Van képe hozzá: Balog Zoltán humanizmusról papol

  • narancs.hu
  • 2017. november 27.

Villámnarancs

Kitalálhatott volna valami mást.

„A véradás a humanizmus egyik megnyilvánulása.”

Magyarországon 260 ezer önkéntes regisztrált véradót tartanak nyilván, akik évente 400 ezer egységnyi vért adnak – mondta az emberi erőforrások minisztere, aki a tárca egészségügyért felelős államtitkárával együtt maga is vért adott hétfőn Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) központjában.

A gyógyításhoz elengedhetetlen, nemes cselekedet a véradás, ami Magyarországon hagyományosan erős mozgalom. Ezzel a véradók egyrészt egyes embereknek segítenek, másrészt az egész magyar egészségügynek is – hangsúlyozta Balog Zoltán.
A folyamatos véradás annál is inkább fontos, mert van olyan vérkészítmény, amely csupán öt napon keresztül tárolható – fűzte hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár.

De a véradás nem azért fontos, mert a kormány bármely tagja azt mondja.

A folyamatos és biztonságos vérellátás érdekében országosan naponta 1600-1800 véradásból származó teljes véregység szükséges. A gyógyító munkában a vérkészítmény-alkalmazás szerepe pótolhatatlan, mert bizonyos betegségek, vérvesztéssel járó esetek nem kezelhetőek emberi vér felhasználása nélkül.
Magyarországon a vérkészítmények előállításához szükséges vér adása az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Tanács és a Nemzetközi Vöröskereszt ajánlásának megfelelően önkéntes és térítésmentes. Minden véradó a saját, szabad akaratából jelentkezik és a véradásáért nem kap juttatást.

Balog a véradás fontossága apropóján humanizmusról beszélt, ám úgy tűnik, a kormánynak nem mindig olyan fontos a humanizmus. A menekültekkel való bánásmód megválasztásakor például még csak véletlenül sem, a hajléktalan emberekkel szemben hozott intézkedések alkalmával szintén nem szempont, az ételosztások ellehetetlenítésekor biztos, hogy nem számít, ahogy a szegregáció elősegítésekor, a gyűlöletpropaganda terjesztésekor sem a humanizmus jegyében járnak el. A sort holnapig folytathatnánk, ezért talán ildomos lenne, ha épp a humanizmusról nem a Fidesz, vagy annak bármely tagja papolna.

Figyelmébe ajánljuk