Vannak, akik nagyon nem akarják, hogy Áder ismételjen köztársasági elnökként

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 02., 17:20
kommentek
29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Számos nagy és meglepő név is található köztük.

Állampolgárok egy – művészekből és közismert értelmiségiekből álló – csoportja kezdeményezi dr. Majtényi László megválasztását. A magukat „Elnököt a köztársaságnak” csoportnak nevezők közleményben állnak ki jelöltjükért. A közleményt az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.

Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek!

false

 

Fotó: Sióréti GáborA demokratikus jogállam nem működik fékek és ellensúlyok nélkül. Ma azonban fékevesztett a hatalom, mert nincs ellensúlya. Az érdemi vita nélkül elfogadott, személyre szabott törvények ma már nem csak ritka kivételt jelentenek. Mi, alulírott magyar állampolgárok, ezért mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy legalább a köztársasági elnök ellensúlyt jelentsen. A jelenlegi köztársasági elnök nem tudott felnőni ehhez a feladathoz, a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz. A jelenlegi elnök nem követte Göncz Árpád mindenkire nyitott, emberséges stílusát, sem Sólyom László ellensúlyra törekvését. A tavasszal megválasztandó elnöknek őszintén kell beszélnie az ország problémáiról és képviselnie az állampolgári egyenlőség, a társadalmi szolidaritás, a szabadság és a jogállam értékeit.
A köztársasági elnöki feladatra a tapasztalata és jogállami elkötelezettsége miatt is dr. Majtényi Lászlót látjuk a legalkalmasabbnak. Az akadémiai doktor, egyetemi tanár Majtényi László évtizedes tudományos munkássága mellett a közéletben is számtalan tapasztalatot szerzett. Jelenleg is az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábban az Alkotmánybíróság tanácsosa, főtanácsosa (1990–1995), 1995–2001 között a Magyar Köztársaság első adatvédelmi biztosa, majd húsz hónapig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke volt. Az ORTT éléről való 2009-es lemondásával pedig bizonyította, a jogállami értékeket fontosabbnak tartja a pozíciónál.
Mi, alulírott magyar állampolgárok sokfélék vagyunk és sok kérdésben nem értünk egyet, de egységesen azt gondoljuk, dr. Majtényi László minden magyar állampolgárt képviselni tudna, és a lehető legjobb ellensúlyt jelentené a hatalommal szemben. Hivatalosan felkérjük tehát, hogy vállalja el a jelöltséget a köztársasági elnökségre. Felkérjük az állampolgárokat, civil és politikai szerveződéseket, hogy ismerjék meg és támogassák jelöltségét. (Ezt az egyének és civil szervezetek a petíciós oldalon, valamint a Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek Facebook-oldalon is megtehetik.) Felkérjük továbbá a pártok parlamenti képviselőit és a független képviselőket, hogy hivatalosan jelöljék őt. A titkos parlamenti szavazás során pedig reméljük, olyan képviselők is megszavazzák lelkiismereti alapon, akik nem mernek nyíltan ellentmondani a hatalomnak. 
Az „Elnököt a köztársaságnak” csoport szervezői és az alábbi aláírók:
Bayer Judit médiajogász
Bíró András újságíró, alternatív Nobel-díjas emberjogi aktivista
Bitó László orvoskutató, író
Bogdán László, Cserdi polgármestere
Bojár Gábor közgazdász, üzletember  
Boris János műfordító
Bródy János zenész
Bruszt László szociológus
Csák Gergely ligetvédő aktivista
Dávid János szociológus
Ferge Zsuzsa szociológus
Földiák András szakszervezeti vezető
Göncz Kinga volt külügyminiszter
Gulyás Balázs civilszervező
Heller Ágnes filozófus
Inotai András közgazdász
Iványi Gábor lelkész
Kéri László politológus
Kiss László ápoló
Krasztev Péter kultúrantropológus
Krémer Balázs szociológus
Lakatos Béla, Ács polgármestere
Magyar György jogász
Máté Gábor színművész, rendező
Mellár Tamás közgazdász
Mendrey László tanár
Parti-Nagy Lajos író
Perecz László filozófus
Petschnig Mária Zita közgazdász
Rauschenberger Péter filozófus
Sándor Judit jogtudós
Sándor Mária ápolónő
Setét Jenő polgárjogi aktivista
Surányi András rendező
Székely Sándor független fővárosi képviselő
Tóth Krisztina kötő, író
Vojnich Erzsébet képzőművész
Wildmann János teológus

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 02., 17:20
kommentek
29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 29
  Cyrano
  2017. január 05., csütörtök 20:39
  Szia Hóvarjú,
  ez az egyik baj a fórummal.
  Piszok rövid az idő, amíg írhatsz.
  Ha hosszabbat akarok, akkor mindig szövegszerkesztővel - és kopi.
 2. 28
  Hóvarjú
  2017. január 05., csütörtök 17:59
  Ha hosszabban írtam és némiképp elidőztem nekem már meg sem jelent, így rászoktam a tömörebb, rövidebb vagy már előtte kommentkészen megfogalmazott írásokra.
  Üdv.
 3. 27
  Cyrano
  2017. január 05., csütörtök 14:13
  Valakicske (26)
  Van az úgy, hogy a rendszergazda nem áll a helyzet magaslatán.
  Van az úgy, hogy hekkertámadás ér egy oldalt.
  Van az úgy, hogy elszaródik a net kapcsolat.
  Szóval sok oka lehet egy gubancnak.
  Ami viszont nincs rendben, hogy nem láttam a rendszergizda elnézést kérő üzenetét a nyitólapon.
  Pedig illett volna.
  Node, nem év vagyok itten az illemtanár. Megtáncoltatni viszont szívesen megtáncoltatnám a webfejlesztőket. (De ezt, azt hiszem, már soxor kitárgyaltuk.)
  Próbáld meg újra, hátha tényleg kialakulnak a jó viták.
  Vevő lennék rá, némi anyázás helyett lelkesen gömbölyítgetném saját (nem tökéletes) nézeteimet.
 4. 26
  Valakicske
  2017. január 05., csütörtök 13:32
  Cyrano (17)

  (Többek között) JA blogbejegyzése alatt, a kommentfolyamban négy embernek írtam hosszabb-rövidebb választ (ha jól emlékszem talán Neked is ...), és mind eltűnt (meg sem jelent?). Reprodukálhatatlan és borzasztóan sajnálom.

  (Érdekes módon a Tuggyukki napi szinten behányt ezer kommentje mindig elérhető volt, a végtelenségig. Azt gondoltam, itt a cél a hasznos és értelmes vita ... kezdek kételkedni.)
  :-(
 5. 25
  tiszapolgári
  2017. január 04., szerda 16:36
  Ha nekem kellene belőle mottót választanom, ezt választanám: „Két hónapig nézegettetek valamit, amit nem értetek?" Egyrészt nagyon fontos észrevétel, másrészt rögtön az Űrodüsszeia fekete tömbje jutott róla eszembe.
 6. 24
  yoyo
  2017. január 04., szerda 14:44
  Sugatra Mitra és Újdelhi az a bizonyos falba ágyazott gépes projekt.

  És hogy minden mindennel összefügg, tessék, ott van a 2001 Űrodüsszeia szerzője is (egy-két nagyszerű bomóval - "A tanárt, akit helyettesíteni tud egy gép, helyettesítenie is kell." "Ha a gyerekek érdeklődnek, az oktatás magától történik.").

  https://www.ted.com/talks/sugata_mitra_the_child_driven_education/transcript?language=hu
 7. 23
  tiszapolgári
  2017. január 04., szerda 14:00
  21

  Kövér László meg ne zárja el az internetet, mert jön Deutsch Tamás, és lesz nemulass!
 8. 22
  tiszapolgári
  2017. január 04., szerda 13:58
  A maszatos kölkök arra is képesek, hogy ha egy egyszerű fényképezőgépet adnak a kezükbe, nagyon gyorsan képesek ráérezni a képalkotás utánozhatatlan nagyszerűségére, arra, hogy kizárólag rajtuk múlik, hogy a látványnak melyik részletét emelik ki, komponálják képpé, és hogy ennek végtelen variációja létezik.
  Ha jól tudom, ma is vannak olyan művészeti táborok, ahol direkt hátrányos helyzetű gyerkőcökkel foglalkoznak, ami nagyszerű dolog.
  Nem tudom, hogy van-e bármilyen adat vagy akár csak jóslat arról, hogy néhány év múlva milyenekké válhatnak ezek a gyerekek, lehetnek-e majd másfajta reakcióik, mint azoknak, akik soha nem néztek még keresőbe, akiket soha nem vittek el táborozni.
  Hát ez így nem annyira elnökválasztásos komment, ezért ideírom a végére: Áder úr, maga mindig szomorúnak látszik. Vidám országnak vidám elnököt!
 9. 21
  yoyo
  2017. január 04., szerda 11:18
  (Az internetet a zord Kövér László zárta el, a melegszívű Áder János közbenjárására lehet ismét használni)
 10. 20
  yoyo
  2017. január 04., szerda 11:14
  Tiszapolgári, 11-es:

  Nem emlékszem, ki volt az a kreatív filantróp, aki vagy valami árvaház udvarának kerítésébe vagy egy nyomornegyed házainak falaiba ágyazott be számítógépeket, és tanfolyam meg mindenféle szájbarágás nélkül hagyta, hogy maszatos kölkök felfedezzék, elkezdjenek rajtuk működni, és hihetetlen volt látni, milyen elementáris spontán tanulási képesség, kifejezőerő nyilvánult meg ezen a felületen keresztül.

  Fiatal dizájnerek működésével kapcsolatban érzem nagyon gyakran a tanácstalanságot, hogy hogyan próbálnak érdekes megoldásokat találni az épp aktuális felületeken, eszközökön az okos telefontól a 3d nyomtatóig, és a lézeres ékszertől az ujjlenyomatolvasós biciklinyeregig mindenféle elég haszontalan és kevéssé inspirált és inspiráló ötleteket dolgoznak ki, tisztelet persze a kivételnek.
  A hiba ebben is valahol ott van, hogy csak abba az irányba lehet és érdemes menni, amerre valamilyen befogadó közönségre lehet számítani, ha nincs egy változásokra kíváncsi, innovatív, kreatív réteg, akkor ezek csak világtrendkövető erőlködések lesznek.

  Nekem visszatérő rossz élményem, mennyire nehéz társakat találni ahhoz, hogy az ember belekezdjen valami szokatlan dologba, legyen az saját szabályok szerinti játék vagy közös alkotás. És ebben az aktív részvétel hárításánál is rosszabb számomra a kíváncsiság, az izgalom képességének hiánya.

  Nyilván nagyon leegyszerűsítő magyarázat, de én mintha mindig azt tapasztalnám, hogy az emberek itt nagyon rosszul érzik magukat, ha nincsen kész megoldások, főleg olyan megoldások, amik a néző pozíciójánál kicsit többet várnak tőlük.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk