Vannak, akik nagyon nem akarják, hogy Áder ismételjen köztársasági elnökként

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 02., 17:20
kommentek
29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Számos nagy és meglepő név is található köztük.

Állampolgárok egy – művészekből és közismert értelmiségiekből álló – csoportja kezdeményezi dr. Majtényi László megválasztását. A magukat „Elnököt a köztársaságnak” csoportnak nevezők közleményben állnak ki jelöltjükért. A közleményt az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.

Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek!

false

 

Fotó: Sióréti GáborA demokratikus jogállam nem működik fékek és ellensúlyok nélkül. Ma azonban fékevesztett a hatalom, mert nincs ellensúlya. Az érdemi vita nélkül elfogadott, személyre szabott törvények ma már nem csak ritka kivételt jelentenek. Mi, alulírott magyar állampolgárok, ezért mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy legalább a köztársasági elnök ellensúlyt jelentsen. A jelenlegi köztársasági elnök nem tudott felnőni ehhez a feladathoz, a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz. A jelenlegi elnök nem követte Göncz Árpád mindenkire nyitott, emberséges stílusát, sem Sólyom László ellensúlyra törekvését. A tavasszal megválasztandó elnöknek őszintén kell beszélnie az ország problémáiról és képviselnie az állampolgári egyenlőség, a társadalmi szolidaritás, a szabadság és a jogállam értékeit.
A köztársasági elnöki feladatra a tapasztalata és jogállami elkötelezettsége miatt is dr. Majtényi Lászlót látjuk a legalkalmasabbnak. Az akadémiai doktor, egyetemi tanár Majtényi László évtizedes tudományos munkássága mellett a közéletben is számtalan tapasztalatot szerzett. Jelenleg is az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábban az Alkotmánybíróság tanácsosa, főtanácsosa (1990–1995), 1995–2001 között a Magyar Köztársaság első adatvédelmi biztosa, majd húsz hónapig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke volt. Az ORTT éléről való 2009-es lemondásával pedig bizonyította, a jogállami értékeket fontosabbnak tartja a pozíciónál.
Mi, alulírott magyar állampolgárok sokfélék vagyunk és sok kérdésben nem értünk egyet, de egységesen azt gondoljuk, dr. Majtényi László minden magyar állampolgárt képviselni tudna, és a lehető legjobb ellensúlyt jelentené a hatalommal szemben. Hivatalosan felkérjük tehát, hogy vállalja el a jelöltséget a köztársasági elnökségre. Felkérjük az állampolgárokat, civil és politikai szerveződéseket, hogy ismerjék meg és támogassák jelöltségét. (Ezt az egyének és civil szervezetek a petíciós oldalon, valamint a Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek Facebook-oldalon is megtehetik.) Felkérjük továbbá a pártok parlamenti képviselőit és a független képviselőket, hogy hivatalosan jelöljék őt. A titkos parlamenti szavazás során pedig reméljük, olyan képviselők is megszavazzák lelkiismereti alapon, akik nem mernek nyíltan ellentmondani a hatalomnak. 
Az „Elnököt a köztársaságnak” csoport szervezői és az alábbi aláírók:
Bayer Judit médiajogász
Bíró András újságíró, alternatív Nobel-díjas emberjogi aktivista
Bitó László orvoskutató, író
Bogdán László, Cserdi polgármestere
Bojár Gábor közgazdász, üzletember  
Boris János műfordító
Bródy János zenész
Bruszt László szociológus
Csák Gergely ligetvédő aktivista
Dávid János szociológus
Ferge Zsuzsa szociológus
Földiák András szakszervezeti vezető
Göncz Kinga volt külügyminiszter
Gulyás Balázs civilszervező
Heller Ágnes filozófus
Inotai András közgazdász
Iványi Gábor lelkész
Kéri László politológus
Kiss László ápoló
Krasztev Péter kultúrantropológus
Krémer Balázs szociológus
Lakatos Béla, Ács polgármestere
Magyar György jogász
Máté Gábor színművész, rendező
Mellár Tamás közgazdász
Mendrey László tanár
Parti-Nagy Lajos író
Perecz László filozófus
Petschnig Mária Zita közgazdász
Rauschenberger Péter filozófus
Sándor Judit jogtudós
Sándor Mária ápolónő
Setét Jenő polgárjogi aktivista
Surányi András rendező
Székely Sándor független fővárosi képviselő
Tóth Krisztina kötő, író
Vojnich Erzsébet képzőművész
Wildmann János teológus

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 02., 17:20
kommentek
29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 19 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 04., szerda 10:19
  Én azt hittem, hogy Áder János elzárta az internetet.
 2. 18 Cyrano
  Cyrano
  2017. január 04., szerda 10:03
  Juhéééééééé! Elsőre átment:)
 3. 17 Cyrano
  Cyrano
  2017. január 04., szerda 10:02
  Valakicske: Nem szűnt meg, csak szarakodik a "rencer". Vagy balfékek a fejlesztők. Belegondolva, a kettő ugyanaz.
 4. 16 Valakicske
  Valakicske
  2017. január 04., szerda 09:58
  Megszűnt a kommentelési lehetőség?
 5. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 03., kedd 13:46
  Összetett a dolog, mert az Arab tavasz is a közösségi oldalakon szerveződött, az internetadó elleni tüntetés viszont, fucsa paradoxonként, az utcán zajlott, de egy újabb csavarként mobillal volt bevilágítva, pedig égtek az utcai lámpák. Amúgy a számítógép használata is túlságosan kényelmessé, lustává tesz, látszólag mindent megold helyettünk, aztán egy szép napon majd elvágja az oxigénkábeleinket, mint HAL 9000 az Űrodüsszeiában.
 6. 14 yoyo
  yoyo
  2017. január 03., kedd 09:08
  11-es:
  már a milla kezdetekor borzadtam attól, hogy a valós cselekvést elkezdte helyettesíteni a lájk.
  Nem azzal van a baj, hogy van facebook, hanem azzal, hogy egy istennek se sikerül tudatosítani, az csak a kommunikáció, a kapcsolattartás, a szervezés csatornája, az ottani szimpla jelenlét nem egyenlő magával az akcióval.

  Bár megjegyzem, ha a facebook-tevékenység sok embernél meghaladná a szimpla kattintásnyit ("valószínűleg ott leszek", "tetszik", esetleg "megosztom"), vagy az egy egymondatos komment írását, ha eljutna oda, hogy komolyabb vitaanyagot posztol, saját képet, hanganyagot, videofelvételt készít és megfelelő kommentárral közzétesz, tudósít, helyi cselekvést, gyűjtést, ételosztást, szállítást, demonstrációt szervez (mint pl. mintaszerűen, áldozatkészen és kitartóan a "Segítsünk együtt a menekülteknek!" facebook csoport), akkor nem gondolom, hogy ez valami cselevést helyettesítő önfelmentés.

  És rámutatsz arra, hogy milyen kiábrándító módon működik a magyar közélet, eleve nem alakult ki valami pezsgő, önszerveződő civil élet, a "nagypolitika" pedig módszeresen és tudatosan mindig arra törekedett, hogy minden társadalomszervező kompetenciát és eszközt magának tartson meg.
 7. 13 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 03., kedd 09:01
  Köszönöm.
 8. 12 yoyo
  yoyo
  2017. január 03., kedd 08:46
  tilszapolgári:
  íme egy link, hogy ne legyél kizárva:
  http://www.peticiok.com/elnokot_a_koztarsasagnak
 9. 11 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 03., kedd 08:34
  Az én problémám nem a jelöltállítás – nem legelésző barmok vagyunk mi, hanem saját akarattal és véleménynyilvánítási joggal rendelkező állampolgárok –, hanem a belterjessége, ez a kezdeményezés is ugyanúgy csak a Facebookon érhető el, mint a „Nem szeretem a hétfőt”- vagy a „Van-e olyan szép ez az alma, mint OV”-féle faszságok, így az aláírókhoz való csatlakozásból sokan eleve ki vannak zárva, például én is.
 10. 10 yoyo
  yoyo
  2017. január 03., kedd 06:23
  ja, és egy apróság: azok, akik a 2014-es választások bojkottja helyett beültek a parlamentbe, és ott sóhajtoznak és legyintgetnek, hogy a szaros pár százalékukkal semmire se mennek a fidesz cinizmusával szemben (így aztán elnököt jelölni is minek), szíveskedjenek henger alakba tekerni mindezt és felhelyezni análisan.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk