Vannak, akik nagyon nem akarják, hogy Áder ismételjen köztársasági elnökként

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 02., 17:20
kommentek
29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Számos nagy és meglepő név is található köztük.

Állampolgárok egy – művészekből és közismert értelmiségiekből álló – csoportja kezdeményezi dr. Majtényi László megválasztását. A magukat „Elnököt a köztársaságnak” csoportnak nevezők közleményben állnak ki jelöltjükért. A közleményt az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk.

Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek!

false

 

Fotó: Sióréti GáborA demokratikus jogállam nem működik fékek és ellensúlyok nélkül. Ma azonban fékevesztett a hatalom, mert nincs ellensúlya. Az érdemi vita nélkül elfogadott, személyre szabott törvények ma már nem csak ritka kivételt jelentenek. Mi, alulírott magyar állampolgárok, ezért mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy legalább a köztársasági elnök ellensúlyt jelentsen. A jelenlegi köztársasági elnök nem tudott felnőni ehhez a feladathoz, a pártjához maradt hűséges, nem az alkotmányossághoz. A jelenlegi elnök nem követte Göncz Árpád mindenkire nyitott, emberséges stílusát, sem Sólyom László ellensúlyra törekvését. A tavasszal megválasztandó elnöknek őszintén kell beszélnie az ország problémáiról és képviselnie az állampolgári egyenlőség, a társadalmi szolidaritás, a szabadság és a jogállam értékeit.
A köztársasági elnöki feladatra a tapasztalata és jogállami elkötelezettsége miatt is dr. Majtényi Lászlót látjuk a legalkalmasabbnak. Az akadémiai doktor, egyetemi tanár Majtényi László évtizedes tudományos munkássága mellett a közéletben is számtalan tapasztalatot szerzett. Jelenleg is az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, korábban az Alkotmánybíróság tanácsosa, főtanácsosa (1990–1995), 1995–2001 között a Magyar Köztársaság első adatvédelmi biztosa, majd húsz hónapig az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke volt. Az ORTT éléről való 2009-es lemondásával pedig bizonyította, a jogállami értékeket fontosabbnak tartja a pozíciónál.
Mi, alulírott magyar állampolgárok sokfélék vagyunk és sok kérdésben nem értünk egyet, de egységesen azt gondoljuk, dr. Majtényi László minden magyar állampolgárt képviselni tudna, és a lehető legjobb ellensúlyt jelentené a hatalommal szemben. Hivatalosan felkérjük tehát, hogy vállalja el a jelöltséget a köztársasági elnökségre. Felkérjük az állampolgárokat, civil és politikai szerveződéseket, hogy ismerjék meg és támogassák jelöltségét. (Ezt az egyének és civil szervezetek a petíciós oldalon, valamint a Dr. Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek Facebook-oldalon is megtehetik.) Felkérjük továbbá a pártok parlamenti képviselőit és a független képviselőket, hogy hivatalosan jelöljék őt. A titkos parlamenti szavazás során pedig reméljük, olyan képviselők is megszavazzák lelkiismereti alapon, akik nem mernek nyíltan ellentmondani a hatalomnak. 
Az „Elnököt a köztársaságnak” csoport szervezői és az alábbi aláírók:
Bayer Judit médiajogász
Bíró András újságíró, alternatív Nobel-díjas emberjogi aktivista
Bitó László orvoskutató, író
Bogdán László, Cserdi polgármestere
Bojár Gábor közgazdász, üzletember  
Boris János műfordító
Bródy János zenész
Bruszt László szociológus
Csák Gergely ligetvédő aktivista
Dávid János szociológus
Ferge Zsuzsa szociológus
Földiák András szakszervezeti vezető
Göncz Kinga volt külügyminiszter
Gulyás Balázs civilszervező
Heller Ágnes filozófus
Inotai András közgazdász
Iványi Gábor lelkész
Kéri László politológus
Kiss László ápoló
Krasztev Péter kultúrantropológus
Krémer Balázs szociológus
Lakatos Béla, Ács polgármestere
Magyar György jogász
Máté Gábor színművész, rendező
Mellár Tamás közgazdász
Mendrey László tanár
Parti-Nagy Lajos író
Perecz László filozófus
Petschnig Mária Zita közgazdász
Rauschenberger Péter filozófus
Sándor Judit jogtudós
Sándor Mária ápolónő
Setét Jenő polgárjogi aktivista
Surányi András rendező
Székely Sándor független fővárosi képviselő
Tóth Krisztina kötő, író
Vojnich Erzsébet képzőművész
Wildmann János teológus

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 02., 17:20
kommentek
29
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9
  yoyo
  2017. január 03., kedd 06:20
  A gesztus - elnök jelölése - természetes és elvárható. Jelzése annak, hogy ácsi, nem oké, hogy az országot egyesek maszekba irányítják. Nem oké, hogy az emberek folyton a fejüket csóválják, hümmögnek, szörnyűlködnek, hogy mért nem csinál már valaki valamit, majd amikor valaki valamit csinál, akkor rálegyintenek, hogy ugyan!
  Annak a kifejezése, hogy úgyis az lesz, amit Orbán mond, az az állapot, amikor a beteg nem is akar gyógyulni, és haragudni kezd a környezetére is.
 2. 8
  rworse
  2017. január 02., hétfő 23:54
  Kovacs

  Hát én is azt mondtam, hogy az esélye nulla. De azt is mondom, hogy nem árt, ha Orbánhoz vagy Orbán jelöltjéhez képest akármiben is akad ellenjelölt. Szoktatni kéne Kedves Vezetőt is, meg az országot is, hogy létezik olyan, hogy ellenjelölt.
 3. 7
  Kovacs
  2017. január 02., hétfő 21:19
  rworse, csodálom az optimizmusodat, holott tudod, hogy a parlamentben kik és hogyan szavaznak. Ezzel a javaslattal formális bohóckodás az egész. Esély nulla. De felőlem. Játsszuk tovább a nekünk szánt irgalmazz "nerdemokráciát".
 4. 6
  rworse
  2017. január 02., hétfő 20:53
  Azért egy rendes köztársasági elnöknek lehetne lényegi köztársasági szerepe még a NER-ben is. Ezért nincs realitása, hogy ne az legyen, akit Kedves Vezető akar. Azért nem baj, ha mások neve is forog, jól jöhet még a későbbiekben.
 5. 5
  Kovacs
  2017. január 02., hétfő 20:18
  Elnézést, elírtam a nevedet. Tisonak címeztem.
 6. 4
  Kovacs
  2017. január 02., hétfő 20:14
  Tosonak: Az üzenetem az lett volna, hogy azzal nem megyünk sokra, hogy embereket cserélgetünk. Mégis mi változna? Az alaptörvényt kellene védeni neki is, ami úgy szar ahogy van. A szart nem lehet védeni. Gondoltam én. De lehet, hogy igazad van. Magyarországon semmi nem az, aminak lennie kellene.
 7. 3
  tiso
  2017. január 02., hétfő 19:54
  Kovács!!!! Olvasol is, vagy csak írsz!!! Egyébként támogatom!!!
 8. 2
  Kovacs
  2017. január 02., hétfő 18:17
  Hogy ez a sokféle "alulírott"magyar értelmiségi miért haragszik Majtényire számomra érthetetlen, mert mint tudjuk (többek között Kaltenbachtól), hogy aki a Fidesszel (bármilyen szinten) érintkezésbe kerül, tönkre megy... "ember, intézmény, minden". Szóval akkor, hogy van ez?
 9. 1
  KassaiSonka
  2017. január 02., hétfő 17:54
  Támogatom.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk