Visszhang: lemez

Víkingur Ólafsson: Mozart & Contemporaries

  • - csk -
  • 2022. január 19.

Visszhang

A tematikus lemezműsorokhoz élénken vonzódó fiatal izlandi zongoraművész ebben a 21 tracknyi válogatásban nem a kismesterekével váltogatja a nagymester műveit. (Nem mintha abban nem lenne fantázia: világosabbá válnának a nagyságrendek.)

Itt azonban Mozart társaságát Baldassare Galuppi, Carl Philipp Emanuel Bach, Domenico Cimarosa, Joseph Haydn élvezi, mind jelentős vagy éppen nagy zeneszerző, és ahogyan a cím ígéri, valóban Wolfgang Amadeus „kortársai”. De azért ez egy kicsit csalóka, hiszen mind idősebbek nála, ki kevéssel, ki sokkal. Annyiban valóban kortársak, hogy valamennyien éltek Mozarttal egy időben, olyanok is akadnak köztük, akik túlélték őt – de egytől egyig korábban indultak a pályán, mint ő. A lemez elegánsan mutat rá hatásokra, hasonlóságokra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.