Lemez

A fuvolaszonáták nagykönyve, 3–4.

  • - csk -
  • 2017. november 12.

Zene

A magyar fuvolástársadalom középgenerációjának kiválósága, Ittzés Gergely (1969) mostanában minden eddiginél nagyobb vállalkozással lép közönség elé. A fuvolaszonáták nagykönyve hét CD-jén mintegy 9 órányi fuvolazene (!) hallható a barokktól a modern repertoárig: 34 szonáta, amelyek keresztmetszetet kínálnak a hangszer teljes irodalmáról. Élvezetnek sem hétköznapi, hiszen sokoldalú, nagyszerű fuvolás játszik a felvételeken (kísérői is mind kitűnő zenészek), de a hangszeren tanulók számára (akik sokan vannak, hiszen a fuvola rendkívül népszerű) valóságos kincsesbánya, amelyből megismerhetik a fuvolairodalom színe-javát.

Néhány hónapja már megjelent az első két korong, rajtuk válogatás a barokk, a klasszikus és a romantikus szonáták közül. Most az első két fecskét újabb kettő követte: a 3. lemez a Francia zene, a 4. az Impresszionizmus címet viseli. Ittzés pompás fuvolás képlékeny hanggal, kiegyenlített regiszterekkel, nagyszerű manuális technikával és pallérozott ízléssel. Mindez folyamatosan érvényesül a lemezeken, kiváló produkciók sorát eredményezve. Hozzájárul a színvonalhoz a francia művekben Ittzés társául szegődő Szilasi Alex és az impresszionista darabokat kísérő Nagy Péter tudása is.

A két lemez közül a francia szonátákat bemutató válogatás a 19–20. századot fogja át, míg az impresszionisták lemeze 20. századi anyag. A hallatlanul élvezetes, virtuóz és szuggesztív előadások mellett a két lemez legfőbb erénye a válogatás logikája: Ittzés hézagpótló szándékkal keresgélt a polcon, Devienne, Gaubert, Mouquet, Pierné, Poulenc, illetve Jongen, Pilati, Pijper és Ravel kottáit emelve le – többségükben tehát ritkaságokat, amelyek megismertetésével szélesíti a zenekedvelők és a szakma látókörét.

The Great Book of Flute Sonatas (Volume 3 – French Music, Volume 4 – Impressionism), Hungaroton, 2017

 

Figyelmébe ajánljuk