Lemez

A fuvolaszonáták nagykönyve, 6. kötet

szerző
- csk -
publikálva
2018/28. (07. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A fuvolások gyakran panaszolják, hogy repertoárjuk szűkös. A hangszer egyik legkiválóbb magyarországi művelője, Ittzés Gergely a maga impozáns vállalkozásával, A fuvolaszonáták nagykönyve című, hétlemezes (!) sorozatával nemcsak élvezetet nyújt a zenehallgatóknak, nemcsak figyelemre méltó instruktív antológiákkal szolgál a fuvolázni tanulók számára (íme, a remek előadások: most meghallgatható, hogyan érdemes előadni a repertoár legfontosabb műveit), de biztatással is fordul kollégái felé: legyetek szemfülesek, vegyétek észre, mennyi érték vesz körül bennünket!

A sorozat 6. lemezének hallgatója, ha figyelmes és elmélyült ismerője a fuvolás repertoárnak, talán nem fogja feltétlenül újdonságnak tartani a cseh és amerikai szerzők öt művét felvonultató programban Erwin Schulhoff és Bohuslav Martinů szonátáját (különösen az utóbbi elbájoló, üde szépségű mű), de Jindřich Feld, Robert Muczynski vagy kiváltképp a ma is élő Lowell Liebermann művét már talán igen.

Felfedeznivaló tehát akad bőven, s ehhez ez a lemez remek ösztönzést nyújt, nemcsak a darabok igényes és ugyanakkor leleményes kiválasztásával, de a jobbnál jobb előadásokkal is. Ittzés, mint mindig, az intonációt és a hangminőséget fölényesen uralva, a művek zenei világát kreatívan feltárva, költői közlékenységgel és a stílusárnyalatokra fogékonyan játszik, kitűnő zongorista partnere, a tavaly elhunyt Gábor József – megannyi magyar fúvós sok évtizedes kísérője – pedig méltó társa a felfedező úton.

Hungaroton, 2018

Jelenlegi értékelés
5

szerző
- csk -
publikálva
2018/28. (07. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...