A Hapci titkos kincse - Andy Tennant: Bolondok aranya (film)

  • - bruno -
  • 2008. május 8.

Zene

Ezúttal már a legelején nagyon komolyra fordítjuk a szót (van is egy Magyar-komoly szótárunk). Mint a honi sajtó egyre sűrűsödő híradásaiból tudjuk, a mohácsi vészt buktuk. A törökök jelentős többséggel és fegyverzettel arra szavaztak, hogy húzzunk el, s ez a koalíció felbomlásához vezetett, noha nem kellett volna. Mária királyné például Bécs felé igyekezett elhúzni, csak előbb megrakott Budán - érthető okokból - 60 darab hajót értéktárgyakkal és kompromittáló hangfelvételekkel. A legenda szerint e hajók között volt a Hapci is; no, távolról sem a flotta zászlóshajója, inkább csak amolyan fedett kincsek szállítására felette alkalmas, feltűnésmentes lélekvesztő.

Ezúttal már a legelején nagyon komolyra fordítjuk a szót (van is egy Magyar-komoly szótárunk). Mint a honi sajtó egyre sűrűsödő híradásaiból tudjuk, a mohácsi vészt buktuk. A törökök jelentős többséggel és fegyverzettel arra szavaztak, hogy húzzunk el, s ez a koalíció felbomlásához vezetett, noha nem kellett volna. Mária királyné például Bécs felé igyekezett elhúzni, csak előbb megrakott Budán - érthető okokból - 60 darab hajót értéktárgyakkal és kompromittáló hangfelvételekkel. A legenda szerint e hajók között volt a Hapci is; no, távolról sem a flotta zászlóshajója, inkább csak amolyan fedett kincsek szállítására felette alkalmas, feltűnésmentes lélekvesztő. Visegrádnál még minden megvolt, de a történészek egy csoportja szerint minden bizonnyal fideszes esztergomi várkapitány rajtaütött a királyné hajóin, s nem keveset el is süllyesztett belőlük. Ami ugyan mérsékelten tűnik épeszű cselekedetnek az idők távolából, mikor ki is foszthatta volna őket, ám ez a mai világ már annyira más, a pénz az isten, az élvezet már smafu. Mindegy, 2008 tavaszán ott tartunk, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (ne higgyék, hogy viccelünk) régészei, kutatói hozzá is fogtak a kincsek megkereséséhez.

Továbbá Matthew McConaugheyt többen látták Dömösön (mint Zebegényben), holott tudományosan bizonyított: a dunakanyari kistelepülésen még nincs plaza, vagyis multiplex mozi (Demján Sándor kis türelmet kért az érdeklődő sajtótól). Először az hír terjedt el, azért van itt Matthew, hogy megvásárolja a Dunakanyart, mert Freddy Mercurytól csupa szépet hallott róla, de hamarosan kiderült, "kincsvadászatra" jött, mert volt már egy ilyen - sikeres - esete neki. Akkor Havannából vágott neki a spanyol királyné hajóhada, ugyancsak drága holmikkal rogyásig rakottan. Nem is bírták soká a túlterhelt gályák, nem egy közöttük a fenéken kötött ki. A karibi szigetvilág fideszes várkapitányainak (mert ugye nem zárhatók ki/be ilyen esetek sem) felderítésére szerkesztőségünk azonmód útnak indította Keller Lászlót. Nem került egy fillérünkbe sem, Kapolyi Lászlót is sikerült bevonnunk a projektbe, először hezitált, de azzal bírtuk rá, hogy Donald Sutherland fogja őt játszani.

Nos, a fentiekben megismerhették a tavasz legnagyobb magyarországi mozisikerének a tartalmi részét, és az ún. hazai vonatkozásokat. Meggyőződésünk, hogy a kincskeresési szakág nélkül a mozi mára halott lenne, ezért hagynánk is az esztétikai észrevételeket, meg ki is lenne olyan hülye, hogy a kék tengerrel és a hófehér homokkal a háttérben felvonuló Kate Hudsonnal szemben esztétikai fenntartásokat hangoztat. A filmről magáról azonban az ugyancsak Esztergom alatt hajózó északi barátaink (vö. Balu motoros) egész biztosan azt mondanák, hogy: nyic-moc. S a szavuk kincset érne.

Forgalmazza az InterCom

Figyelmébe ajánljuk