Ákos: Nem nokiás dobozban jött a 10 millió

Zene

Sajtótájékoztatón kérdezték a popzenészt nagy összegű NKA-támogatásáról. Ákos szerint az eljárás teljesen megszokott, ő maga pedig csak 100 ezret kap fellépésenként.

„Van, aki a cikkeket olvasva arra gondol, hogy Ákos otthon ül, fölteszi a lábát, csöngetnek, kimegy, és egy csomagküldő szolgálat nokiás dobozban átad neki 10 millió forintot. Természetesen a külföldi koncertek NKA-támogatását nem mi találtuk ki, régi gyakorlat” – mondta Kovács Ákos újságírói kérdésre válaszolva egy szerdai sajtótájékoztatón.

false

 

Fotó: Narancs

Mint arról beszámoltunk, az NKA egy 18 milliós, a Balassi Intézet zenei programjait támogató pályázati keretéből 10 milliót Ákos Karcolatok című programjának külföldi bemutatására írt ki. Ákos elmondta, hogy három koncert, a moszkvai, a római és a párizsi fellépés teljes költségét fedezi a keret, így a 15 fős stáb és a felszerelés utaztatását is. Nehezményezte, hogy a megjelent cikkekben az ő neve mellé írták a teljes összeget, holott személyes gázsija koncertenként csupán 100 ezer forint.

„Előttünk is számos előadó, például Harcsa Veronika vagy a Quimby járt a párizsi koncertteremben, az ő gázsijuk és utazási költségük is közpénzből került kifizetésre, mégsem rakták ki a HVG vagy az Index címlapjára” – panaszolta a zenész. „A tisztességet rólam sosem feltételezik, sőt nem tudom, melyik újságíró-iskolában tanítják, de személyes üzenetekkel is megtoldják ezeket a véleménycikkeket, ami a Kacsa magazin színvonalára emlékeztet” – szólt be Ákos az újságíróknak. Hozzátette, hogy a médiumok őt nem keresték meg a cikkek megjelentetése előtt, bár ezt az Index helyszínen lévő munkatársa cáfolta, állítása szerint hetek óta várnak Ákos válaszára.

Arra a felvetésre nem reagált, hogy nem tartja-e túlzásnak a 18 milliós keret több mint 50 százalékának elnyerését, csak annyit jegyzett meg, hogy „az NKA sokkal több pénzből támogatja a Balassi Intézetet”.

Ákos + Hauber

Ákos + Hauber

Fotó: Narancs

Megkérdeztük Ákostól, mit szól hozzá, hogy az üres adathordozók utáni jogdíjakból befolyt összegből kapott NKA-támogatást, amit korábban az Artisjus osztott szét. Azt mondta, az elosztási mechanizmussal nem ért egyet, annak idején ő is aláírta az átalakítás elleni petíciót.

A sajtótájékoztatón egyébként Ákos Újrakezdhetnénk című dalát mutatták be, a moderátor a támogatások firtatásától gyorsan át is nyergelt volna a produkciót érintő kérdésekre, ilyenek azonban nem voltak.

Önök azért hallgassák meg Ákos és a Bonanza Banzaiból ismert Hauber Zsolt közös szerzeményét, hátha újabb fogódzót kínál az NKA működésének megítéléséhez.

Figyelmébe ajánljuk