Angyalszárny - John Zorn: Astaroth - Jamie Saft Trio Plays Masada Book Two - Book of Angels Volume (lemez)

  • Czabán György Töhötöm
  • 2005. december 8.

Zene

Ilyen bonyolult címe van ennek az albumnak, s nem is indokolatlanul.
John Zorn - New York-i szaxofonos, zeneszerző, producer - a kilencvenes évek elején kezdte komponálni Masada című ciklusát, melyet egy hasonló nevű együttessel 1994 és 1998 között tíz lemezen rögzített. (A zenekarnak később számos mutációja keletkezett: Masada Guitar, Masada String Trio, Electric Masada, Masada Rock, Unknown Masada, melyekben Zorn vagy részt vett tevőlegesen, vagy nem.)

Tudható, hogy a Mester hiper-aktív, egy csomó - önismétlésektől sem mentes - zenei alteregót futtat párhuzamosan, szervez, zenél, utazik. Mindemellett 2004-ben újra írni kezdett, ennek eredménye a második Masada-daloskönyv, ami a Book of Angels névre hallgat. Ez hallható az albumon.

Jamie Saft a New England Conservatory of Music és a Tufts University kebelén végezte tanulmányait Paul Bley, Geri Allan, Cecil McBee, Joe Manieri és Burton Hatheway vezetésével. New York zenei életében - az operától a dzsesszig - 1993 óta van jelen. A zongora mellett játszik orgonán, harmonikán és gitáron, a "saját neve alatt" ez az ötödik album. Évek óta közvetlen munkatársa Zornnak, Magyarországon az Electric Masadával járt tavaly a Mediawave Fesztiválon.

Zorn tíz új szerzeményét Saft hangszerelte és adja elő az aktuális triójával. Saft zongorázik, Greg Cohen bőgőzik, Ben Perowsky do-bol. A zene első hallásra a modern dzsessz hangzásvilágát tükrözi, de nehéz lenne meghatározni a családfáját. Aztán lassan fölsejlenek a zornos elemek, csak másképpen, mint az eddigi Masada-értelmezésekben. A lassabb darabok brutálisan szépek, a gyorsabbak vadak és disszonánsak, de végig megőrzik az emelkedettségüket. Fájdalom és ünnep tobzódik itt egy klasszikus dzsessztrió arzenálján keresztül, ötvenöt percen át. Közben a fájdalom megszépül, az ünnep pedig messze túllép a konvenciókon. Nincs közvetlen tudásom az angyalok világáról, de úgy tűnik, ott a szabadság szüli a katarzist.

Tzadik, 2005

Figyelmébe ajánljuk