bábszínház - Pecsenyehattyú és más mesék

  • Sisso
  • 2011. május 5.

Zene

Interetnikus együttélési útmutató katasztrófa idején gyerekeknek és felnőtteknek - ez jutott eszembe a Parti Nagy Lajos azonos című kötetéből átdolgozott, a győri Vaskakas Bábszínház által frissen bemutatott tárgyanimációs előadás láttán. Meg az, hogy a helyzethez képest üdítően épelméjű társulatok gyerekdarabjain keresztül, a mese valóságából tanulhatjuk összerakni a jövőképet megint.
Interetnikus együttélési útmutató katasztrófa idején gyerekeknek és felnõtteknek - ez jutott eszembe a Parti Nagy Lajos azonos címû kötetébõl átdolgozott, a gyõri Vaskakas Bábszínház által frissen bemutatott tárgyanimációs elõadás láttán. Meg az, hogy a helyzethez képest üdítõen épelméjû társulatok gyerekdarabjain keresztül, a mese valóságából tanulhatjuk összerakni a jövõképet megint. Nem mondom, ezért bármikor szívesen leülök a szivacsra együtt szurkolni a gyerekkel, fõleg, ha mulatni is lehet, mert Kocsis Rozi mint cigányasszony reikizik, Ragán Edit takarítószerekkel zsonglõrködik, és a többi figura is megéri a pénzét: Rab Viki hálózsákbamacska, Pallai Mara oldalborderlány, Tengely Gábor paradroid, Szúkenyik Tamás zsírpiknikfelelõs, Szikszai Rémusz vendégszínész meg kiégõ vásári izmos.

A különbözõ nyelvi szintek közötti létrázással együtt ez a hagyományos bábtechnikákon túlmutató koreográfia igazi színházi mulatság. Nyolc túlélõ egy pánikszobában Parti Nagy különbözõ népekrõl szóló szürreális átirataival múlatja az idõt. A vécécsésze cápává változik, a porolóból kakas lesz, a karácsonyfaégõ-sorból meg korhangulat. Pelsõczy Réka vendégrendezésében közösségi eseménnyé lesznek a rafinált nyelven írt eszkimó, perzsa, orosz, lengyel, görög, indián, japán, illetve finn mesék. A nemzetkarakterek viccesen lesznek hasonlóan esendõk - az ördögnek végül is nincs pedigréje. Az elszigetelt hõsök privát mítoszai aztán egymásba fonódnak, és mire szabadulhatnának a fõ figurák, már nem is tudják, van-e értelme máshogy, mint közösen.

Vaskakas Bábszínház, Gyõr, május 1.

*****

Figyelmébe ajánljuk