rés a présen

Az aktualitás a mű maga

Dinyés Dániel karmester, zeneszerző

  • rés a présen
  • 2013. augusztus 18.

Zene

rés a présen: Kinek a fejében született meg az ötlet, hogy az Ördögkatlan Fesztiválon legyen egy Requiem-bemutató?

Dinyés Dániel: Az elgondolás az volt, hogy a Katlanban a szabad ég alatt legyen egy klasszikus oratorikus mű, amit a közönség a fűben heverészve, a csillagos eget szemlélve hallgathat. Bérczes Lacival és Kiss Mónival hét éve álmodunk erről. Most jött el a financiális pillanat, hogy ezt meg is valósítsuk. Aktualitás soha nem kell egy Mozart Requiemnek, mert egy zseni esetében az aktualitás a mű maga. Ám pluszjelentést ad neki, hogy mindez Beremenden, a Megbékélés kápolna előtti mezőn történik, nem messze a horvát határtól, közel a jugoszláv háború emlékeihez.

rap: Van jelentősége annak, hogy egy új fesztiválhelyszínen lesz az előadás?

DD: Egy olyan fesztiválon, mint az Ördögkatlan, hatalmas jelentősége van minden új kezdeményezésnek és helyszínnek. Beremend mar régóta szeretett volna csatlakozni a Katlan faluihoz, de mostanra érett meg a helyzet, hogy evvel a "nagy dobással" csatlakozni tudjon. Beremend önkormányzata is jelentősen hozzájárul az eseményhez, nem csak a helyszínt adja.

rap: Hogyan állt össze az előadói csapat?

DD: A zenekar a Bujtor Balázs vezette Hungarian Studio Orchestra lesz, a kórus pedig a Philipp György által vezetett À la cARTe. A szólisták Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István és Cseh Antal. Balázzsal konzis korunk óta ismerjük egymást és a munkakapcsolatunk mára barátsággá vált. Gyuri kórusa egy fiatal formáció, igazi "mindenevők", ez lesz az első közös zenélésünk, melytől csupa jót várok, mert a tagokat egyenként mind ismerem, és ennyi jó hang egy helyen egyszerűen nem sülhet el rosszul! A szólistákkal akadémista korunk óta dolgozom együtt, szóval mondhatjuk, hogy összeszokott csapat. A kapocs minden bizonnyal én vagyok, de a legnagyobb örömöm az, amikor látom, hogy egy-egy ilyen koncert után elkezdenek egymással dolgozni nélkülem is.

rap: Kell klasszikus zene egy ifjúsági buliba?

DD: Sajnos a klasszikus zene ügye mára nem áll olyan jól, hogy ne lenne minden koncert a legfontosabb egy klasszikus zenész életében. A klasszikus zene pont a fiatal közönség elvesztése miatt is sodródott a margóra itthon. Tehát egy ilyen fesztiválnál nem sok fontosabb van.

rap: Milyen projektjeid lesznek a közeljövőben?

DD: Mivel időm nagy részében a pesti színházakban dolgozom, engem ott lehet látni, de inkább hallani. A Vígszínházban három darab is fut a vezényletemmel, a Radnótiban egy. Jövőre beindítunk Ascher Tamással egy operamagyarázó koncertsorozatot a Katonában, ami havonta egy Mozart-operával foglalkozik, ezenkívül megyek Győrbe vezényelni a színházba Silló István meghívására. Szeptember elsején a Párkák című meseoperámat játsszuk az Egri Kamaraopera Fesztiválon a Bárka Színház társulatával, aztán lesz egy szimfonikus koncertem a Dohnányi Filharmonikusokkal novemberben, októberben pedig az operaházban vezénylek két Traviatát.

Figyelmébe ajánljuk