Dokumentumfilm: Trend a romokon (Michael Moore: Fahrenheit 9/11)

  • Bori Erzsébet
  • 2004. szeptember 2.

Zene

Legszívesebben elintézném egy kézlegyintéssel, hiszen amit Michael Moore dokumentumfilm címszó alatt mûvel, az szimpla infotainment. Ha nem eresztené ennyire bõ lére, simán be lehetne tenni egy Fókusz-féle mûsorba a háromlábú kacsa meg a delejezõ ember közé. De az Oscar-díjas, cannes-i gyõzõ Michael Moore a szuperegójával hovatovább megkerülhetetlen tényezõvé vált, világszerte plázákban vetítik és milliók nézik a filmjeit, farvizén pedig újabb és újabb dokumentumfilmnek látszó tárgyak eveznek be a mozikba: a Bowling For Columbine (nálunk Kóla, puska, sültkrumpli) után hozzánk is megérkezett elõbb a Super Size Me, a Moore-féle filmcsinálás alacsony költségvetésû, fusiban készült, amatõr változata, majd a Megfojtott szabadság. (Utóbbinak nem jósolok nagy jövõt: bár nagyon is húsbavágó témát feszeget, ezt módfelett unalmasan, se nem elég informatívan, se nem elég szórakoztatóan teszi.)

Legszívesebben elintézném egy kézlegyintéssel, hiszen amit Michael Moore dokumentumfilm címszó alatt mûvel, az szimpla infotainment. Ha nem eresztené ennyire bõ lére, simán be lehetne tenni egy Fókusz-féle mûsorba a háromlábú kacsa meg a delejezõ ember közé. De az Oscar-díjas, cannes-i gyõzõ Michael Moore a szuperegójával hovatovább megkerülhetetlen tényezõvé vált, világszerte plázákban vetítik és milliók nézik a filmjeit, farvizén pedig újabb és újabb dokumentumfilmnek látszó tárgyak eveznek be a mozikba: a Bowling For Columbine (nálunk Kóla, puska, sültkrumpli) után hozzánk is megérkezett elõbb a Super Size Me, a Moore-féle filmcsinálás alacsony költségvetésû, fusiban készült, amatõr változata, majd a Megfojtott szabadság. (Utóbbinak nem jósolok nagy jövõt: bár nagyon is húsbavágó témát feszeget, ezt módfelett unalmasan, se nem elég informatívan, se nem elég szórakoztatóan teszi.)

Már a Kóla, puska, sültkrumpli világossá tette, hogy Moore nemcsak a dokumentumfilmezés etikai normáit nem tartja kötelezõnek magára nézve, hanem a szakmai minimumot sem. A Fahrenheit 9/11 többek között azért olyan hosszú, mert hiányzik belõle a narratív középpont, a logikus szerkezet. Egyszerûen nem lehet megmondani, hogy mirõl szól a film. George W. Bush alkalmatlanságáról? Az Amerika elleni terrortámadásról? A gazdasági és a hatalmi-katonai szféra összefonódásáról? Az iraki háború értelmetlenségérõl? Minderrõl és egyikrõl sem. Tisztességes, alapos

tényfeltárás helyett

hangzatos, a demagógiától sem visszariadó állítások, ellenõrizhetetlen és nem bizonyított hipotézisek váltakoznak hazugságokkal és nagy, közhelyszámba menõ igazságokkal.

A Fahrenheit 9/11 azzal a nem is annyira feltevésként kezelt lehetõséggel indít, hogy az Egyesült Államok elnöke csalással nyerte el hivatalát: erre megpróbál felhozni néhány érvet, de aztán - mintha nem érdekelné tovább az ügy, veszett fejsze nyele - irányt vesz Bush elnöki mûködésének értékelésére. Ezzel persze itt, (Kelet-)Európában nyitott kapukat dönget, mi semmi jót nem vártunk tõle, és nekünk még az adónkat sem csökkentette (Bush lényegében ezzel az ígérettel nyerte meg a választást, és Moore állításával szemben, hogy a törvényjavaslatait visszadobták, ez igenis átment, vagyis W. megtartotta a szavát). Moore-nak számos tényállítása van, amelynek igazságtartalmát csak a politikai elemzõk, társadalomkutatók tud-ják ellenõrizni, az átlag nézõ nem. (Meg is teszik szép számmal, méghozzá olyan kimerítõen, hogy az átlag nézõ ugyanúgy visszariad az elolvasásuktól, mint a képviselõk a hazafias törvény tanulmányozásától.) Viszont ahhoz nem kell otthonosan mozogni az amerikai belpolitikában, hogy észrevegyük a csúsztatásokat, a kontextusból kiemelt, tendenciózus bevágásokat, a kísérõszöveg hangulatkeltõ szándékát. Moore mégiscsak tudhat valamit, mert sikerül elérnie, ami már-már a lehetetlennel határos: a nézõ, zsigeri ellenszenvét legyõzve, több ízben kénytelen Bushnak igazat adni a rendezõvel szemben.

Mígnem... elérkezünk szeptember 11-éhez. És Michael Moore-nak egy kivételesen jó filmes megoldásáig, amellyel a World Trade Centert ért terrortámadást ábrázolja: nem mutatja meg újra a már százszor látott képeket, hanem elsötétíti a vásznat, majd arcokon pásztáz végig, amelyek értetlenül, elborzadva, rettegve tekintenek fölfelé. Azt várnánk, hogy Moore itt rátér a Pearl Harbor összeesküvés-elmélet WTC-re átszabott változatára, miszerint az amerikai vezetés tudta, mi készül, de direkt nem akadályozta meg, hogy ráhangolja a közvéleményt a háborúra és a megszorító intézkedésekre. Moore azt éppen nem mondja, hogy Bush maga szervezte meg a terrortámadást, de azt igen, hogy a haszonélvezõje volt. Kétes legitimitású, henye és élveteg, rosszul dolgozó, népszerûtlen elnökbõl végre elõléphetett a nemzeti egység megtestesítõjévé, a haza megmentõjévé, kidomboríthatta satnya karizmáját, elõnyös megvilágításban és drámai díszletek között fotóztathatta magát. De ez csak a máz volt, mert közben a háttérben a családja és az olajlobbi gazdasági érdekeit szolgálta. És ami a legfontosabb: a jobboldal a hazafias törvénnyel végre megvalósíthatta azt, amire már régóta készült, a demokrácia és a szabadság lábbal tiprását, az állampolgári jogok visszavételét.

Ez a téma tényleg megérne egy misét, de Moore ebbe is csak belekap. Annál tágabb teret szentel a Bush család hazafiatlan mûködésének, egyenesen azt sugallva, hogy a multinacionális nagyvállalatok és szaúdi milliárdos üzletfeleik - köztük a bin Ládin család - érdekeit a nemzet érdekei elé helyezte. Erre számos bizonyítékkal szolgál, egyik meggyõzõbb, mint a másik, a kedvencem mégis az, amikor Moore a rá oly jellemzõ visszafogottsággal Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége elõtt forgat, ami egy idõ után csak felkelti a nemzetbiztonságiak figyelmét; megjelenik néhány egyenruhás személy, és a filmes szándékai felõl érdeklõdik, amibõl Moore azonnal levonja a következtetést és bele is mondja a képünkbe: tessék, a szaúdi követség különleges védelem alatt áll, vajon miért?

A Bushról rajzolt torzkép után az iraki háború következik, ami a film legerõsebb és leghitelesebb vonulata lehetett volna. Nagyon valószínû, hogy ha nincs szeptember 11. sokkja, Amerika nem szerezhetett volna kiterjedt nemzetközi támogatást Irak lerohanásához. Hazait talán igen: engem

a South Park moziváltozata

gyõzött meg arról, hogy nem volt hatástalan a sokéves megfeszített munka, Szaddám valóban elsõ számú közellenséggé lépett elõ Amerikában. Racionálisnak tûnõ érvekre, de még inkább a félelemre alapozva háborút lehet indítani, a hadisikerekkel népszerûséget lehet szerezni, de egy elhúzódó, egyre nagyobb emberáldozattal járó és pénzölõ állóháború nem számíthat tartós támogatásra. Közben - bármennyire igyekeznek ébren tartani a félelmet - elmúlik az elsõ ijedség, véget ér a hadjárat "elõször élõ egyenesben" közvetített, látványos szakasza és sorra napvilágra jönnek a kínos tények. Arról, hogy a szeptember 11-ei terrorakciót meg lehetett volna akadályozni, csak össze kellett volna rakni a különbözõ forrásokból érkezett és különbözõ, esetenként ellenérdekelt, egymással rivalizáló hivatalokban rendelkezésre álló információkat. Hogy a hazafias törvény állampolgárokat vegzáló, jogaiban korlátozó rendelkezései értelmetlenek, és bõven elég lenne azt engedélyezni, hogy az FBI lehallgathassa a CIA-t, a külügyminisztériumot, a bevándorlási hivatalt és viszont. Hogy az iraki háború hazugságokra és tévedésekre épült: nincsenek tömegpusztító fegyverek, és az ország népe a várakozással ellentétben nem várta nagyon a felszabadítókat. Vegyük még hozzá, hogy a háborúk általában nem bõvelkednek jótéteményekben: mérhetetlen szenvedéssel és pusztítással járnak, a szokásos és elkerülhetetlen emberi tévedések itt mások életébe kerülnek, a hadiipar és a beszállítók kivételével rosszat tesznek a gazdaságnak, és alapvetõen igazságtalanok, mert soha nem azok halnak meg, akik elindítják vagy akik miatt elindulnak a háborúk... Ez az a terep, ahol Michael Moore mindent megnyerhetett volna. És ahol végképp elveszíti minden hitelét.

Elõáll egy tündérmesével, a háború elõtti, idilli Irak és békeszeretõ vezérének képével, majd beveti a Bloodhound Gang Ég a tetõ címû zúzós zenéjére a békés civileket ölni induló amerikai suhancokat, a fiukat elvesztett anyák gyászát, mindkét oldal sebesültjeinek szörnyû sérüléseit, csonkolt tagjait,

az árvák könnyét...

ez itt már tényleg a gagyitévé "dokumentarizmusa", amellyel megugorja a nézõk reklámokkal, partraszállós filmekkel, valóságsókkal magasra emelt ingerküszöbét. "Mellesleg" lejárat néhány jó ügyet, a pacifizmust, a baloldaliságot, a társadalmi szolidaritást, és megcsúfol egy tisztes, de nem túl hálás mûfajt: a dokumentumfilmet, amely nem önös célokkal és hatásvadász eszközökkel foglalkozik a közösség húsbavágó ügyeivel.

Megnevezem az antitézist: Errol Morrisnak hívják. Igazi dokumentumfilmes - idézõjelek nélkül. Az amerikai kollektív tudat (és tudatalatti), az American way of life alapos kutatója, aki nem leleplezésben, hanem feltárásban utazik, mélyreható, egyszerre filozofikus és ironikus mozgóképes esszéket alkot stílusteremtõ, a filmnyelvet megújító látványvilággal. És õt sem hagyta hidegen az ezredforduló utáni háborús pszichózis, az egész népek sorsát - más szóval a világtörténelmet - meghatározó személyek és szervezetek mûködésének, döntési mechanizmusának törvényszerûsége. A legutóbbi Titanicon volt szerencsénk látni A háború ködében címû munkáját, melynek alcíme: 11 lecke Robert S. McNamara életébõl. McNamara harcolt a világháborúban, a Kennedy-kormány ifjú hadügyminisztere volt, Johnson alatt tevékeny szerepet játszott a vietnami háború elindításában, utóbb a Fordnál és a Világbanknál ült magas polcon. Aztán visszavonult, és lassan végiggondolta, újraértékelte héja múltját. Válaszai és a korabeli dokumentumok alapján (amelyek értelemszerûen a második világhá-borúra, a kubai rakétaválságra és Vietnamra vonatkoznak) - pontosabban mindezek Errol Morris-féle gazdag és koherens egésszé szerkesztése nyomán - többet tudunk meg a háborúk okairól, a hadviselés természetérõl, a nagy horderejû döntésekben közrejátszó véletlenekrõl és gyarló emberi motívumokról (amelyek utóbb persze a kérlelhetetlen szükségszerûség alakját öltik), és közelebb juthatunk az iraki háború megértéséhez is, mint Michael Moore közvetlenül e tárgynak szentelt, több mint kétórás fércmûvével.

Bori Erzsébet

Forgalmazza a Mokép

Figyelmébe ajánljuk