Film: Átkozott film (Elátkozott generáció)

szerző
Para-Kovács Imre
publikálva
1996/26. (06. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Para-Kovács Imre

Az Elátkozott generáció című Gregg Araki-film egy trilógia második darabja, de az első részt a magyar mozik nem adták, ami kár, mivel címe alapján (Totally Fucked Up - Teljesen elbaszott) ugyancsak felhőtlen szórakozást ígér. A második rész, mintegy szerves folytatásaként az előzőnek, a baszás szóval kezdődik, és ezután a felütés után nem is engedi lejjebb a színvonalat. Új magasságokba emeli korunk hősét, a pszichopatát, sőt, többet is összeereszt belőlük, hogy nagyobb legyen a hajcihő. És tényleg: levágott fejek, kirabolt közértek kísérik hőseinket, akik - micsoda eredeti ötlet! - egy autóban utazgatnak Amerika-szerte.

A felállás klasszikus: tinédzserpár, akikhez csatlakozik a gonosz egy biszexuális idősebb srác képében, alaposan megrontja őket, elszereti a lányt, elszereti a fiút, elszereti mind a kettőt együtt, miközben állandóan hitelbe vásárolnak mindenfelé, és néha megölik az eladót. Nagyon gonosz ám ez a fiú, a rendező nem tudja elégszer hangsúlyozni, hogy bizony maga a sátán jelent meg itt az ő képében; például amikor fizetésre kerülne a sor, a számla végösszege mindig 6 dollár 66 cent, lehetőleg háromszor elismételve, különös nyomatékkal.

Amikor már minden felállásban sikerült lezavarni hármasunknak néhány aktust, új szereplők jelennek meg a színen, és feloldják szegény kamaszlány dilemmáját, hogy melyiket is válassza a két fess fiú közül. Az erősen ordítozó emberek mellkasukon egy marha nagy horogkereszttel először csak ugrálnak, de aztán megerőszakolják a leányt, és egy sövényvágó ollóval levágják a fiatalabbik srác farkát, amit - valószínűleg nevelő célzattal - másik hősünk szájába helyeznek az erőszakolás alatt álló lány nagy szomorúságára.

Az elhamarkodott és nem túl higiénikus műtét következtében a lányka és a nagyon gonosz fiú már csak ketten folytatják sehová sem vezető útjukat ebben a kietlen és önző világban, mi pedig erősen összeszorított combokkal távozunk a moziból.

Elátkozott generáció — Gyönyörök és kivégzések; amerikai-francia, 1994. Rendezte: Gregg Araki; operatőr: Jim Fealy; szereplők: Jimmy Duval, Rose McGowan, Jonathan Schaech; zene: Jesus and Mary Chain, Nine Inch Nails, Porno For Pyros.

szerző
Para-Kovács Imre
publikálva
1996/26. (06. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...