Hogyan lehetne „kitalálni” Zemplént?

  • Hamvay Péter
  • 2015. augusztus 27.

Zene

Az ország egyik legszegényebb és a centrumtól egyik legtávolabbi pontján működik a Zempléni Fesztivál, immár 24 éve. Jó helyek, jó programok, rossz kilátások.

Idén, az augusztus 13–23. között megrendezett eseményen mégis fellépett többek között a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az izraeli Moran Singers Ensemble, a Kozma Orsi Quintet, a Szakcsi Kvartett, Borbély Mihály, a Balogh Kálmán & Lukács Miklós duó, a Szent Efrém Férfikar és a Budapest Jazz Orchestra.

Budapest Jazz Orchestra

Budapest Jazz Orchestra

Fotó: Nagy Károly Zsolt

Nem is könnyítik meg saját munkájukat a fesztivál szervezői. Ahelyett, hogy egy hétre vagy leginkább egy hosszú hétvégére és egy-két nagyobb helyszínre összehúznák azt, és teletűzdelnék populáris programokkal, épp ellenkezőleg cselekednek. Igyekeznek bevonni a Zemplén számos kisebb-nagyobb, akár pár száz lelkes községét, hogy oda kamarazenét, zongoraestet, vagy épp jazzt vigyenek, jórészt a helyieknek, jórészt ingyen. A fesztivál találmánya az un. kiránduló koncert. Elindulunk Sárospatakról a Szerencs melletti Bekecs katolikus templomába, ahol a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból alakult Greentett Énekegyüttes ad ingyenes koncertet, aztán némi hegyaljai bor és harapnivaló elfogyasztása után irány Monok, az egykori Andrássy-kastély, ahol az egykor szebb napokat látott díszteremben a Budafoki Dohnányi Zenekar tagjaiból verbuválódott kamarazenekar vár, akik Dinyés Dániel vezetésével Vivaldit és Bachot játszanak.

Budafoki Dohnányi Zenekar

Budafoki Dohnányi Zenekar

Fotó: Nagy Károly Zsolt

A fesztivál másik, immár két éves találmánya, hogy egy napra egy községet állítanak a fókuszba, ahová több programot is szerveznek. Idén a barokk kori zsinagógájáról  híres Mádon és Tolcsván töltettünk el egy-egy napot. Utóbbiban bizonnyal a legmagasabb az egy főre jutó kastélyok és kúriák száma: elég, ha a Rákóczi-, a Dessewffy- és a Szirmay-kastélyt említjük. Tolcsvát választottuk, sajnos lekéstük a gótikus, de a 18. században fazsindelyes hagymakupolát (!) kapott katolikus templomban játszó Ábrahám Consort koncertjét, viszont megtaláltuk az utolsó pillanatban a művelődési házba áthelyezett Reményi Ede Kamarazenekar és a fenyegető eső elől szabadtérről szintén a kultúrba kényszerült Hot Jazz Band koncertjét. Utóbbi teltházas volt, és a divertimentótól a tangóig szemezgető „klasszikus slágerekre” kíváncsi erős fél ház is nagyon jónak számít egy 1600 lakosú községben. Csalódás volt viszont, hogy a három koncert nem ért össze egy mini fesztivállá, amikor az egyik véget ért, a közönség hazaballagott, ismét üres lett a falu, amiről az egy nap során nem tudtunk meg szinte semmit. Pedig izgalmas és rejtélyes hely van bőven: a pincesortól a jórészt zárva lévő kastélyokig.

Megint a Budafoki Dohnányi Zenekar

Megint a Budafoki Dohnányi Zenekar

Fotó: Nagy Károly Zsolt

Turjányi Miklós fesztiváligazgató tudatosan nem szervez például kitelepülő vendéglátókat és egyéb, fesztiválos dínon-dánomot. Két okból, egyrészt nem passzol a fesztivál stílusához a lángos és a véres hurka, másrészt azt szeretnék, hogy a vendégek a helyi infrastruktúrát használják. Ám ebből kevés van, még az olyan a turizmus által megérintett helyen is, mint Tokajon, vagy Tolcsván. Egy-két panzió, szegényes étlappal. Az egyetlen valamire való étteremből, az Ős Kajánból kiküldenek bennünket, mert épp rendezvényre terítenek. Igaz, túl nagy igényt nem is látunk a vendéglátásra, a koncertlátogatók láthatóan jól ismerik egymást, helyiek, vagy környékbeliek.

Szintén a fesztivál specialitása a sárospataki művelődési házban tartott Megérthető zene című ingyenes előadás, amit Hollerung Gábor, a fesztivál művészeti vezetője celebrált. Zenekara, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság nemcsak eljátssza az adott művet, hanem – a zenét időnként megszakítva – Hollerung a karmesteri pulpitusról hátra fordulva el is magyarázza azt. Most Rossini Stabat Matare volt soron. Megtudtuk többek között, hogy Rossini, hiába csömörlött meg az operától, sok év hallgatás után mégis gyakorlatilag operát csinált a szakrális műfajból is.

Hollerung Gábor vezényel

Hollerung Gábor vezényel

Fotó: Nagy Károly Zsolt

A sok ingyenes program, a széttagoltság, na meg a szűkös helyi fizetőképes kereslet alaposan behatárolja a fesztivált. Jórészt állami támogatásból tudnak működni, az idei 60 millió forint mellé 20 millió jegybevételt remél Turjányi Miklós fesztiváligazgató. Ekkora összegből ugyan meg lehet szervezni a fesztivált, de marketingre már alig futja, így nagy áttörésre kevés esély van. Sok segítséget kaptak a helyi önkormányzatoktól, vállalkozóktól, például azzal, hogy térítésmentesen kapták meg az infrastruktúrát, de mostanra kezd kimerülni, ha nem is az adakozó kedv, inkább az erő.

Azért a sárospataki Rákóczi vár udvarán tartott nyitó és záróhangversenyen kívül is vannak nagyszabású rendezvények a Zempléni Fesztiválon, igaz, nem elsősorban ezért szeretjük. Ilyen a nemrég átadott 2500 fős Tokaji szabadtéri színpadon előadott két produkció, az Operettszínház Csárdáskirálynője és a Budafoki Dohnányi Zenekar által prezentált Retro Symphonic Rock, ami a Beatlestől az ABBA-ig, az Illés Együttestől az Omegáig hangszerelte nagyzenekarra a 60-as, 70-es, 80-as évek slágereit. A zenekar derekasan teljesít, és az még hagyján volna, hogy Wolf Kati néha mellécsúszik a szöveggel, az viszont kínos, hogy a kisebb családi háznyi kivetőn a Duna Televízió logójával futnak az archív felvételek, néha pocsék minőségben, ráadásul a Kívánságkosár felirataival együtt. Ugyanakkor az operetten állítólag telt ház volt, és a retro show-n is megteltek a Margitszigeti Szabadtéri Színpad méretű létesítmény széksorai. Kérdés, az aprócska Tokaj tudja-e rentábilisan üzemeltetni a hatalmas színházat, képes-e megszólítani legalább Miskolcig a publikumot. A róka fogta csuka helyzetet jól példázza, hogy a Csárdáskirálynő száz fős stábja gyakorlatilag elfoglalta az összes tokaji szálláshelyet.

Pedig nem volna lehetetlen a térség turisztikai felépítése, és ebben a fesztivál is sokat segíthetne, de láthatóan eddig még nem sikerült kitalálni Zemplént. Mindenki panaszkodik: hiába a tokaji bor, a „borturisták” legfeljebb egy éjszakára maradnak, hogy kialudják az esti részegséget – mondja a szállásadónk. Pedig a bor mellett van erre látnivaló bőven, Boldogkő vára, Füzér, Regéc, a legromantikusabb középkori várak, de e tájon született a magyar nyelv, egynapi kiránduláson érinthető Vizsoly, Széphalom és Monok.

 

A ma az újságosokhoz kerülő nyomtatott lapszámban a BAZ megye másik szélén található Bódvalenke fesztiváljáról számolunk be, ahol a falu megmaradása is múlhat egy kétnapos rendezvény sikerén.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.