Koncert

Mint a tornádó – Az Iron Maiden Budapesten

  • Vincze Ádám
  • 2014. július 12.

Zene

Az Iron Maiden és a menedzsmentje valamit nagyon jól csinál. Az angol zenekar ugyanis - annak ellenére, hogy csaknem negyvenedik éve tapossa a pályát - még mindig képes egészen elképesztő tömegeket vonzani, és ezt mindenképp az okos stratégiának köszönheti.

Bruce Dickinson, a klasszikus felállás énekesének 1999-es visszatérése óta négy új sorlemezt is kiadtak - a legutolsó 2010-ben, The Final Frontier címmel jött ki -, és ezeket a vállalható anyagokat tisztességgel meg is turnéztatják, közéjük azonban időről időre beiktatnak egy-egy jó hosszú retróturnét, ahol a zenekar korai időszakának műsorait frissítik fel. Úgy képesek betömni a régi dalokra éhes ősrajongók száját, hogy közben mégsem lesznek saját maguk tribute zenekara, mint, mondjuk, a koncerten egyébként szintén rendkívül szórakoztató Kiss, illetve nem válik az óhatatlanul is lejjebb predesztinált újkori dalok erőltetése miatt kínossá a produkció, mint ahogy azt a Metallicánál láttuk pár éve. Az Iron Maiden ráadásul kimondottan szeret Magyarországon játszani: annak idején, 1984-ben az egyik első nyugati heavy metal zenekarként fordultak meg itthon, utoljára pedig 2008-ban és 2010-ben a Sziget nagyszínpadán láthattuk őket: az előbbi ráadásul szintén tematikus retróturné volt a nulladik napon, egészen elképesztő, negyvenezres nézőszámmal.

A Papp Lászlóba ugyan fizikailag lehetetlen ennyi embert bezsúfolni, de a hírek szerint a tizenkétezres nézőszám körüli telt ház megvolt. Az előzenekar szerepét a kicsit hálátlan módon, negyed nyolc körül színpadra rugdosott, szintén több mint harmincéves múltra visszatekintő thrash-veterán, az Anthrax töltötte be, ahol a pár évvel ezelőtti énekesmizéria után most megint elképesztő kavarás zajlik. Charlie Benante dobost, a banda zenei agyát a legenda szerint ugyanis először jól megagyalta, majd feljelentette a volt felesége, a zenész pedig ezért (állítólag) nem kaphat vízumot, így a Slayert is megjárt John Dette helyettesítette - egészen kiválóan. Az én szívemhez ugyanakkor mindig is közelebb állt a kilencvenes évek John Bush fémjelezte érettebb, rockosabb, refrénközpontúbb, de még mindig súlyos és cseppet sem kommersz Anthraxe, mint a korai lemezek csépelései, és ezt az álláspontomat ez a koncert sem tudta felülírni. Joey Belladonna minden ripacskodása ellenére is szimpatikus frontember, és a már újra vele készült legutóbbi Anthrax-anyag, a Worship Music is király lett, továbbá a pusztítóan pontosan riffelő Scott Iant sem lehet nem szeretni, ahogy miniatűr Kerry Kingként bólogat, de az azért feltűnt, hogy a nyolcdalos programból a három legjobb bizony feldolgozás. A tiszteletbeli Anthrax-nótáknak számító Got The Time (Joe Jackson) és az Antisocial (Trust) mellé az AC/DC T.N.T.-jét vették elő Malcolm Youngnak dedikálva, de a kilencvenes évek érájának dalai (illetve egy élvezhető hangzás az itt hallott, értelmezhetetlenségbe fulladó bubogás helyett) azért nagyon hiányoztak.

Az ergya hangzás az Iron Maiden elejét is hazavágta kicsit: a nyitó Moonchild mézédes gitárdallamait majdnem teljesen megette a keverés, és csak Steve Harris mindent beterítő, leginkább egy amerikai izomautó alapjáraton pöfögő motorjára emlékeztetően rotyogó basszusgitárját lehetett hallani. Szerencsére néhány dallal később megérkezett az értelmesebb gitárhangzás, és lemezminőségről így sem beszélhettünk ugyan - nem is elvárás egyébként, de Adrian Smith olykor akkurátusan fél hanggal melléhelyezett vokáljai kicsit fájtak -, az ilyesfajta fanyalgást a koncert lendülete úgy elfújta, mint a tornádó a fecskefészket. Volt némi pirózás, igazán látványos háttérvászon-cserélgetés, és Eddie, a lassan nyugdíjaskorba lépő Maiden-kabalaszörny is megjelent ilyen-olyan inkarnációkban. A koncert erejét azonban mégiscsak a korát meghazudtoló, elképesztő intenzitással játszó Maiden-legénység szolgáltatta, akik imádnivaló lelkesedéssel, fel-alá rohangálva, széles vigyorral játszották ezeket a harminc év körüli dalokat. Dickinson egy félmaratont lefutott a szűk kétórás fellépés alatt, és a hangja is hellyel-közzel rendben volt. Viszont a hatvan fölötti Nicko McBrain a visszafogott mozdulatok miatt elsőre kicsit spórolósnak tűnő, mégis dinamikus és meglepően sűrű dobolása előtt mindenképp kalapot kell emelni, csakúgy, mint a Harris melletti másik éceszgébernek kanonizált Adrian Smith és a méltatlanul alulértékelt Dave Murray gitáros-őstag előtt, aki - habár arcra már egészen úgy néz ki, mint valami jó kedélyű, pirospozsgás harwichi halaskofa - egészen kiválóan hozta az elsőre egyszerűnek és szinte fütyülhetőnek tűnő, valójában azonban sűrű tekerésekkel és jó sok egész hangos nyújtással telerakott Maiden-szólókat. A műsor pedig maga a tökéletes besztof, ami gyakorlatilag 1988-ban is elhangozhatott volna: Revelations, The Prisoner, The Evil That Men Do a ritkábban játszott csemegék közül, két hosszabb, pihenősebb darab (Phantom Of The Opera, Seventh Son...) meg persze irgalmatlan slágerparádé a The Trooper, az Aces High meg a Wasted Years főszereplésével. Nagyon nagy kár lenne, ha beváltanák a fenyegetésüket, és tényleg ez lenne az utolsó ilyesfajta tematikus turné, mert egészen ritka eset, ha úgy jövök ki egy koncertről, hogy másnap szó nélkül megnézném újra az egészet.

Papp László Budapest Sportaréna, június 3.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.