Kiadvány: Tükrünk cserepei (A Szegedi Egyetemi Színjátszó Társaság 1941-es Hamlet- könyvének hasonmá

  • Deutsch Andor
  • 1998. március 26.

Zene

A Szegedi Egyetemi Színjátszó Társaság 1941-es Hamlet- könyvének hasonmás kiadása

Szegeden időről időre, egyelőre teljesen ismeretlen okból, felüti fejét az egyetemi vagy másképpen független színjátszás. Azok, akik éppen csinálják, ilyenkor szeretik magukat egy hagyománysor legújabb láncszemének tekinteni, és bár minden bizonnyal tévednek, a gondolat mégis szép. Az ifj. Horváth István rendezte 41-es Hamletnek valószínűleg semmi hatása nem volt a Paál István-Ács János-féle aranykorra, nekik meg még kevesebb azokra, akik utánuk jöttek, és akik néha megpróbálják újrateremteni mindazt, aminek csupán ijesztően halvány nyomai maradtak a városban.

Sor tehát nincs, de azt a SZEISZT kezdte. Ifj. Horváth István, a társulat spiritus rectora tizenkilenc évesen megrendezte a Hamletet, aztán nem sokkal később szerelmével (az előadásbeli Gertrúddal) együtt öngyilkos lett. 1941 volt, és ő talán nem akart szembesülni a közelgő tragédiákkal.

A mostaniak, a Szegeden működő alternatív színházi központ (MASZK) legfőbb igyekezete, hogy teret teremtsen a másfajta színháznak: és ehhez igazodási pontul hagyományt is próbálnak gyártani. A színházi világnapra hasonmás kiadásban jelentetik meg az ifj. Horváth István halálakor készült könyvecskét.

Csodálatos és elszomorító ez a könyv, mert éppen az derül ki belőle, mennyire nincs hagyomány. A kötet szerzőinek listája, a Nemzeti Színház akkori igazgatója, az egyetem rektora és professzorai azokat a kapcsolatokat, azt a figyelmet jelzik, melyek ma tökéletesen hiányoznak: a Más és a hivatásos színház, a színház és potenciális támogatója, melegágya, az egyetem között. A könyvben részleteket találhatunk az egykori Hamlet híres (és csak a kiválasztott - vagy hazudós -kevesek által olvasott) rendezőpéldányából, majd tanulmányok, iskolai dolgozatok, tisztelgő beszélyek következnek. A velük járó nosztalgia vagy visszatekintés azonban elsősorban arra hívhatta fel a figyelmet, ami elveszett azóta.

Ez persze paradoxon, tudom. Azt azért ne feledjük: a könyv eredetileg azért jött létre, mert valaki különleges érzékenységgel megérezte, mennyi mindennek kell hamarosan vesznie.

Deutsch Andor

Az Egyetemi Színjátszó Társaság Ismertető Füzetei I. Hamlet - újra megjelenteti a MASZK

Figyelmébe ajánljuk