„Kimész délután, meghallgatsz egy csomó marha jó koncertet, hajnalban meg hazamész”

Zene

A nyári fesztiválok sorában többszörösen rendhagyónak tekinthető a vadonatúj Reflektor Fesztivál, amit július 14-16. között rendeznek meg elsősorban külföldi fellépőkkel. Jelszavuk: „0 % kézműveskedés, 100 % zene”. A főszervező Remetei-Filep Ákost kérdeztük.

 

A Reflektor ötlete a Sziget néhány elszánt és bizonyos zenei irányzatokkal elfogult munkatársának a fejében született meg, akik a járvány okozta kényszerszünetben sem akartak tétlenkedni. Ahogy azt Remetei-Filep Ákos, a fesztivál főszervezője elmondta, régi vágyuk volt, hogy olyan nagyszerű, ám a fősodorhoz nem tartozó együtteseket hozzanak Magyarországra, amelyekkel legfeljebb néhanapján a Dürerben vagy az A38 hajón találkozhatunk, és amelyek ugyan a Szigeten is gyakran fellépnek, ám szinte kizárólag a kora délutáni vagy a késő éjszakai műsorsávban. „Korábban kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy egy-egy rajongó kifejezetten az ilyen zenekarokra, eladókra lett volna a kíváncsi, ám ahhoz ugyanúgy meg kellett vennie az egésznapos Sziget-belépőt, ami persze nem a kedvence miatt került olyan sokba” – jegyzi meg Remetei-Filep, a „formátumról” pedig ezt mondja: „Korábban nagyon sok külföldi fesztiválon jártunk, ahol egészen más tapasztalatink voltak, mint itthon. A tipikus magyar fesztivál úgy fest, hogy a cirkusztól a civilekig, a gólyalábasoktól a gyerekprogramig szinte minden előfordul, ellenben külföldön – például a Primavera Soundon, Barcelonában – eleve a városon belül tartják, és semmi más nincs, csak zenei színpadok, ahol izgalmasabbnál izgalmasabb együttesek lépnek fel, általában a legújabbak, a legfrissebbek. Kimész délután, meghallgatsz egy csomó marha jó koncertet, hajnalban meg hazamész, aztán napközben megnézed a várost, vagy csak ejtőzöl a következő délutánig”.

Remetei-Filep Ákosék fesztiválszervezői és külhoni tapasztalataik birtokában kezdtek azon gondolkodni, hogy mindezt hogyan lehetne a hazai (leginkább budapesti) viszonyokra adaptálni. „Azt láttuk, hogy

van egy csomó zenekar, akiket nagyon szeretünk, a saját zenefogyasztási szokásainkra jól rezonál,

de klubszinten legfeljebb Bécsig vagy Prágáig megy. Budapesten meg legfeljebb a Szigetre, hogy aztán délután ötkor, dögmelegben játsszon valamelyik sátorban az oda betévedőknek. Elsősorban az ilyen zenekarokra építve képzeltük el a fesztiválunkat – úgy kalkulálva, hogy olyan bérletárat gazdálkodjunk ki, amely annyiba kerül, mint a Szigeten egy napijegy” – mondja a fesztivál főszervezője, célközönségként pedig egyértelműen azokat jelöli meg, akik nem akarják kedvenceiket a Sziget headlinereihez mért áron kifizetni.

 
Remetei-Filep Ákos 

Noha ma már léteznek olyan fesztiválok – például a Kolorádó, a Fekete Zaj, a Gólem –, amelyek egy-két külföldi húzónévvel próbálják még vonzóbbá tenni a többnyire hazai fellépők névsorát, a Reflektor szervezői ennél nagyobb szabású eseményben gondolkodnak. „Ez természetesen nem valamiféle »jobb/rosszabb« összevetés” – szögezi le   Remetei-Filep. „Az ilyen – egyébként számunkra is nagyon szimpatikus – fesztiválokat általában a várostól távol, gyakran vidéken, és mindenképp zöldben rendezik, és nem az erős nemzetközi felhozataltól válnak vonzóvá. Mi ebben akarunk változtatni. Úgy éreztük, hogy ráfér egy efféle újítás a hazai iparágra, ami ugyan túltelített, ám változatosnak nem mondható”. Ráadásul a Reflektor – ha lehet ilyet mondani – „barnamezős beruházás”. A helyszíne az Örs vezér terétől öt percre lévő Fehérdűlő lesz, ahol korábban egy kamionmosó működött. A szervezők szerint ez az indusztriális háttér talán urbánusabb jelleget is kölcsönöz majd az eseménynek.

A július 14-16. közötti háromnapos fesztiválon, három színpadon több mint 50 fellépőt hallhatunk,

olyan ismertebb nevek mellett, mint a Temples , a Weval, a Son Lux , a Porridge Radio, például itt lesz Londonból a hatalmas tehetségségnek kikiáltott ifjú gitáros, Oscar Jerome, illetve a „retro-futurista” Joel Culpepper, de Alina Pash énekesnő és rapper személyében Ukrajna is képviselteti magát, Kolozsvárról pedig a Musspell elektronikával és vokálharmóniákkal kísérletező duója érkezik. És sikerült a a 21. század poszt-punk nagy reménységének tartott brit Crows-zal is megegyezni, akik Beware Believers című új lemezüket mutatják be. A külföldiek mellett 33 hazai produkció is helyet kap a Reflektoron, mások mellett Nóvé Soma és Riederauer Dániel elektronikus duója, a Samurai Drive, a Mayberian Sanskülotts, Laiho, a Deep Glaze, és a Black Bartók.

A fesztiválra szóló bérlet 29 900 Ft, a napijegyek 13 900 forintba kerülnek. Bővebb információk az esemény honlapján olvashatók, a fellépők zenéinek több mint 5 órás válogatását itt hallgathatják meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.