koncert - SKINNY PUPPY

  • - vincze -
  • 2010. augusztus 26.

Zene

A kanadai társaság a kultuszzenekarok prototípusa. Egyrészt megkérdőjelezhetetlenül úttörője volt az indusztriális zenének, olyan arcokat nyerve meg ezzel a műfajnak, mint például Trent Reznor, másrészt meg a kilencvenes évek közepén pont annyi ideig volt haragban egymással a hangkollázsokat pakolgató cEvin Key (polgári nevén Kevin William Crompton) és a frontember Nivek Ogre (Kevin Graham Oglivie), hogy komoly igény teremtődjön a zenekarra.
A kanadai társaság a kultuszzenekarok prototípusa. Egyrészt megkérdõjelezhetetlenül úttörõje volt az indusztriális zenének, olyan arcokat nyerve meg ezzel a mûfajnak, mint például Trent Reznor, másrészt meg a kilencvenes évek közepén pont annyi ideig volt haragban egymással a hangkollázsokat pakolgató cEvin Key (polgári nevén Kevin William Crompton) és a frontember Nivek Ogre (Kevin Graham Oglivie), hogy komoly igény teremtõdjön a zenekarra. Az indusztriális alapú zenék kommerciális sikerhullámában aztán megkerülhetetlenné vált a zenekar neve. A Skinny Puppy egy 2000-ben, Németországban abszolvált újjáalakulás óta él és virul. Magyarországon azóta eddig kétszer járt: elõször öt éve mészárolta le a Sziget fesztivál közönségét valami teljesen nonszensz délutáni idõpontban, másodjára pedig 2007-ben adott a Hammer sátorban fõzenekarként egy rosszul szóló, felejthetõ koncertet.

Ezen az estén elsõsorban az bizonyosodott be, hogy a Skinny Puppynak itthon is megvan a maga lojális, jórészt harminc feletti rajongótábora - fiatalabb arcokból feltûnõen kevés volt a helyszínen -, másrészt pedig, hogy a zenekar fölött bizony eljárt az idõ. A látványelemek ugyan tökéletesek voltak: projektorhegyek és persze maga Nivek Ogre, a stílus egyik legnagyobb frontembere, aki járókerettel csoszogott be a színpadra, és idióta süvegében úgy nézett ki és legalább olyan szuggessztív is volt, mint a Mayhemben szolgáló hazánkfia, Csihar Attila. Zeneileg viszont az SP pontosan abból él, amibõl húsz évvel ezelõtt, és ez az eszköztár hiába volt újító annak idején és minõségi ma is - Key zajongásai néha már black metal bandákat idéztek -, a monotonul döngetõ alapokat csak a vizuális eszköztár turbózta érdekessé annak, aki történetesen nem elkötelezett rajongó. Ennélfogva a Skinny Puppy 2010-ben inkább élõ legenda, mint meghatározó zenei produkció. Annak viszont tökéletes.

Diesel, augusztus 19.

*** és fél

Figyelmébe ajánljuk