könyv - Arnaldur Indridason: Hideg nyomon

  • - kg -
  • 2011. április 7.

Zene

Tízévesforma fiú vérbe fagyott holttestéhez riasztják Erlendurt, a reykjavíki rendőrség immár komoly krimiirodalmi rangra emelt felügyelőjét, és hű fegyverhordozóit, az anyányi Elínborgot és a yuppie-ba oltott Sigurdur "lit. A kivérzett kisfiú származására, mint bárhol a világon, ahol igény mutatkozik a megkülönböztetésre, többféle meghatározást ismernek a helybéliek: lesz, aki nemes egyszerűséggel leázsiaizza, a precízebbek thainak titulálják, mások a bevándorlókhoz könyvelik el, és olyanok is lesznek, akiknek nem okoz gondot izlandinak nézni a meggyilkolt gyereket.
Tízévesforma fiú vérbe fagyott holttestéhez riasztják Erlendurt, a reykjavíki rendõrség immár komoly krimiirodalmi rangra emelt felügyelõjét, és hû fegyverhordozóit, az anyányi Elínborgot és a yuppie-ba oltott Sigurdur "lit. A kivérzett kisfiú származására, mint bárhol a világon, ahol igény mutatkozik a megkülönböztetésre, többféle meghatározást ismernek a helybéliek: lesz, aki nemes egyszerûséggel leázsiaizza, a precízebbek thainak titulálják, mások a bevándorlókhoz könyvelik el, és olyanok is lesznek, akiknek nem okoz gondot izlandinak nézni a meggyilkolt gyereket.

Máskülönben minden megy a maga útján: Reykjavík lakóit folyamatosan bántják a szelek, a metszõ-üvöltõ-sikoltó és ki tudja még milyen jelzõvel illethetõ északi szelek, Erlendurt pedig a magányán túl fõleg az bántja, hogy emberek vannak a közelében. Ha felnéz a nyomozati anyagból, hol merõ boszszantásképp fiatalabb kollégájára fújja a cigifüstöt, hol pedig régi kedves démonjaival hadakozik. Ha a megállókban már nem is, a krimikben még szabad dohányozni, Erlendurnek tehát semmi oka a leszokásra, testvére elvesztésének gyermekkori traumájára azonban ideje lenne valami megoldást találnia. Nem a zord kritikus, hanem az aggódó rajongó beszél belõlünk: mintha most elõször történne meg, hogy Indridason felügyelõje inkább a szerzõ szívbéli ügyeit, mintsem a nyomozást szolgálná. A nagybetûs témák, a tragédiát rejtõ gyermekkor és a rasszizmus kissé kötelességszerû tárgyalása mögül Erlendurbõl most nem látszik sok: mint aki egyszer csak úgy maradt - múltba révedve, és hazája idegengyûlöletén morfondírozva.

Ezúttal a hû fegyverhordozókon és az áldozat szeretteinek és nem-szeretteinek egy-egy markánsan megrajzolt alakján a sor, hogy elvigyék Erlendur ötödik magyarul megjelent esetét.

Fordította: Torma Péter. Animus, 2011, 240 oldal, 2490 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk