könyv - CHRISTOPHER DELL: SZÖRNYEK KÖNYVE - AVAGY A KÉPZELET ÁLLATKERTJE

  • Iványi Zsófia
  • 2010. szeptember 30.

Zene

Vannak bizonyos élethelyzetek, amelyeket az emberek többsége képtelen megfelelően kezelni. Ezek közé tartozik, mikor egy kacsacsőrű, hártyás kezű kisfiú udvarias köszöntésünk után megpróbálja megenni a kisbabánkat.
Vannak bizonyos élethelyzetek, amelyeket az emberek többsége képtelen megfelelõen kezelni. Ezek közé tartozik, mikor egy kacsacsõrû, hártyás kezû kisfiú udvarias köszöntésünk után megpróbálja megenni a kisbabánkat. Az ilyen és ehhez hasonló kellemetlen szitukon segíthet Dell nemrégiben megjelent kötete, ami nem csupán a szörnyek osztályozását és az egyes "fajok" rövid történetét, hanem a különbözõ rossz és még rosszabb indulatú lények ellen bevethetõ trükköket is ismerteti az olvasóval, mely harcászati technikák az esetek meglepõen nagy arányában inkább ötletesek, mint véresek. Az említett, kisfiú küllemû kappával szemben például elég, ha fejet hajtunk, amit a jól nevelt japán vízimanó azonnal viszonoz, kiloccsantva ezzel a feje tetején található üregbõl az erejét jelentõ folyadékot. De védelem gyanánt az is megteszi, ha mindig tartunk magunknál egy kis uborkát, azt ugyanis még a csecsemõhúsnál is jobban szereti a kifinomult modorú kis rém.

A kötet kísérletet tesz arra, hogy az ókor egymást elõszeretettel felzabáló mitologikus lényeitõl a középkor ördögfajzatain, sárkányain és démonain át egészen az ufókig az emberiség mindahány riogatójáról szót ejtsen, így az egyes gaztettek ismertetésére alig-alig maradt hely, pedig szívesen olvasnánk többet a hírhedt 18. századi francia vérfarkasról vagy a víziszörnyek társasági szokásait taglaló korabeli beszámolókról. Cserébe kapunk hihetetlen mennyiségû, egyszerre idegborzoló és káprázatos illusztrációt: a csúf boszorkákat, hüllõszerû óriásokat, groteszk manókat és egyéb torzókat ábrázoló festmények, grafikák, maszkok és szobrok közül is kiemelkednek Bosch, id. Pieter Brueghel és Goya rémlátomásai. S akinek még a könyv átnyálazása után sem volt elég a szörnyekbõl, az lefekvés elõtt csak lessen be az ágya alá - drukkolunk, hogy találjon ott valami még ijesztõbbet.

Fordította: Árokszállásy Zoltán. Corvina, 2010, 192 oldal, 4990 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk