könyv - Fabian Lenk: Idődetektívek 1-2.

  • B. I.
  • 2009. november 12.

Zene

A kiskamaszoknak szánt krimisorozat főszereplői tizenkét éves gyerekek (két fiú és egy kislány), egy ódon kisváros lakói, és családi vonalon bejáratosak a VIII. században épült bencés kolostor könyvtárába.
A kiskamaszoknak szánt krimisorozat fõszereplõi tizenkét éves gyerekek (két fiú és egy kislány), egy ódon kisváros lakói, és családi vonalon bejáratosak a VIII. században épült bencés kolostor könyvtárába. A nebulók imádják a történelmet, és enyhén stréberek, vagyis az elvártnál sokkal nagyobb energiát fektetnek tanulmányaikba. Fõleg, ha olyan esetekbe botlanak, mint a Hatsepszut fáraónõ elleni 3500 évvel ezelõtti gyilkossági kísérlet, vagy a Marco Polo elleni ármánykodás. A nyomozás nem mellékes kelléke az alapjáraton is sejtelmes kolostor titokzatos terme, a Tempusz, ahonnan erõs koncentrálással a történelem bármelyik évébe eljuthatnak. Idõutazás, bolyongás a múltban, veszélyes kalandok sora: mindez elegendõ lehet arra, hogy a célközönség néhány órára otthagyja a monitort vagy a tévé képernyõjét (fülhallgató maradhat, ha muszáj), s a könnyen olvasható szövegbe ügyesen csempészett ismeretterjesztõ passzusokból azt is megtudhassa, mi az a szfinx, henket, Selyemút, Kök Tengrirõl nem is beszélve. Bár a megoldásra váró rejtélyek legfeljebb közepesen bonyolultak, a kiskorú olvasó sok mindenen élesítheti elméjét; és ha például az üt szöget a fejébe, hogy miként tudnak hõseink séróból kommunikálni az ókori Egyiptomban épp úgy, mint a XIII. századi Kínában, az elfogulatlan szülõ fátyolos tekintettel mormolhatja maga elé: istenem, hogy vág az esze!

Összeesküvés a Holtak Városában + Marco Polo és a Titkos Szövetség, fordította Sárossi Bogáta, Scolar, 2009, 153 + 153 oldal, bevezetõ ár: 990 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk