rés a présen

360 fokban

Kovács Marcell billentyűs

  • rés a présen
  • 2013. augusztus 18.

Zene

rés a présen: Az alapításkor, 2004-ben mi volt a fő elgondolásotok a Sonar zenekarról?

Kovács Marcell (képünk bal oldalán): Ebben az időben az instrumentális zene meglehetősen háttérbe szorult Magyarországon, mi pedig szerettük volna megmutatni, hogy énekes nélkül is kifejezhetők az általunk fontosnak tartott üzenetek. Szerintünk a zene kifejezőereje megállja a helyét a szöveggel szemben. Valamennyiünk zenei előéletében a Radiohead volt a közös pont, ez megadta a közös zenei stílusunk alapirányát.

false

 

Fotó: Miro Béla

 

rap: Hogyan születnek a zenék?

KM: Az alapok megírását követően Szabó Bálinttal (a zenekar másik alapítója - rap) harmóniákkal színezzük az alapötleteket, majd a próbateremben a többiekkel a közös munka során kapja meg a végleges ízt és formát. A gépen megalkotott dobokba és basszus hangokba Rudi és Tomi (Velkei Rudolf és Gossányi Tamás - rap) által élet kerül, mi pedig a stabil groovokra támaszkodva kedvünkre játszhatunk az effektekkel.

rap: Sosem merül fel, hogy legyen szöveg is?

KM: Vj E-vel nagy hangsúlyt fektetünk a vizuális megjelenítésre a koncerteken, amely hűen tükrözi a zenekar lelkivilágát. A lemezborítókon Marcell Tamás grafikus jeleníti meg ugyanezt. Korábbi basszusgitárosunkkal, Lindával használtunk vokális betéteket, de ezek akaratlanul is hangszerként jelentek meg a zenénkben.

rap: Az elsők között csináltatok Magyarországon online koncertet. El is vetettétek a lemezkiadást?

KM: A netes koncert esetében szerettük volna a zenénket minél távolabbra eljuttatni, és ennek ez volt a legegyszerűbb, legérdekesebb módja. Annak ellenére, hogy több lemezt kiadtunk, fantáziát látunk a zene nem hagyományos terjesztésében. Ennek jegyében legutóbbi remixlemezünket a város különböző pontjain befalazott pendrive-okon tettük elérhetővé, de arra is volt példa, hogy áruházak polcaira free példányként kitettük a lemezt a vásárlásmentes napon.

rap: Mikor láthat benneteket a közönség?

KM: Legközelebb augusztus 3-án az Akváriumban lépünk fel, ezt követően a Szigeten. Majd szeptember 27-én a Sonar egy újabb különlegességgel készül a Kuplungban, melynek érdekessége, hogy a zenekar 360 fokban hallgatható és látható.

rap: Mennyire fontos nektek az imázs?

KM: Fontos, hogy a zenénk anélkül felismerhető legyen, hogy tudná a hallgatóság, hogy mi játszunk. Úgy érzem, van a zenekarnak egyfajta sajátos zenei stílusa.

Figyelmébe ajánljuk