lemez - EXODUS: EXHIBIT B: THE HUMAN CONDITION

  • Kovács Bálint
  • 2010. május 27.

Zene

Két és fél évvel az Exhibit A után elkészült a thrash metál egyik alapzenekarának új dobása. Hogy az előzetes hírekkel ellentétben a jeles eseményre nem egy év után került sor, azt magyarázhatnánk akár azzal is, hogy ennyi anyagot bizonnyal képtelenség lett volna olyan rövid idő alatt rögzíteni - a The Human Condition ugyanis jócskán a józan ész diktálta elvárás felett teljesít a maga 74 percével meg az átlag hétperces számaival.
Két és fél évvel az Exhibit A után elkészült a thrash metál egyik alapzenekarának új dobása. Hogy az elõzetes hírekkel ellentétben a jeles eseményre nem egy év után került sor, azt magyarázhatnánk akár azzal is, hogy ennyi anyagot bizonnyal képtelenség lett volna olyan rövid idõ alatt rögzíteni - a The Human Condition ugyanis jócskán a józan ész diktálta elvárás felett teljesít a maga 74 percével meg az átlag hétperces számaival. Ezt az idõmennyiséget e mûfaj képviselõi nem igazán tudják úgy kitölteni, hogy közben mindvégig változatosak legyenek úgy az egyes számok, mint az összkép is - és ez a tétel most is igazolódik.

Pedig részleteire bontva nincs komoly gond az Exhibit B-vel: a hangzás olyan tiszta, hogy csodájára járhatnak a progresszív rock gitárhõsei, a számok pedig remekül meg vannak komponálva, tökéletes a ritmusszekció és a gitárok összjátéka, és Rob Dukes vokális teljesítményével sincs különösebb gond, noha némi változatosságot e fronton el bírnánk még viselni. De hiába mindez, ha mindenki csak megbízható profizmust hoz, igazi egyéniséget vagy bármi meglepõt viszont nagyítóval sem találunk a lemezen, ahogy az - akár sokadik hallgatásra - megjegyezhetõ részek sem tolonganak rajta éppenséggel; majd' egy óra után már úgy kapunk a Democide legalább némi változást hozó, belassult kórusrésze után, mint kiszáradt rocker a söröskorsóért. A verzék pedig nem olyan változatosak, hogy indokolják a rendkívüli hosszakat - jellemzõ, hogy a két legmélyebb nyomot hagyó szám, a Hammer And Life és a Burn, Hollywood, Burn a két legrövidebb tétel a lemezen.

Nuclear Blast, 2010

***

Figyelmébe ajánljuk