Lemez

Megbízhatóan zsíros

Mr. Scruff: Friendly Bacteria

  • - minek -
  • 2014. július 5.

Zene

A Ninja Tune kiadó háza táján kifejezetten megszaporodtak a fiatal tehetségek, akik friss ötleteket hoznak magukkal - Andy Carthy azonban még a régi gárdához tartozik. Őt még 1998-ban igazolták le Ninjáék -, habár a grafikusként és animátorként is figyelemre méltó, zenéivel csaknem egyenértékű képi világot megálmodó Scruff sokkal inkább kreatív és fáradhatatlan dj-ként, mint szorgalmas zenekészítőként volt ismert.

Erre a friss albumra hat évet kellett várniuk a rajongóknak, akiknek persze némi fogalmunk azért lehetett arról, hogy min is dolgozik Carthy: az utóbbi 3-4 évben ígéretes maxik sorát adta ki, melyek a korábban megismert hangmintázós, tapasztós stílustól való elmozdulásról és a mind súlyosabb basszusmenetek előtérbe kerüléséről tanúskodtak.

Az új album pedig szinte minden tekintetben aláhúzza az előzetes várakozásainkat: a továbbra is nagy műgonddal összerakott Scruff-szerzemények kevésbé tűnnek barkácsoltnak, mint a hajdani, jól dünnyöghető klasszikusok. Igen ám, csakhogy alkotónk védjegye pontosan ez a jóízű, humorral és állatos, valamint kulináris utalásokkal szépen körített, kissé rajzfilmzenés hangzásvilág volt! Sebaj, az új album ezzel szemben számos kiérlelt, dalszerű kompozícióval tüntet (Carthy gondosan ügyelt a vendégvokalisták kiválasztására), s amikor nincs ének, előtérbe kerülnek a megbízhatóan vaskos, zsíros ütemek. Ezek a kisebb-nagyobb szösszenetek váltakozó színvonalúak - de a Deliverance gusztusos, vastag funkos mázzal összekent seggrázós house-a rögvest kiváltja az automatikus újrahallgatást, és a We Are Coming szaxofongrúvja is rendesen behúzza a csőbe a hallgatót.

Ninja Tune/Neon Music, 2014

Figyelmébe ajánljuk