Megvan Fekete György utódja
Vashegyi György

Megvan Fekete György utódja

  • MTI
  • 2017. október 10.

Zene

Karmester lett az MMA új elnöke.

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert választották a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) új elnökévé a szervezet keddi közgyűlésén a Pesti Vigadóban.Vashegyi György a legfiatalabb jelöltként lett az MMA új elnöke, a 226 érvényes voks közül 140 szavazatot kapott, írja az MTI.

A karmesterrel tavaly novemberben készült interjúnkat itt találja.

„Nagyon szeretem az énekeseket"

rés a présen: Mikor és kikkel alapítottad az Orfeo Zenekart? Vashegyi György: 1991-ben a zenészbarátaimmal. A zenekar egy évvel fiatalabb a Purcell Kórusnál, amivel 1990-ben alakultunk meg, mert úgy éreztük, a kórus mellett szükség lesz egy hangszeres együttesre is. Az elmúlt bő negyedszázadban szoros együttműködésben élte életét e két együttes, koncertjeink többségét is együtt adtuk.

Vashegyi György programbeszédében azt mondta, hogy az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez. Az új elnök szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, az ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés erősítése, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és elérhetővé tétele.

Vashegyi György

Vashegyi György

Fotó: Sióréti Gábor

Vashegyi mellett Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a nemzet művészét és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színészt, rendezőt jelölték a tisztségre. Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze az ülésen jelentette be, hogy egy nappal korábban visszalépett az elnökjelöltségtől.

Figyelmébe ajánljuk