mi a kotta?

Ötből kettő

  • mi a kotta
  • 2014. január 12.

Zene

"Vígoperát írni nem hiszem, hogy megterhelő lenne. A tragédiát ténylegesen megszenvedi, aki írja; az ember gondolatai egy fájdalmas sugallat hatása alatt állnak, amely betegesen túlfeszíti az idegeket. De a vígjátékban lévő tréfa és kacagás felvidítja az elmét és a testet. 'Egy mosoly hozzátesz egy szálat az élet fonalához.' [...] Ön egész életében vágyott egy jó vígoperai témára: ez arra mutat, hogy a nemes veretű komédia művészi vénája virtuálisan megvan Önben.

Az ösztön jó tanácsadó. Egyetlen módja van, hogy az Otellónál is szebben fejezze be, és ez nem más, mint hogy győzedelmesen a Falstaff-fal fejezze be. Miután annyiszor hallotta az emberi szív kiáltásait és panaszait, most egy hihetetlen nagy, kirobbanó kacagással fejezné be." Ilyen általános, valamint személyre szabottan kedvcsináló érvekkel kapacitálta az idős Verdit librettistája, Arrigo Boito a Falstaff megkomponálására. Mint köztudott, sikerrel, ahogyan erről a Met hét végi HD-közvetítése révén újólag meggyőződhetünk majd (Fesztivál Színház, december 14., hét óra, ill. ismétlésképp: december 15., hat óra). A közvetítés pedig nem csupán Robert Carsen új rendezését ígéri számunkra, de James Levine visszatérését is legsajátabb birodalmába, a Metropolitan Opera zenekari árkába. 14-én, a Zeneakadémia Solti Györgyről elnevezett kistermében lesz a múlt héten elmaradt Varázsfuvola-bemutató is, Almási-Tót András rendezésében.

Egy matematikus, egy gárdatiszt, egy tengerészkadét, egy hadmérnök és egy kémikus - hát, persze hogy öt zeneszerző! 'k az Ötök, a "hatalmasok kis csapata", akik megújították a XIX. századi orosz zene világát, s akik közül ketten a hét koncertprogramján is kitüntetett szerephez jutnak majd. Bogányi Gergely pénteki szólóestjének kiadott műsorát az Iszlamej fogja lezárni: a virtuóz keleti fantázia, amely máig az egykor matematikusnak készült Milij Alekszejevics Balakirev legismertebb szerzeménye (Zeneakadémia, december 13., fél nyolc). Az indulatos természetű és tekintélyes Balakirev hatásában bizonyosan nagyobb volt, mint műveiben, megfellebbezhetetlen ítéleteit pedig gyorsabban alkotta meg, mint kompozícióit, amelyek éveken, sőt olykor hosszú évtizedeken át íródtak. Balakirev vezérkedésének egyik elismerője és egyszersmind szenvedő alanya Muszorgszkij volt, aki pedig a Budapesti Fesztiválzenekar soros koncertjein szerepel majd, méghozzá legnagyobb slágerével, az Egy kiállítás képeivel (Nemzeti Hangversenyterem, december 16. és 17., háromnegyed nyolc). Az estek karmestere és hangszeres szólistája az oly kiváló Leonidas Kavakos lesz, aki ezúttal a 19 esztendős Mozart G-dúr hegedűversenyének magánszólamát vezeti majd elő saját kezűleg.

"Egy nagyon vidám akadémiai ünnepi nyitányt ígértem január 6-ára Breslauba, benne van a Gaudeamus és minden más. Ebből az alkalomból nem tudtam megtagadni melankolikus kedélyemtől azt az elégtételt - hogy egy szomorújáték-nyitányt is írjak." Így fogalmazott 1880-81 fordulóján Johannes Brahms, akinek Akadémiai ünnepi nyitányát éppen a múlt héten emlegettük, hogy Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok újabb Brahms-estjét már e másik overtűr, azaz a két héttel korábbi ősbemutatójú Tragikus nyitány előadása indítsa majd, megelőzve a Fülei Balázs szólójával felhangzó d-moll zongoraversenyt (Nemzeti Hangversenyterem, december 18., fél nyolc).

Figyelmébe ajánljuk