mi a kotta?

Tündéri

  • mi a kotta
  • 2014. március 6.

Zene

"Óh, barátom, ezt a dallamot jól jegyezd meg! A változatait meg fogod találni az egyik művemben." Egy kétes hitelű, ám kézre eső anekdota szerint e szavakkal fordult kísérőjéhez Mendelssohn, midőn a dél-itáliai Amalfiban a helybéliek táncát figyelte.

Ha ez igaz, úgy a derék taljánok épp a nagy múltra visszatekintő ugrótáncot, a saltarellót járták, amelyet azután a 24 esztendős komponista IV. szimfóniájának zárótételében emelt fel a klasszikus zene időtlen slágereinek magasába. Az Olasz szimfónia, amelyet a zenetörténetben szinte kivételes módon maga a szerző ruházott fel bevett melléknevével, az elkövetkező napokban a Budapesti Fesztiválzenekar négy koncertjét zárja majd (Zeneakadémia, február 7., 8. és 10., háromnegyed nyolc, február 9., fél négy). A családias felállású hangversenyek két vendége az ezúttal karmesterként is szerepet vállaló Pinchas Zukerman és hitvese, a csellista Amanda Forsyth lesz, s a Mendelssohn-szimfónia előtt, illetve egy Vivaldi-kettősverseny és Bruch-darabok után az éppen húszéves Mozart Haffner-szerenádja is felhangzik majd. A néhai salzburgi polgármester, Sigmund Haffner leánya, Marie Elisabeth 1776 júliusában nyújtotta kezét a derék Franz Xaver Spaethnek, s úrias lakodalmuk előestéjére a család barátja és üzletfele nyolctételes szerenádot komponált.

"Zenei olvasójelek a Biblia lapjai közt..." - jellemezte Arthur Honegger Dávid királyát Lányi Viktor a Nyugat hasábjain, miután az 1927-ben Budapesten is felhangzott. ' a második változatában hallotta a szimfonikus zsoltárként aposztrofált oratóriumot, amely jövő csütörtökön első, tömörebb változatában, drámai zsoltár gyanánt kerül majd elénk a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar közös koncertjén (Nemzeti Hangversenyterem, február 13., fél nyolc). A pásztorfiú történetét végigmesélő oratórium párdarabja Rossini páratlan időskori botlása, a Kis ünnepi mise lesz az Antal Mátyás által vezényelendő hangversenyen. A Nemzeti Filharmonikusok vezetője, Kocsis Zoltán sem marad feladat nélkül ezekben a napokban, hiszen ő meg a Concerto Budapesttel és a nagy tehetségű Fejérvári Zoltánnal ad majd közös koncertet (Nemzeti Hangversenyterem, február 6., fél nyolc). Kocsis karmesterként és hangszerelőként is szerephez jut majd, hiszen Bartók és Debussy utókori munkatársaként is megcsodálhatóvá válik nagy muzsikusunk teljesítménye.

S végezetül következzék a tündéri lezárás - Ruszalkával, a vízitündérrel. A szerelméért a némaságot is vállaló Ruszalka története, azaz Dvorák múlt századfordulós operája a hét végén többször is ott szerepel majd a programon. Renée Fleming jutalomjátéka gyanánt mindenekelőtt ezt közvetíti majd számunkra a Met a szokott HD-ben (Fesztivál Színház, február 8., hét óra), s az előadást másnap felvételről is megnézhetjük (Uránia, február 9., hét óra). Vasárnap délelőtt pedig gyermekközönségnek szánt operamatiné tárgya lesz ez a mesés darab: Oberfrank Péter vezényletével és Toronykőy Attila játékos rendezésében (Fesztivál Színház, február 9., tizenegy óra).

Figyelmébe ajánljuk