mi a kotta?

Nyűtt vonóbul bolt

  • mi a kotta
  • 2012. június 17.

Zene

Sosztakovics-hegedűversennyel indul és ugyancsak Sosztakovics-hegedűversennyel zárul majd az elkövetkező napok koncertprogramja, s minthogy a szovjet-orosz mester mindösszesen két ilyen versenyművet adományozott az emberiségnek, valamint a mindkét ősbemutatóra vállalkozó David Ojsztrahnak, így mondhatni e nemből teljes áttekintést kínál számunkra az aktuális felhozatal.

(E heti zenetörténeti fotónk őket mutatja, Rosztropovics és Britten társaságában.) Az 1., a-moll hegedűversennyel induló első koncert ráadásul a hét fő eseménye lesz, hiszen a Lipcsei Gewandhaus Zenekara látogat el hozzánk, vezető karnagya, Riccardo Chailly és a hős Leonidasz Kavakosz társaságában (Nemzeti Hangversenyterem, május 18., fél nyolc). Res severa est verum gaudium, azaz a komoly dolog a valódi öröm - ez a Seneca-idézet a Gewandhaus mottója, s a hatalmas múltú, egykor Mendelssohn által irányított zenekar nálunk is bizonyságát adja majd fáradságot nem ismerő elkötelezettségének: Sosztakovics műve mellett ugyanis a már mindjárt a mindenkori karmester számára is valóságos kihívást jelentő Brahms-szimfónia, aHarmadik alkotja a programot. A 2., cisz-moll hegedűverseny pedig a Budapesti Fesztiválzenekar csütörtöki koncertjén kerül majd a középpontba: Dmitrij Kitajenko vezénylete alatt és a litván születésű Julian Rachlin szólójával (Nemzeti Hangversenyterem, május 24., háromnegyed nyolc). Ám mivel ez a hangverseny a zenekar szokott, hármas bérleti koncertjeinek eleje lesz, a program különleges szélső pontjairól, Alfred Schnittke kései művéről, a (Nem) Szentivánéji álomról és Csajkovszkij Manfréd-szimfóniájáról is csak legközelebb szólunk majd.

De ha már hegedűt emlegettünk, hát a hét vonósnégyes-produkcióiról is illenék szólnunk, elvégre Csajkovszkij-remek most pénteken is ígérkezik, hála a 2001-ben megalapított Accord Quartetnek (Concerto Zeneház, május 18., hét óra). Míg szerdán a Pulzus Vonósnégyes programja egy új koncerthelyszínt ajánl majd a figyelmünkbe: a Rózsavölgyi zeneműbolt felett nemrég megnyitott Rózsavölgyi Szalont, stílszerűen a cégalapító atyjának, Bácska Orpheusának, Rózsavölgyi MárknakElső magyar társastáncával zárva a kamarazenélést (május 23., fél nyolc). Ez utóbbi helyszínen amúgy kisvártatva Kelemen Barnabás is felbukkan majd kvartettjével, ám előbb azért még az operaházba látogat, hogy Beethoven Hegedűversenyével csapjon a húroknak közibe a Filharmóniai Társaság estjén (május 21., fél nyolc).

S jöjjön végül néhány zongora és zongorista! Elsőre mindjárt kettő-kettő hangszerből és művészből egyaránt, hiszen a Rádió 6-os stúdiójában Ránki Dezső ésKlukon Edit kétzongorás és négykezes műsora vár majd reánk, az igényes program centrumában az idén szolidan ünnepelt Debussy Kis szvitjével és az 1915-ösFehéren és feketén című kompozícióval, amelyet az idős Saint-Sa‘ns közönséges atrocitásnak minősített (május 23., hat óra). S befejezésképp a koncert, amely egy nappal Kavakosz és Chailly közös estje után újra csak egy világnagyságot léptet a dobogóra: a Nemzeti Filharmonikusok hangversenye az alig fél év elteltével ismét Budapestre látogató Borisz Berezovszkijjal (Nemzeti Hangversenyterem, május 19., fél nyolc). A Kocsis Zoltán által dirigálandó koncerten res severa és verum gaudium egyként ígérkezik majd: Rachmaninov III., d-moll zongoraversenyének és Brahms II. szimfóniájának népszerű programjával.

Figyelmébe ajánljuk