rés a présen

„Összerakom őket”

Egyedi Péter zenész

  • rés a présen
  • 2018. július 14.

Zene

rés a présen: Mit jelent neked a Fishing on Orfű fesztivál?

Egyedi Péter: Munka, amit szeretek. A kezdetektől a legkedvesebb fesztivál, és nagy öröm, hogy jó pár éve már a munkahelyem is. Az Óriással eddig minden évben felléptünk, együtt nőttünk fel a fesztivállal. 2011-ben csatlakoztam a stábhoz, a sajtó és a kommunikáció a fő feladatom, de amellett van még jó pár projektem, mint például a Víziszínpad, a mozi vagy a gyermekhelyszín.

rap: Milyen lesz az idei felhozatal?

EP: A jól megszokott, mégis kellően változatos és friss. A fő fellépőinken túl az idén is lesz egy csomó olyan zenekarunk, amelyek más fesztiválokon nem kapnak helyet, meg egy csomó különleges felállás, ami csak nálunk jön létre. Például duózunk egyet a Kispivel a fesztivál új helyszínén, az „utcazenész” Magam adom színpadon. A Fishingen adja egyetlen fesztiválfellépését az Erik Sumo Band. Fiatalítjuk a nagyszínpadok programját: itt lép fel a Csaknekedkislány, a Konyha, az Esti Kornél, az Elefánt, a Szabó Benedek és a Galaxisok, a Blahaloui­siana vagy az Apey & the Pea is. Jön nyolc teljesen friss formáció, amelyek az idén indított Fishing-tehetségkereső győztesei. A Fonó Borfalu szinte teljes mértékben nép- és világzenei produkciókra koncentrál. Erősítettünk az erdei helyszínünkön is: itt intim, természetközeli környezetben lehet komolyzenétől kezdve a beszélgetős „storyteller” koncerteken át különleges felállásokat is elcsípni (például Lovasi András és Heidl György Véletlenjét, Beck Zoli és Sárközy Papa Kettőjét vagy Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordját). De például már a június 20-i kapunyitásnál lesz egy meglepetésperformansz.

rap: Lesz valami nagy truváj?

EP: A Subways az első olyan nemzetközi fellépője a fesztiválnak, amelynek van olyan dala, amit kábé mindenki ismer, aki élt a 2000-es években. Minden évben fejlődni akarunk, és ez idén sem volt máshogy. Még erősebb a színházi programunk, még több a gyermekprogram. A off programkínálatunk is gazdagodott, a sör- és fröccstúrákon túl például erdei vacsorák is lesznek, a kölköknek meg mesetúrával kedveskedünk. Még jobb lesz a bor-, sör- és kajafelhozatal. A moziba kurrens magyar sikerfilmeket hozunk. Jobban fognak szólni a színpadok. Ilyen apróságok. Egyébként meg az idén is megszavaztattuk a nagyszínpadaink nevét, a téma a veszélyeztetett állatfajok voltak, így lett a Tiszavirág és a Tasmán ördög nagyszínpad a két legnagyobb zenei helyszínünk. A legnagyobb fedett helyszínünket meg a Misina Állat- és Természetvédelmi Egyesületnek adományoztuk.

rap: Az Óriás frontembereként, szólistaként vagy vendégként lépsz fel?

EP: Az Óriással 10 éves a Jön címmel adunk koncertet Orfűn. Újra trióban lépünk színpadra, és teljes egészében eljátsszuk a bemutatkozó lemezünket. Idén már a Rájátszás is fellép Orfűn, és lesz a már említett Kispál András-os duónk is.

rap: A nyár folyamán hol bukkansz fel még?

EP: Az Óriással játszunk az Ördögkatlanon és a SZIN-en, a szerzői estemmel pedig meghívtak a Budapest Park singer-songwriter helyszínére, a Nagyszünetbe, valamint Pásztor Annáék is elhívtak a fesztiváljukra, úgyhogy a Woodstock az ugaron tábortüzénél is zenélek majd.

rap: Mit hoz az ősz?

EP: Most már tényleg befejezem a saját dalaimat, amelyek folyamatosan gyűlnek, és összerakom őket egy lemezzé. Emellett koncertezünk az Óriással, hiszen az idén 10 éves a Jön, december 1-jén egy igazi „nagykoncerttel” zárjuk majd az évfordulós évet az A38-on.

rap: Miben segíthet a rockzene az embereknek?

EP: Rengeteg embernek segít a rockzene Magyarországon most is. Erre az Óriás Ossian-feldolgozása nyomán kirobbant kommentáradatnál döbbentem rá. Rengeteg mindenről nem tudunk ebben az országban. Sokat kéne tanulni egymásról.

Figyelmébe ajánljuk