mi a kotta?

Pluszok

  • mi a kotta
  • 2015. július 12.

Zene

„Caesar haladéktalanul Pharnakész ellen vezette háromlégiónyi haderejét, Zéla város közelében leverte Pharnakészt, és kiűzte Pontoszból. Mikor Caesar barátjának, Amatiusnak Rómába küldött levelében leírta, hogy milyen gyors és teljes győzelmet aratott, ezt a három szót használta: „Jöttem, láttam, győztem.” Mivel azonban latinul – veni, vidi, vici – mindhárom szó azonos betűvel kezdődik, és azonosan is végződik, a rövid szöveg még meggyőzőbben hangzik.” Így meséli Julius Caesar nevezetes szállóigéjének eredetét Plutarkhosz, s a pontoszi uralkodó, akit tehát meglátni és legyőzni mindössze egyetlen pillanat műve volt a római dictator számára, nem csupán a történeti munkákban, de az operavilágban is elénk bukkanhat. Mozart Mitridatéjában a címszereplő ármánykodó fiaként találjuk II. Pharnakészt-Farnacét, Antonio Vivaldi (képünkön) 1727-es operájának viszont egyenesen ő a címszereplője. Ez utóbbi művet, azaz a Farnacét mutatja be pénteken az operaház: a színház történetének legelső Vivaldi-produkciója gyanánt, az avatott régizenés szakember, Németh Pál zenei irányítása alatt, Anger Ferenc rendezésében, egy jeles katalán kontratenor, Xavier Sabata főszereplésével (június 12., hét óra).

Bár az operaházi évad lassan kiszalad alólunk, azért ezekben a napokban még inkább az operabőség kellemes zavara vár reánk, elvégre épp most indul a Budapesti Wagner-napok és a Miskolci Operafesztivál idei sorozata. A Müpa wagneriánus ünnepe csütörtökön A Rajna kincsével nyit majd, értelemszerűen Fischer Ádám vezényletével, Hartmut Schörghofer sikerült rendezésében (Nemzeti Hangversenyterem, június 11., hat óra). Vasárnap estig azután lefut a teljes Ring-tetralógia, s mi hozzáláthatunk az izgatott várakozáshoz, hiszen már közelít is hozzánk az ez évi új bemutató, Kovalik Balázs Hollandi-rendezése. Miskolcon pedig a Bartók Plusz fesztivál első estéjén egy Andersen-mese nyomán írt kortárs „rekviem-dráma”, Fekete Gyula Egy anya története című operája jut majd a közönség elé a Budapesti Operettszínház produkciójában, Zsótér Sándor rendezésében (Miskolci Nemzeti Színház, június 12., nyolc óra).

A hétvége egyebekben a Budapesti Fesztiválzenekaré, hiszen Haydn–Mozart Plusz fantázianevű népszerű sorozatuk keretében négy koncerten is felhangzik majd az idei széria záró programja, az oly inspiráló első vendég karmester, Takács-Nagy Gábor irányítása alatt (Zeneakadémia, június 11. és 12., háromnegyed nyolc, 13. és 14., fél négy). S Fischer Iván együttese készül még egy nagy és nemes dobásra ezekben a napokban: a TérTáncKoncert elnevezésű eseményre a Hősök terén (június 18., hét óra). Mendelssohn Szentivánéji álom című művének részleteire táncolnak majd itt nehéz körülmények között élő gyermekek az ország minden tájáról, Fischer Iván e felhívásának szellemében: „Arra kérlek Titeket, minden csoportban vegyenek részt roma és nem roma fiatalok! Szóljon ez az esemény arról, hogy együtt élünk, elfogadjuk egymást!”

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.