Politikusi levélváltás Sziget-ügyben: Tej, út, rendszer

  • - péeszer -
  • 1998. augusztus 13.

Zene

Az idei Sziget sem úszta meg botrányok nélkül - még ha ezek kisebbek voltak is, mint a korábbi években. A programfüzetben nem jelezték előre Homoki Jánosnak, a Honvédelmi Minisztérium (HM) politikai államtitkárának a "rendezvény azonnali felszámolására" tett kísérletét. Azt is csak nagyon kevesen sejthették, hogy Schmuck Andor is felbukkan a nagyszínpadnál lévő újságíróbüfében, homloka mögött egy Xénia-sziget terveivel. Ehhez képest üdítő jelenség volt Tarlós István III. kerületi polgármester színpadra lépése, amikor személyesen utasított egy DJ-t a "volume" gomb letekerésére.
Az idei Sziget sem úszta meg botrányok nélkül - még ha ezek kisebbek voltak is, mint a korábbi években. A programfüzetben nem jelezték előre Homoki Jánosnak, a Honvédelmi Minisztérium (HM) politikai államtitkárának a "rendezvény azonnali felszámolására" tett kísérletét. Azt is csak nagyon kevesen sejthették, hogy Schmuck Andor is felbukkan a nagyszínpadnál lévő újságíróbüfében, homloka mögött egy Xénia-sziget terveivel. Ehhez képest üdítő jelenség volt Tarlós István III. kerületi polgármester színpadra lépése, amikor személyesen utasított egy DJ-t a "volume" gomb letekerésére.

Múlt hétfőn csak azt lehetett tudni, hogy Tarlós István polgármester sokkal inkább hisz a fülének, mint a szemének. A Sziget nyitását megelőző éjszakán hangpróbát tartottak a szervezők; ezen az estén műszeres mérést nem engedélyezett a polgármester, mondván, ő abban állapodott meg Demszky Gábor főpolgármesterrel, hogy ha gondok lesznek a hangerővel, akkor azt ő maga szankcionálhatja. Ergo: nagy zaj az, amit ő annak tart. A média megkülönböztetett figyelmet fordított az éjszakai hangpróbára, Tarlós István polgármester másnap minden tévéműsorban kifejezhette megelégedettségét, hogy a tavalyihoz hasonló "dübörgő basszus és monoton dob" a harmadik kerületben nem hallható. A Sziget ´98 néhány órával később megnyitotta kapuit.

Beindulás

Nagyjából evvel egy időben kapta meg Demszky Gábor főpolgármester Homoki János (FKGP) sorait és az ahhoz csatolt levelet, melyben dr. Lengyel Endre és Palla Anikó a rendezvény betiltását kéri. "Sajnos, a III. kerületi polgármester úr is beadta a derekát, noha tavaly határozottan kijelentette, soha többé nem engedélyeznek csendháborító és drogot terjesztő, ifjúságot megrontó rendezvényt. (...) Ha mégis megtartják, közölje a televízió, a rádió, a sajtó többször, hogy kábítószert és alkoholt a rendezvény előtt és alatt a legkisebb mennyiségben sem szabad bevinni, egy bélyeget sem, egy grammot sem. Óriás méretű táblán közöljék ezt az oda érkezőkkel. A bejáratnál helyezzenek el nagyméretű dobozt, és kötelezzék a belépni kívánókat a kábítószer, illetve az alkohol elhelyezésére a dobozban. Pepsi Cola és más üdítő helyett tejet és tejféleségeket szolgáljanak fel az ottlévőknek, olcsó áron. Van tejből bőven ebben az országban." (Lásd még keretes anyagunkat - a szerk.)

Homoki János "szíves intézkedésre" kéri a főpolgármestert, egyetértve a levélíróknak az "edzett, egészséges ifjúság" neveléséről vallott elképzeléseivel, "az első számú ellenség, a drog elleni határozottabb" fellépéssel. Homoki kisgazda "támogatja a rendezvény azonnali felszámolását, ha a kulturált környezet, az alkohol- és drogmentesség biztosításának feltételei nem állnak rendelkezésre". Azt, hogy a HM politikai államtitkára nem viccelt, abból sejthetjük, hogy a Demszkynek címzett küldeményt megkapta még Gógl Árpád egészségügyi miniszter, Harrach Péter szociális és családügyi miniszter, Veér András mentálhigiénés kormánybiztos és, reszkessen mindenki, Bajnok István, a Keresztény Pedagógusok Szövetségének elnöke.

A főpolgármesternek a levél megérkezése napján, szerdán, a rendezvény betiltásánál fontosabb dolga akadt: a Sziget ´98 megnyitása. Demszky Gábor a Magyar Narancsnak elmondta, válaszolni fog Homoki János levelére, de sem az abban szereplő megállapításokkal, sem a fesztivál felszámolására vonatkozó javaslatokkal nem ért egyet. A bulin néhány órával később felbukkant a főpolgármester Tarlós István, Óbuda önkormányzatának vezetője, a kerület rendőrkapitánya, Bökönyi István ezredes - aki egyébként a közelmúltban lett a BRFK közbiztonsági igazgatója és főkapitány-helyettes -, az országgyűlési képviselők közül Csintalan Sándor (MSZP) és Fodor Gábor (SZDSZ).

Válaszok

Augusztus 7-én a főpolgármester levelét megírta, és elküldte Homoki János kisgazda államtitkárnak. Ebben Demszky Gábor visszautasítja azt a vádat, mely szerint a "Pepsi Sziget burkolt célja a fiatalok droggal való >>beetetéseSzombaton a Sziget kulturális szervezőiroda igazgatói és munkatársai nyílt levélben fordultak Homoki Jánoshoz. Gerendai Károly és Müller Péter Sziámi szerint azzal, hogy az államtitkár "komolyan vette, és mint a Magyar Köztársaság kormányának tagja (...) nyilvánosságra hozta Palla Anikó és Lengyel Endre levelét (...), megtette a kormány első és ez idáig egyetlen negatív állásfoglalását a rendezvénnyel kapcsolatban". A Sziget szervezői felhívják a figyelmet az első levél "megalapozatlan rágalmaira és valótlan állításaira": arra, hogy a fesztivál "negyedik napjáig egyetlen orvosi ellátást igénylő, kábítószerrel összefüggő eset sem történt (...), hogy a rendőrség szerint a látogatók számához képest drogszempontból problémamentes" a rendezvény. "Ugyanakkor az alkohol vendéglátóegységekben történő fogyasztását a magyar jogszabályok tizennyolc éves kortól nem tiltják. (...) Tisztában vagyunk azzal, hogy a környékbeliek számára a hanghatások mellett egyéb kellemetlenségekkel is járhat (zsúfolt tömegközlekedési eszközök, hosszabb várakozási idő a környező üzletekben), azonban mindezek miatt sem indokolt, hogy a Sziget Fesztivál bezáratásának gondolata bárkiben felmerüljön."

Lazulás

A levélben a szervezők beszámolnak a Szigeten működő drog- és alkoholprevenciós szervezetek tevékenységéről, és arra kérik az államtitkárt, hogy "nyíltan határolódjanak el a (Palla Anikó és Lengyel Endre által írt) levél tartalmától, és tartózkodjanak minden ilyen jellegű - nem tényeken alapuló, a rendezvényünkkel kapcsolatos - megnyilvánulástól". Müller Péter és Gerendai Károly a főpolgármesterhez hasonlóan meghívták az államtitkárt és a levél íróit a rendezvényre, hozzátéve mindehhez azt az örömhírt, hogy a "Sziget negyedik napjáig közel tízezer liter magyar gyártmányú tej és kakaós tej fogyott".

A Magyar Narancs Szigeten tartózkodó munkatársai lapzártánkig nem látták a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkárát, de ez persze nem jelentheti azt, hogy a hétfőig mintegy százhatvanezer látogató között nem volt ott Homoki János. Titkárságán érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy Homoki úr "csak közvetítette mások levelét", és nem kíván reagálni az ahhoz hozzátett mondatai miatt kialakult vita fejleményeire.

A szervezők invitálásával kapcsolatban megtudtuk: "Az államtitkár úr még nem volt kint a szigeten, de nagyon gondolkozik ezen."

- péeszer -

Egy levél, avagy

a hülyeség zabolázatlan felbuzgása

"250 ezer magyar fiatal megrontásának lehetővé

tétele és minimum ötvenezer fiatal kábítószerrel való >>beetetésekimondatlan igazi célkitűzése!?

A Honfoglalás 1100 éves ünneplésére készült tavaly az ország. Az SZDSZ-MSZP-kormány sárba tiporta azt a világkiállítás tervének a leszavazásával.

Most Szt. István 1000 éves államalapítását és a kereszténység felvételét ünnepelné a választások után tiszta levegőhöz jutott magyarság.

Az ellenakció a Demszky úr által vezetett fővárosi képviselő testület részéről megtörtént. Engedélyezték a hajógyári szigeten a II., III. és XIII. kerületi lakosság és a drogellenes szervezetek tiltakozása ellenére ismét a fülrepesztő >>szórakozást>SZIGETI VESZEDELMET>SUPER DISCOAz országgyűlési bizottság és más drogellenes bizottságok is legyenek jelen a hajógyári rendezvényen, működjenek együtt a rendőrséggel és a rendezőkkel is, és ha a legkisebb kábítószer-, alkoholhasználatot, ajándékozást, értékesítést tapasztalnak, könyörtelenül, azonnal zárják be a rendezvényt!

Bizonyítsa ezzel is az ország új vezetése, hogy méltó a lakosság bizalmára! Ugyanúgy, ahogy a tb-ügyet, a gabonaválság ügyét, a hajógyári szigeti kábítószer ügyet is rendezni tudják.

Hálás lesz érte a magyar társadalom.

Utána ünnepeljük az 1000 évet, a kereszténységet, hittel, jó erkölccsel, hálával. Hiúsítsuk meg a tömeges ifjúságrontást!

Budapest, 1998. július 30.

Palla Anikó, Dr. Lengyel Endre

Dr. Homoki János államtitkár úr kezeihez, szíves intézkedésre.

Figyelmébe ajánljuk