Ponyva: Emlékmás (Tom Clancy & Steve Pieczenik: Hadiállapot)

  • - yusuf -
  • 1998. november 19.

Zene

A magyar politikacsinálók nem kis hányada Tom Clancy-junkie. Mindjárt kiderül, mire alapozzuk ezt a látszólag merész, ugyanakkor teljesen lényegtelen állítást.

Clancy, a techno-thriller királya ott támadott, ahol az elődök gyengék voltak: fantázia helyett szorgalmasan megtanulta a különböző hírszerző ügynökségek, hadseregek szervezeti felépítését, és felfogta, mit is csinálnak, beásta magát a hadtörténelembe, a harcászatba és a hadászatba (aki nem tudja e két utóbbi fogalom közötti különbséget, az ne olvassa se Clancyt, se ezt a cikket tovább), a hadi-, távközlési és egyéb technikába; Clancy hírek morzsáiból és létező problémákból építi fel szilárd, helyenként tényszerű alapokon nyugvó, minek szépítsük, paranoiáját.

Clancy író szakmájában nagy név. Sok könyvet ad el -a honoráriumból egy budai családi ház önerős felépítésére is futná. Clancy író nyilván bolond, de kit érdekel?

Vagy mégsem egészen bolond, csak már nem tudja ellenőrzés alatt tartani életművét? Clancy iránt akkora lehet a kereslet, hogy ezt normál ütemű termeléssel nem lehet kielégíteni, azt pedig még a cserkészszövetségnél is tudják, hogy a kereslet, úgy bizony, alakítja a kínálatot. Clancy összeállt bizonyos Pieczenik íróval, és ontják a könyveket. Amelyek, mondjuk meg őszintén, rosszabbak Clancy egyéb munkáinál (Vadászat a Vörös Októberre, Vörös vihar, Kokainháború és - a legismertebb: - Hazafias játékok).

Clancy & Pieczenik világában sok gazember mászkál és esküszik össze szabadlábon, elsősorban az Egyesült Államok ellen. Az USA-t csak egy maroknyi elszánt kém - a Műveleti Központ dolgozói - védi, akik a nemes cél érdekében bármilyen adathoz hozzáférhetnek; ha a Majtényi mégsem engedné, akkor ellopják, de csak a közjó érdekében - ezt a Boross kitüntetett is így gondolná jónak.

Clancy & Pieczenik világában még az is előfordulhat, hogy egy Díter Klodó nevű kétes egzisztenciával mutatkozó vállalkozó később belügyminiszterként semmire se emlékezzen - ilyen kegyetlen és ronda világot ábrázolnak. Terroristák, árulók, ellenségek mindenütt. A szabad világ akkor ússza meg, ha maga is gyilkolni kezd, valamint alakítani más országok politikáját, és a hazai polgárok megfigyelésére sem sajnálja a pénzt; emberi jogoktól nem lesz olcsóbb a kenyér, polgárok.

Valakinek - egyszer végre - rendet kell rakni; fájdalmas lesz, de szükségszerű. És a krumplilevesnek krumplileves lesz a neve, a belügyminiszternek meg Pintér Sándor. Ronda egy jövőkép, meg kell hagyni.

- yusuf -

Tom Clancy´s Op Center IV.: Acts of War; fordította: Süle Gábor; Totem Plusz Kft., 1998; I-II. kötet, 598 oldal, ár nincs feltüntetve, talán egy ezres

Figyelmébe ajánljuk