rés a présen

„Reggeltől estig”

Kelemen Barnabás hegedűművész

  • rés a présen
  • 2018. augusztus 26.

Zene

rés a présen: Miért fontos, hogy a kamarazenének is legyen ünnepe?

Kelemen Barnabás: A kamarazenei formációk az ilyen fesztiválokon többnyire egyszeriek és megismételhetetlenek, mert ha több különleges személyiség jön össze jó „kémiával”, akkor különleges és egyszeri élményt tudnak nyújtani a közönségnek. Ezért a részvétel egy élő kamarazenei fesztiválon a közönség szemszögéből gyakran életre szóló élmény, és nyáron Budapesten még nem volt hasonló rendezvény.

rap: Hogyan jött a Fesztiválakadémia ötlete?

KB: A Zeneakadémia épülete, amióta megépült, mindig kihasználatlan volt nyaranta. A felújítása után, amióta nyáron is lehet élvezni a csodálatos, légkondicionált zenepalotát, újraéledt bennem a már 15 évvel ezelőtti ötlet, hogy miért is nem használjuk ki ezt az időszakot is. Miután feleségemmel, Kokas Katalinnal kénytelenek voltunk továbbadni a Kaposvári Kamarazenei Fesztivált, felmerült bennünk, hogy Budapesten nyaranta szervezzünk egy hasonlót, de nagyobb léptékűt. Ezért az intézmény szellemével harmonizálva egybekötjük a rendezvényt egy olyan mesterkurzussal, ahol a fesztivál művészei a világ minden tájáról érkezett egyetemistákkal együtt játszanak, próbálnak, és fel is lépnek a matinékoncerteken. Ez egy különleges lehetőség a jövő generációjának.

rap: Hol lesz az idei fesztivál?

KB: A Zeneakadémia épületében szinte mindenhol zajlik, kivéve a gyönyörű Nagytermet sajnos, ahol az orgona felújításának legfinomabb része, az orgona finomhangolása zajlik. Ez a tény viszont arra is inspirált minket, hogy ritkábban hallható kamaraművek szerepeljenek az idei műsoron. Örökzöldek mellett felcsendülnek Poulenc, Schönberg vagy épp Hindemith kamaraművei, és három ősbemutató is lesz Fellegi Melinda csodálatos verseire, amelyeket Molnár Piroska és Hámori Gabriella adnak elő, valamint Pilinszky-versekre, amelyeket Eperjes Károly szaval július 26-án az Európa Hajón, és az InFusion trióval adunk elő.

rap: Milyenek voltak a tavalyi tapasztalatok?

KB: Tavaly az orgona beépítése miatt keveset lehettünk a Zeneakadémián, inkább a Pesti Vigadó volt a helyszín, ami teljesen más lépték. Idén újra megrendezzük a fesztivál keretein belül a Nemzetközi Fehér Ilona Hegedűversenyt, a zsűri elnöke a világhírű Shlomo Mintz lesz, aki maga is növendéke volt Izraelben Fehér Ilonának. Olyan nemzetközi zsűrit állítottunk össze, amely bármelyik nagy világversenyen megállná a helyét, s így különlegesen magas lesz a színvonal a 18 éves kor alatti hegedűsöknek szóló megmérettetésen.

rap: Hogyan állítottátok össze az idei műsort?

KB: Azon túl, hogy a Zeneakadémia Solti Termében méltatlanul elfeledett remekművek is felcsendülnek, a műsort nagyban inspirálták az idei fellépők. Az is művészet, hogy a lehető legjobb művekben párosítsuk a gyakran igen erős egyéniségű zenészeket. Július 23. és 29. között reggeltől estig birtokba vesszük a Zeneakadémiát, mesterkurzusokkal, előadásokkal, beszélgetésekkel, lecture-ökkel, nyilvános főpróbákkal és az esti koncertekkel. Az idén az Európa Hajó lesz a különleges helyszín kulináris és irodalmi élményekkel, tangóval, tánccal, cigányzenével, budapesti hajózással.

rap: Hol találkozhatunk veled még a nyáron?

KB: Kokas Katalinnal együtt a kapolcsi fesztiválon lépünk fel, a Fesztiválakadémia után Norvégiába utazunk Vilde Frang fesztiváljára, majd Olaszországban koncertezünk, és Ausztriában lesz egy mesterkurzus. A következő évadban pedig – s ez külön öröm – Magyarország számos vidéki zenekarával fellépek majd. Például Szombathely, Győr vagy Miskolc zenekaraival, de ugyanígy hallhat a közönség az Óbudai Danubia Zenekarral, a Budafoki Dohnányi Zenekarral, valamint a MÁV Zenekar élén, s előfordul, hogy karmesterként is megjelenek.

Figyelmébe ajánljuk