rés a présen - "14 ezer hollandra számítok" - Elroy Thümmler, az Ostfest Limited utazásszervező és fesztiválpromóciós cég vezetője

  • .
  • 2011. augusztus 4.

Zene

rés a présen: Hogyan működik a holland-magyar könnyűzenei árucsere? Elroy Thümmler: Az elmúlt években számos holland zenekar fellépett Magyarországon. Fontos megemlíteni a budapesti holland nagykövetség szerepét, amely mindig is támogatta, sőt kezdeményezte holland és magyar művészek közös fellépéseit - itt az Alamo Race Track és a Quimby, a ZzZ és a Zagar, a Lefties Soul Connection és a The Qualitons koncertjeit említhetem.

A két éve zajlott My City csereprogram - az A38 hajó és az amszterdami Melkweg klub között - nagy siker volt mindkét országban. Sajnos ma nincs magyar turisztikai vagy kulturális iroda Hollandiában, így nehéz építeni erre az alapra.

rap: Minek köszönhető, hogy ennyi holland zenekar lép fel a Szigeten?

ET: Ahhoz, hogy minél több holland látogasson el a Szigetre, fontos médiumokat kell megnyerni az ügynek - pl. az országos lefedettségű 3FM rádiót. A sajtó általában meghatározott zenekarokat támogat, így ezeket felléptetve komoly holland médiajelenlét érhető el.

rap: Van információd arról, hogy a holland közönség hogyan értékeli a Szigetet?

ET: Idén mintegy 14 ezer holland vendégre számítok, akiknek a fele 9 vagy akár több napot is eltölt Budapesten. A Sziget hihetetlen népszerűségének több oka is van - egyszerre jelenti a nyaralás és a fesztivál élményét, hiszen csak kevés ilyen rendezvény tart 7 napig, Budapest pedig kivételesen szép helyszín. A fiatalok mellett egyre többen érkeznek a harmincas-negyvenes korosztályból, akik a Sziget programjai mellett a város kínálta élményeket is keresik. A hollandok rajonganak a fesztivál szabad, befogadó atmoszférájáért, a sokféle programért, és hogy ez kevésbé kommersz, mint más fesztiválok - igaz, sok magyar ezt másképp látja.

rap: Mely idei fellépőket ajánlanád különösen?

ET: Kedvenc helyszínem a Roma Sátor, a holland fellépők közül az Amsterdam Klezmer Band, a legjobb bulizenekar pedig a Baskerville. Belgiumból közel ezer - flamand - látogatót hozunk, így hadd említsem meg a Triggerfinger rockzenekart is.

rap: Mióta foglalkozol magyar könnyűzenével?

ET: Tíz éve is nagyon szerettem a magyar zenekarokat: a Heaven Street Sevent, a Hiperkarmát, a Nyerset és a Quimbyt. A mágikusan szép magyar nyelv felé tett első lépéseimet az ő dalszövegeik ihlették. "Sétál a hold a háztetőn" - ebbe mindig beleborzongok. Magyar zenei klubesteket rendeztem a Melkwegben, majd hamarosan két alkalommal is megszervezhettem a Budapest Wunderground fesztivált a Quimby, Palya Bea, a Neo, Yonderboi, Palotai és a Fine Cut Bodies részvételével, ahol a magyar animáció - a kecskeméti rajzfilmstúdió és a Nyócker - is jelen volt.

rap: Vannak további holland-magyar együttműködési tervek is?

ET: Amszterdamban van egy új, nagyon felkapott klub, a Roest. Ide tervezzük a következő Budapest Wunderground fesztivált. A Roest ötlete fiataloktól ered, akik a Szigetre a holland partivonattal érkeztek, felfedezték a budapesti romkocsmák világát, és úgy döntöttek, Amszterdamban is kell egy ilyen izgalmas hely.

Figyelmébe ajánljuk