Lemez

Száz szónak is

Todd Terje: It's Album Time

  • - minek -
  • 2014. május 17.

Zene

Bőven túl van már a harmincon, de csak most jött el az ideje, hogy albumkészítőként is kipróbálja magát - pedig a norvég Todd Terje időtlen idők óta szórakoztat műfajilag nehezen behatárolható, habár idővel jól felismerhető, mutáns diszkószerzeményeivel.

Ha létezik baleári hangzás, amihez az ember nyarat, tengerpartot asszociál, azt éppen Terje reprodukálja megjelenésről megjelenésre - csillogó, elegáns, lüktető, motorizált tánczenék formájában. Ráadásul ő a re-editek aranykezű varázslója: a tánczene történetének számtalan darabját öltöztette új, vonzó, ritmusosan keserű-édes csokoládéruhába.

Az új album borítóján a régi barát, Bendik Kaltenborn (amúgy a New Yorker állandó karikaturistája) grafikája - akárcsak az utóbbi pár év minden fontosabb Terje-megjelenésén. Bizony, két éven át dolgozott az album anyagán, melyre szépen beemelte az eltelt idő alatt megjelent slágereket is: a 12 számból négy már ismerős régi rajongóinak - vagy azoknak, akik mostanában betették a lábukat egy igényesebb zenét kínáló szórakozóhelyre. Szerencsénkre korántsem az volt a terve, hogy tíz további elektro-neo-diszkó bombát írjon az Inspector Norse vagy a Strandbar mellé, hanem hogy egy elegánsan sokszínű, darabról darabra építkező programba illessze őket. A megannyi ravasz lounge, karibi, latin, jazzy-funky, kraut, italo, diszkó stb. ujjgyakorlat Kid Creole legjobb korszakát juttatja eszünkbe; és akad megható, rendhagyó szintipop ballada is - Bryan Ferry főszereplésével, aki a néhai Robert Palmer egyik legnagyobb slágerét (Johnny and Mary) búgja a fülünkbe. A lemez mint egy jó szett, az eufórikus fináléra van kifuttatva: az Inspector Norse sokadszorra hallgatva is zseniális - miközben addigra már tudjuk, hogy Terje korántsem csak a diszkó királya.

Olsen Records/Deep Distribution 2014

Figyelmébe ajánljuk