sziget - PEACHES

  • - minek -
  • 2010. augusztus 19.

Zene

Látszólag ellene dolgozik a sors: Peaches a júliusi portugál Marés Vivas fesztiválon mamutnak öltözve (!) óvatlanul leugrik a dobfelszerelésről, és szétroncsolja jobb bokáját. Ennek dacára egy kifejezetten virgonc Peaches mutatkozik be a Sziget közönségének: előbb konkrétan komondornak (na jó: meglehet, mamutnak) öltözve, majd kapucnis kamuflázsban ugrál és énekel - mögötte az extravagáns Sweet Machine trió nyomul.
Látszólag ellene dolgozik a sors: Peaches a júliusi portugál Marés Vivas fesztiválon mamutnak öltözve (!) óvatlanul leugrik a dobfelszerelésrõl, és szétroncsolja jobb bokáját. Ennek dacára egy kifejezetten virgonc Peaches mutatkozik be a Sziget közönségének: elõbb konkrétan komondornak (na jó: meglehet, mamutnak) öltözve, majd kapucnis kamuflázsban ugrál és énekel - mögötte az extravagáns Sweet Machine trió nyomul. Ám a trükk gyorsan leleplezõdik: megjelenik a valódi Peaches rózsaszín, dizájnolt tolószékben és a Talk To Me-vel vissza is veszi a színpadi hatalmat csaló dublõrjétõl. A gondosan koreografált Kerekesszék Show a késõbbiekben is zavarba ejtõ keveréke a hatásvadász elemek halmozásának, a gendersztereotípiák és a szexualitás témáit körbejáró elektro-glam-punk kabarénak, és a határokat nem ismerõ, polgárpukkasztó, bár néha kissé öncélú bohóckodásnak. Ha a zenekar és a fõhõsnõ nem volna elég erõs látvány, várnak ránk egyéb nyalánkságok. Például - a két pulikutya-parókás go go girlt is elhomályosító - Danny, a transzi nõvér, a tolószék hivatalos mozgatója, aki leragasztott szilikonmellekkel, egy szál - feketére festett, bõszen lengedezõ - faszban vonaglik a színpadon.

Az a meglepõ, hogy a sok-sok hatásvadászat (a fentieken kívül: dupla gitárpárbaj, a gerjesztett fénycsövön bemutatott hangszerszóló, no meg a lézerfény-"hárfával" indukált pittyegések) dacára jó koncertet élvezhetünk. Peaches szuggesztív és tehetséges elõadó, ráadásul a tavalyi I Feel Cream lemez ravaszul összerakott elektropop nótacsokra kiváló koncert-nyersanyag. Régi, kedvenc témái jó ürügyet kínálnak számára, hogy manipulálja a közönség várakozásait és vélekedéseit: felizgatja, majd rendre lehûti õket, s látnivalón fenemód jól érzi magát a gondosan összeválogatott stáb, a színpadot elborító fura embersereglet kellõs közepén. S a jó példa, mint e pont egyórás, frenetikus sikerû show is tanúsítja, rendkívül ragadós.

A38-Wan2 Színpad, augusztus 11.

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk