Lemez

Ujj Zsuzsi & Darvas Kristóf: Jövő hét kedden

  • - minek -
  • 2017. szeptember 30.

Zene

Az ismét aktív Csókolom zenekar énekesnője, dalszerzője régóta muzsikál együtt Darvas Kristóf billentyűs-harmonikással. A kicsiny, intim terekben – leginkább a Kisüzem és a Lumen nevű kulturális szórakozóhelyeken –, 2012 és 2016 között rögzített koncertekből Pap Dávid Tamás szerkesztett és vágott össze egy lemeznyit. A zömmel a Csókolom-repertoárból, néha régi kabarékból vagy az úttörők daloskönyvéből ismerős dalok és versmegzenésítések Ujj Zsuzsi markánsan reszelős, egyben érzelmektől fűtött hangján szólalnak meg, hangulatos, sokszor finoman ellenpontozó zenei kísérettel, ami szépen láncra fűzi a számokat. Ujj korábbi interjúját idézve, ez a felállás valóban személyesebb, intimebb és mélyebb tartalmat ad a daloknak, bár néha hiányolhatjuk a Csókolom szinte garázsrockos zúzását. A diszkréten adagolt, visszafogott zenei kíséret egyrészt előtérbe engedi az énekesnőt, s ha valakinek eddig nem lett volna nyilvánvaló, ebből világosan kiderül, hogy mennyire jó dalszerző, milyen erős sorokat, verzéket, refréneket tud írni. Ugyanakkor a zene mégis orvul az előtérbe lopakodik, s ekkor lesz nyilvánvaló, milyen sokat tesz hozzá a villanyorgona a Cica Mica megemelt szitkozódásához, vagy hogy milyen finom, francia filmzenéket idéző eleganciát kölcsönöz a vibrafon az Ilyen a nő című számnak. A lemez korlátozott önterápiára is alkalmas: képes sebeket feltépni, de rögtön be is gyógyítja azokat.

PrePost Records, 2017

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.