web - KOSZTOLÁNYI OLDALAI

  • - urfi -
  • 2010. február 18.

Zene

Van az úgy, hogy az ember minél többet dolgozik, annál több az elvégzendő munka. Valahogy így képzelem el az MTA és az ELTE közös Hálózati Szövegkiadás Kutatócsoportjának működését is.
Van az úgy, hogy az ember minél többet dolgozik, annál több az elvégzendõ munka. Valahogy így képzelem el az MTA és az ELTE közös Hálózati Szövegkiadás Kutatócsoportjának mûködését is. A Szegedy-Maszák Mihály által vezetett kutatások célkitûzése szerint ugyanis nem elég a termékeny író kéziratait tudományos igénnyel sajtó alá rendezni, a magyar és külföldi bibliográfiát összeállítani, és a géppisztolykezû újságíró sokszor álnéven megjelent cikkeit összegereblyézni - az életmû kontextualizálásához a kortárs zene és színház, a képzõmûvészet és a sajtó történetének vakfoltjait is fel kell deríteni, a sokat vitatott politikai szerepvállalás megítéléséhez pedig történelmi és ideológiai fogalmak tisztázása szükséges.

Évtizedek munkája lesz, láttunk már ilyet. Az viszont újszerû és szimpatikus törekvés, hogy e szerteágazó mûhelymunka (rész)eredményeit az interneten, menet közben teszik közzé, és nem is ötlettelenül. A fõoldal elsõsorban a kutatóknak szól, de a bibliográfiák, a könyv alakban is megjelenõ forráskiadások és a tanulmányok mellett galéria és anekdoták színesítik az egyelõre hiányos, folyamatosan felkerülõ anyagot. A kapcsolódó blog már a szélesebb rétegeket, nem utolsósorban hazánk tanuló ifjúságát igyekszik megkörnyékezni, viszonylag ügyesen. A projekttel kapcsolatos sajtómegjelenések jól megférnek itt a viccesnek szánt képekkel illusztrált, olvasmányos Kosztolányi-cikkekkel és az amatõr YouTube-videókkal. "Teret adunk a Kosztolányi-kultusznak" - írják a szerzõk, és valóban, "Deziré barátunk, azaz a Mester" rajongói találnak itt csemegéket.

Az anyag természetéhez méltóan szerteágazó, de azért átlátható a netes jelenlét. Egy partneroldal, a bookfenc.hu irodalmárokhoz intézett körkérdést Kosztolányiról, az irodalom.elte.hu/mta pedig alapos jegyzetekkel közli a beszélni képtelen beteg utolsó hónapjainak döbbenetes Beszélgetõlapjait: "Ugye Gizikém nem sokat hánytam?"

kosztolanyioldal.hu; kosztolanyidezsoter.blog.hu

****

Figyelmébe ajánljuk