Websorozat - Jani és az aranyélet - Johnny Gold - a magyar celeb

  • Baski Sándor
  • 2011. szeptember 1.

Zene

Talán még nem tűnt fel mindenkinek, de a videomegosztóknak hála jelentős paradigmaváltás történt a gagyigyártás piacán. Az uhrinbenedekek, vagyis a látványosan tehetségtelen, de önnön produkciójukat véresen komolyan vevő performerek sikereit megirigyelve a wannabe-sztárok egy része immáron direkt gagyit készít, az anyázós komment elvégre éppolyan hasznos forgalomgenerátor, mint a dicsérő.
A Johnny Gold nevű entitás feltűnésekor is azonnal kilógott a lóláb: a Budapest utcáin egy szál párducmintás alsóban parádézó, röhejes angol kiejtéssel büntető férfi klipjéről lerítt, hogy önparódia esete forog fenn. Mint később kiderült, valójában egy webszéria ravasz promóciójához volt szerencsénk - Johnny Gold nem az új Fluor Tomi, hanem a sorozatbéli producer kreálmánya.

A tényleges főszereplő az utóbbi, név szerint Király Olivér, aki a történet szerint egy zenés tehetségkutató castingján látja meg az énektudással nem, csupán kidolgozott felsőtesttel ellátott testépítőben a potenciális internetszenzációt. A továbbiakban tanúi lehetünk annak, hogyan kell nulla pénzből klipet forgatni, szponzorokat és médiatámogatókat szerezni vagy épp online mémet gyártani. Megkapja magáét a hazai celebkultúra, az internetes bulvármédia, de még a magyar filmiparnak is jut néhány saller.

A Johnny Gold - a magyar celeb tehát szatíra akarna lenni, ami a műfaj hazai elhanyagoltságát tekintve rendkívül dicséretes vállalás. A poénok nem kis százaléka célba is talál, az író-rendező Martin Csabának ugyanakkor sajátos elképzelései vannak az ún. "mondanivaló" kifejtéséről, illetve a jellemábrázolásról. Az általa alakított producer mérhetetlen cinizmusáról például onnan értesülünk, hogy konkrétan belemondja a kamerába: "az emberek reality tv-t néznek, nincs eszük, bambák", de a többi szereplő is hasonló árnyaltsággal nyilatkozik meg. Mindez akár szórakoztató is lehetne, a túlzás elvégre a szatíra egyik legfontosabb eszköze, de inkább csak kínos, mert arról árulkodik, hogy Martin sem gondol sokkal többet a nézője értelmi képességeiről, mint a celebipar pellengérre állított irányítói. A helyzet ahhoz hasonló, mint amikor a bulvárvilágra mélységes undorral tekintő stand-up komikus biztos, ami biztos alapon kizárólag kiszeltündés poénokkal béleli ki az előadását, a hallgatóság legnagyobb örömére. A Johnny Gold, minden álszentségével együtt, ugyanilyen valós közönségigényt elégít ki.

Figyelmébe ajánljuk