• Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Drótvilág. Háló. Behálózva. Behálózott világ. (A pók dolga.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Jó, hogy pont ebben a rajzfilmben lehetek mellékszereplô, ahol május van, borul a hormonháztartás, és még az osztódás legmegátalkodottabb elkötelezettjei is az ivaros szaporodás feltétlen hívévé szegôdnek erre a rövid idôre, leverik a garázs ajtajáról a berozsdált lakatot, elôhozzák a világosbarna Wartburgot, és lehúzott ablakok mellett nekivágnak az orgonaillatú estének, hátha ez az a nap.

 • Turcsányi Sándor: Láthatás

  Hát, a dörögdi kocsma, a Négytüdejű, az volt csak az igazi. Ahol az Eta meg a Babi mérték az ürmöst.

 • Kovács Kristóf: 7, hó

  Riasztó

 • Kôszeg Ferenc: Titkosszolgálati felelgetôs (Mi is a szenzáció?)

  A közvélemény, sôt a sajtó egy része is úgy hiszi, hogy az adatvédelmi biztos kritikus összegzése a Nemzetbiztonsági Hivatal (NbH) úgynevezett biztonsági ellenôrzéseirôl - vadonatúj szenzáció. Egy újszülöttnek, persze, mint tudjuk, minden vicc új.

 • A zöldségesmaffia a politikában

  Nem biztos, hogy most már annyira sürgôs lenne eldönteni, hogy a magyarországi szervezett bűnözés összefonódott-e a politikával (tehát a politikusokkal, tehát, hogy például a keresztapa gyűrűjét az esküvôkön és egyéb rendezvényeken szájukkal illetik a pártok vezetô tisztségviselôi és a többi).

 • Szegény kém

  A US News and World Report május 13-ra keltezett számában lapunk alkalmi szerzôje, Charles Fenyvesi és munkatársnôje, Victoria Pope a CIA és a KGB eddig zárolt dokumentumai közötti több hónapos kutatás alapján, nem csak két, egymástól független forrásra hivatkozva, arra a következtetésre jutott, hogy Raoul Wallenberg, a magyar zsidók tízezreit megmentô svéd diplomata a CIA jogelôdje, az OSS informátora volt.

 • Olvasói levelek

  E büntetôpolitikai elmélkedés valódi súlyát talán még nem is sikerült megtapasztalnom. Hiszen sem aktív politikus, sem rajtacsípett drogos nem vagyok, de a Fidesz - MPP legújabb javaslata a "kábítószer elleni társadalmi küzdelem" megreformálásához, nem hagy nyugodni.

 • Fókusz (Protect-B mérgezés Kazincbarcikán)

  Néhány nap alatt mintegy harminc - többségében roma - gyereket szállítottak a kazincbarcikai kórházba azzal a gyanúval, hogy ettek a város különbözô köztereire kihelyezett patkányméregbôl. A gyors orvosi beavatkozást és az ellenméreg beadását követôen mindegyik gyermek tünetmentessé vált.

 • Nem elég, hogy magyar (Andrew Vajna filmcézár)

  Mint vándorcirkusz egy húzós pikareszkben: a társulat csomagolt, a bohóc integetett, a kismajom szaltózott, a porbafingók rohantak a stráfkocsik után, hüppögött a masamód, még ma is, haragszik a katona. 29-én volt a fájront, s mi még elkaptuk egy szóra a fônököt, mondja csak, Miszter.

 • Oroszok kisebbségben: A birodalom seprôje

  Húsz-, más becslések szerint huszonötmillió orosz került kisebbségbe a Szovjetunió széthullása után. Vannak köztük fasiszták és demokraták, volt KGB-tisztek és az új nemzeti államok iránt a végsôkig lojális ôslakosok, öntudatlan homo sovieticusok és magasan kvalifikált értelmiségiek.

 • Vállalkozóból terrorista: Egy túszejtés motívumai

  Félidejéhez érkezett a terrorcselekmény elkövetésével és más bűncselekményekkel vádolt debreceni vállalkozó, Papp Illés, valamint a másodrendű vádlott, Szilágyi István volt debreceni Postabank-igazgató büntetôpere.

 • "Születésnap, osztálytalálkozó" (Illés ´96)

  Május 10-én, 11-én és 17-én a Budapest Sportcsarnokban újra játszani fog az Illés zenekar. 1973-as felbomlása óta két alkalommal adott nyilvános koncertet: 1981-ben a Sportcsarnokban és 1990-ben a Népstadionban. Vajon mi késztette a mostani fellépésre, s milyen hatással volt erre Szörényi Levente és Bródy János ideológiai távolságtartása - errôl beszélgettünk Illés Lajossal, Szörényi Leventével és Bródy Jánossal.

 • Közel-Kelet: Csendkampány

  Változnak az idôk: egy olyan katonai akció, mint amilyen a Libanon elleni rakétatámadás, valaha sokba került Izraelnek: elôször a renoméja lett oda, aztán számolgathatták a Galileára kilôtt Katyusákat meg a széles nagyvilágban elkövetett merényleteket izraeli és zsidó intézmények ellen.

 • Libanon mint ország: Van és nincs

  Híd és kapocs a Nyugat és a Közel-Kelet között, a keleti mediterrán térség Svájca, virágzó üzleti és bankközpont, vallások és kultúrák termékeny együttélése. Ezt remélte az országáról sok libanoni, művelôdve, gazdagodva folyamatosan, egészen a hetvenes évek közepéig.

 • Rába Vagon- és Képtár

  Április vége, elérkeztünk a magyar fesztiválnaptár tavaszi fejezetéhez, a függetlenek nagy gyôri/novákpusztai seregszemléjéhez.

 • Befutó

  Nem a százméteres gátfutás hajrájáról van szó, hanem arról a nagyjából ugyanolyan hosszú filmszalagról, mely az idei Mediawave vetítéseit bevezette. Mi lehet ebben érdekes? - hiszen egy fesztivál szignálja ritkán akar emblematikus lenni, ritkán készül műalkotásigénnyel, sokkal inkább a figyelem konszolidálásának praktikus szándékával.

 • Színház: Hadd lám, uramisten, mire megyünk ketten (Második Alternatív Színházi Szemle)

  Lévai Balázs

 • Pesti Színház: Kesztyűjáték (Goldoni: A legyezô)

  Semmi, de semmi nincs a színpadon. Se díszlet, se kellék. Tizennégy szék és csipkeváros a színfalakon. Ennyi a játék kerete. Maga a címszereplô, a legyező is stilizáltan jelenik meg, egy piros kesztyű képében.

 • Néprajzi Múzeum: A Lumiere-express érkezése (A magyar mozi századik születésnapja)

  Dôreség azt hinnünk, hogy a tavalyi ünnepségekkel és vetítéssorozatokkal letudtuk a mozgókép századik születésnapját. A Lumi`ere fivérek nevezetes elsô vetítése 1895. december 28-án volt a párizsi Grand Caféban, de a nemzeti filmtörténetek csak ezután kezdôdtek.

 • Film: A jövôt végképp eltörölni (12 majom)

  Az idôutazást, mint tudjuk, a Pentagon és Hollywood találta föl, szépségflastromként a Pearl Harbor-i vereségre. "Mi lenne, ha", ábrándozott 1980-ban a Végsô visszaszámlálás című körkdagleszes film, a US Navy egyik modern anyahajója idôviharba kerülne, és szuperfegyverzetével odapörkölne a sunyi sárga bombázóknak.

 • Földnapi jegyzetek: Vesszen a klímaváltozás!

  Két héttel vagyunk a Föld Napja után. Április 22-én a fôpolgármester - kényszertaxis múltját hasznosítva - locsolókocsival végigjárta a fôvárost. Az Erzsébetvárosban a kerületi polgármester felszólítására kipucolták a Király utcát - a többiben marad a több tonna kutyagumi -, a Feneketlen-tónál futóversenyt szponzorált a McDonald´s.

 • Szárnyak Fesztivál a Banán klubban: Fly by MAHART

  Immáron harmadik alkalommal volt minden együtt a Banán Klubban egy héthez, amely univerzális absztinenciában, keleti táncokban, fűszerekben, sámánokban meg egyéb devianciákban fogant.

 • Bajnok az Ajax: Isten fiai

  A Fradi rémálmainak fôszereplôje, a magyar foci európai integrációs törekvéseinek szertefoszlatója 26. alkalommal nyerte el a holland bajnoki címet 6 ponttal a PSV Eindhoven, 20 ponttal a Feyenoord elôtt, 97-24-es gólkülönbséggel.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...