• MaNcs 8. évf. 20. sz. (1996. 05. 16.)

  Kulturális hírek

  Kenny Scharf A 80-as években feltűnt New York-i graffitiművészek sorában Keith Haring (AIDS) és Jean-Michel Basquiat (túladagolás) után harmadikként és egyedül életben lévôként a 38 éves Kenny Scharf néhány fekete-fehér és színes képét mutatja be a budapesti Galéria 56. Megtekinthetô június 29-ig.Keresztutak Május 24-27.

  1996 / 20
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Tán a dicsôséges 1989-es évben volt, hogy egyik utolsó párizsi utam végén néhány napra kölcsönkaptam egy lakást, diákos garzont, és értetlenül szemléltem egy kis képernyôs, billentyűzetes NDK-púderbarna, Commodore 64-dizájnos szerkezetet.

 • Para

  Kovács Imre: Én-teriőr

  Ha jól emlékszem, kétszázötven forintunk volt.

 • Turcsányi Sándor: Láthatás

  Egyszer olyan volt a dörögdi kocsma, mint az amerikai filmekben. Mikor az elsô Rocky mérkôzik a szorítóban, és bevágják egy pillanatra a sok helyi érdekű arcot, hogy izgulnak nagyon, és ez az ô napjuk is. Máskor is.

 • Kovács Kristóf: 7, hó

  Kék óra

 • Bozóki András: Éljen a szabadság!

  Néhány héttel ezelôtt még elkeseredett cikkben ostoroztam a szellemi élet hiányát ebben az országban. Azóta viszont lezajlott egy fontos vita, amelyben ismét alapvetô kérdésekrôl, azaz a szólásszabadság határairól, a demokrácia ellenségeinek szóláshoz való jogáról van szó.

 • Már jól vannak

  A központi nyomozóhivatal felállításáról folytatott MSZP-SZDSZ-vitának a látszat ellenére is van tétje. Igaz, ellenzéki vélemények szerint minden le van vajazva: lesz nyomozóhivatal, a szabad demokraták izmozása arra megy ki, hogy ne legyen oly látványos a miniszterelnöki akarat érvényesülése.

 • Olvasói levelek

  Végel László jól látja hogy "a vajdasági vitában nem a részletekrôl, hanem alapvetô különbségekrôl van szó, olyanokról, amelyeket nem lehet összebékíteni". Az sem vitás, hogy a magyar kisebbségpolitika válságban van.

 • Hírösszefoglaló

  Bosznia: újabb tömegsír

 • Fókusz (Ünnepi Könyvhét ´96)

  Május 30-tól június 3-ig rendezik meg az idei Ünnepi Könyvhetet. A könyvheti listán szereplô, 48 kiadó által megjelentetett 133 kötet közül hármat jegyeznek a Narancsban rendszeresen publikáló szerzôk: Eörsi István

 • Berlini psziché (Dr. Kruppa László etnopszichiáter)

  Dr. Kruppa László a budapesti bölcsészkart hagyta ott a hetvenes évek elején, hogy szabadabb légkörben folytassa tanulmányait. Brémában és Párizsban tanult, Zimbabwéban volt gyakornok, Nyugat-Berlin legmultikulturálisabb negyedében, Kreuzbergben kezdett praxist.

 • Ellenzéki tárgyalássorozat: Egymásra fanyalodva

  Az 1994-es önkormányzati választásokon bemutatkozó, ám a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tavaly novemberi visszalépése miatt zátonyra futott Polgári Szövetség (PSZ) újraéledni látszik. A múlt szerdai Fidesz-KDNP-megbeszélést a lapzártánk idején tartott KDNP-MDF-találkozó követte, s valószínűleg még e héten sor kerül a Fidesz-MDF-egyeztetésre is.

 • A kéz

  Fehér nejlonszatyorban, a nyékládházi MÉH-lerakat kerítésére tűzve, még vérzô, csuklóban csonkolt férfi kézfejre bukkant május 7-én reggel hét óra után néhány perccel Incze Károly, a telepvezetônô férje. A levágott kézfejhez egy fenyegetô levelet mellékeltek.

 • Nyugdíjreform: Békekölcsön és pilótajáték

  Felgyorsultak az események a nyugdíjrendszer átalakításáról: több kompromisszum után egységesült a két szakminisztérium koncepciója, kicsit módosult a nyugdíjbiztosítási önkormányzat eleve kilátástalan javaslata; így múlt szerdán, egy nappal a kabinet döntése elôtt már különösebb tét nélkül tarthatott parlamenti vitanapot a nyugdíjreformról néhány éppen arra járó képviselô.

 • Film: Skizofrén germánok, ha félredugnak (Punta Grande)

  Kis piros dzsip robog az argentin pampán. Fiatal német pasi (Fred, építész) és fiatal német pasiné (Lilian, bágyadt, szôke) nyomul nyaralásképpen a latin térségben, enyhítendô a steril német rögvalóságot és 14 évi steril házasságot.

 • A gonosz mostohára várva (Sigourney Weaver filmsztár)

  Színésznô, akire nagyon nehéz romantikus szerepet osztani, hiszen majdnem egy fejjel magasabb, mint Hollywood hôsszerelmesei (na jó, Schwarzeneggernél csak hat centivel). Ahhoz, hogy a nagyközönség elvárásainak megfelelôen egyáltalán leállhasson a kamerák elôtt, mondjuk, Michael Douglasszel csókolódzni, minimum két kissámlit kellene a derék amorózó talpa alá szuszakolni, ami nemcsak macerássá, de veszélyessé is tenné a mutatványt.

 • Film: Az anyja, sorozatgyilkos! (Tökéletes másolat)

  Szisztémája. Lóugrásban öl, pókjárásban menekül, rosszul viseli a holdtöltét, a napfogyatkozást, a Nílus áradását.

 • Bacchus Étterem-panzió

  A magyar vendég, ha van pénze, a világ legjobb vendége! - mennydörgi a fônök a szentenciát egy magyar vendégnek. - Mert a német idejön, aztán két hét múlva hazamegy, akkor velem mi lesz?

 • A narancskirálynô születésnapja: Túrni

  Amikor a tizenhetedik századi felfedezôk behatoltak a mai Oranje Szabadállam területére, valószínűleg szerethetôbbek voltak, mint a multikultúra turistái, amint megvalósítják magukat a narancsból született város, Amszterdam szeméthalmain.

 • A NEVI és a BIT "droglexikonja": Egy szippantás, egy lövet

  A lányom drogos. És ezen a pofon már nem segít. Így kezdôdik valami elmondhatatlan, aminek nem lett volna szabad megíródnia, hogy ne kelljen óvni tôle. Szárnyalj, ne szállj el! - kiált fel piramisosan-vargamikisen-maradjvelünkesen a Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) és a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) közös kis füzete, ez a 16 oldalas mai magyar szimptóma, ez a felvilágosításnak szánt, ingyenes "droglexikon szülôknek és gyerekeknek", aminek sem drogokhoz, sem lexikonhoz nincs köze, viszont egyértelműen delíriumban íródott.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...