• MaNcs 8. évf. 22. sz. (1996. 05. 30.)

  Kulturális hírek

  Szépművészeti: bővülés Két teremmel bővült a Szépművészeti Múzeum huszadik századi anyagát bemutató állandó kiállítás, az egyikben a század első, a másikban a második felét - főleg a nonfiguratív irányzatokat - reprezentáló alkotásokat helyeztek el. Szívesen közöltünk volna belső képet az új termekről, de a fotósunktól ezért külön 1500 forintot kértek.Gyász 44 éves korában meghalt Bernard Edwards,...

  1996 / 22
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Van a kormány előtt most egy kormányrendelet-tervezet, a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a belügyminiszter, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter jegyzi, és "a távközlési szolgáltatási feladatokat ellátó szervezetek és a titkos információgyűjtésre felhatalmazott szervezetek együttműködésének rendjéről és szabályairól" szól.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  Van, hogy hetekig nem történik semmi, csak lejárok reggel újságért meg tejért, aztán visszamászom az ágyba a távkapcsolóval, és nézem, ahogy a báróné tornázik. Ilyenkor nem lehet dohányozni, valamint Cseh Tamást kell hallgatni, ami így együtt azért elég megterhelő, még akkor is, ha közben hang nélkül mehet a tévé.

 • Turcsányi Sándor: Láthatás

  - Ede gróf, ő volt az. Átalakíttatta az egészet, kérlek. Nagy eklektikus, romantikus kastélyt álmodott. Egy súlyos ékszert Füzérradványra, erdei- és feketefenyők közé. 1857-ben Ybl Miklós öntötte formába a gróf vad elképzeléseit.

 • Kovács Kristóf: 7, hó

  Isten:

 • Seres László: A tökéletes áldozat

  Hiába vártuk a megváltást. Alig két évvel a médiaháború befejezése után, alig pár hónappal a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény elfogadása után már hányunk a média szótól, unjuk a lankadatlan médiacirkuszt, nem tudjuk, mi a mostani nyomulások tétje, kié a Nap TV, kié az MTV, és nem is érdekel minket, csak Dzsoki ne legyen öngyilkos, csak Fridi hívja be O.

 • Kádár

  Laptársunk, a Beszélő közölte Kádár János utolsó nyilvános beszédét (amely eddig csak nehezen hozzáférhető pártkiadványokban volt olvasható) Kornis Mihály magyar író széljegyzeteivel, kiegészítéseivel. Kornis Mihály dolgozik azon, hogy az őszre előadható állapotba hozza a szöveget, és darabot, magyar drámát csináljon belőle.

 • Előre! A múltba

  Ötvenedik születésnapját ünnepli az Úttörőszövetség. Méltó módon adózni a jeles évforduló előtt egész rendezvénysorozat hivatott, melynek fénypontja Csillebércen gyúl neves fővárosi művészek fellépésével.

 • Olvasói levelek

  ElektosokkMaNcs 1996. április 11.Idézet a cikkből: "Az Internetto magazin és a MaNcs newsgroupja, a narancs-l fasiszta és alpári hangú leveleket kapott az elmúlt hetekben.

 • Hírösszefoglaló

  Magyar-román közeledés?

 • Fókusz (Megkezdődött az alkotmány vitája)

  Kisebb intermezzóval kezdődött a Ház múlt heti ülésszaka: kudarcba fulladt a parlamenti szavazás, amikor a képviselőknek arról kellett volna dönteniük, hogy az új alkotmány koncepcióját a kormánypárti előterjesztésnek megfelelően negyven órában tárgyalják-e.

 • Széllel bélelve (Iványi Marcell fh., Arany Pálma-díjas)

  Új kedvence van a magyar hazának. A Szél című rövidfilmjével cannes-i ordót gyűjtő Iványi Marcellt egyaránt magáénak vallja a Duna Tv és a Népszabadság. Akasztott emberek ekkora sikert még nem arattak.

 • Haderőreform: Rés a pajzson

  A honvédelmi miniszter alkotmánysértésének árnyékában elsikkadni látszik a hivatásos katonák petíciója, amelyben azt követelték, hogy állítsák le azt az átalakulást, ami a haderőreform örve alatt a honvédségnél zajlik.

 • Gazdaságirányítási tendenciák: Terülj, terülj, asztalkám!

  Lassan negyedéve annak, hogy Medgyessy Péter meghirdette a "terülj, terülj, asztalkám" gazdaságpolitikai programját, és elegánsan elvonult a kulisszák mögé, hogy barátilag rendezze azt a pár jelentéktelen problémát, ami még a prosperitás útjában okvetetlenkedik.

 • Titkosszolgálat és kisebbségek: Kitüntető figyelem

  Nikolits titokminiszter indulatosan az asztalra csapta szemüvegét, amikor Kerner német önkormányzati vezető a miniszteri sajtótájékoztatón felvetette: a dolgok mostani állása szerint nem biztos, hogy együtt kéne megjelenniük egy, a német kitelepítésekre emlékező ünnepségen.

 • Egy villámháború krónikája: John Major utolsó kártyája

  Az Európai Unió megleckéztetése helyett a miniszterelnök nevetségessé tette magát, pártját és országát - így a közvélekedés John Major múlt héten bejelentett együtt-nem-működési politikájáról. A bukásra ítélt kormányfő utolsó kétségbeesett kísérlete Britannia közhangulatának megfordítására egyúttal arról is árulkodik, hogy az egykori birodalom még mindig nem találja valódi helyét Európában.

 • Hongkong: Bolygó vietnamiak

  A Kelet-Ázsiában tartózkodó harminchatezer vietnami menekült fele Hongkongban él; azaz rögtönzött menekülttáborokban, illetve a szigetország börtöneiben - immáron évek óta - a kitoloncolásra vár. Az 1984. december 19-én - még a Thatcher-kormányzat idején - megkötött angol-kínai szerződésbe, mely a gyarmat 1997-es Kínához való visszacsatolásáról rendelkezik, Peking követelésére bekerült, hogy a kérdéses időpontig az angol adminisztráció megszabadítja az országot a menekültektől.

 • "Kevéssel sokat"

  Michael Timmins, Cowboy Junkies

  Junkie-nak lenni jó: új album van, Lay It Down a címe, ilyenkor az is megeshet, hogy tolongani kell egy templomban.

 • Félalfa (Sting)

  - pantheon -

 • Táncszínház: Félvilág

  Volt itt két táncszínház Hollandiából, a Djazzex és a Conny Janssen Danst: Észak-Magyarországon léptek fel, Sárospatakon, Tiszaújvárosban és Miskolcon, meg az előbbi egyszer a PeCsában - valahogy így szerveződött, valami tartományi kultúrcsere mentén.

 • BEK-döntő: Juventissimo

  Tizenegy évvel a Heysel Stadion drámája után, amikor Platini megnyerte a BEK-et, de sok olasz elvesztette az életét, a Juventusnak végre van egy nagy fülű kupája, aminek örülhet. Róma az Ajaxot imádta, de Van Gaal álomgépezete most csődöt mondott: a torinói "öreg hölgy" legyőzte az amszterdami istenfiakat, ugyanúgy, mint legutóbbi találkozásukkor, az 1978-as negyeddöntőben: 1-1 után tizenegyesekkel.

 • Ne a gyerek előtt (Bírák és melegek)

  Amikor a régi Angyalban két éve megalakult a Szivárvány Társulás a Melegek Jogaiért elnevezésű szervezet, az alapítók az egyneműek élettársi viszonyának legalizálását jelölték meg az egyesület egyik csapásirányaként.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...