• MaNcs 8. évf. 24. sz. (1996. 06. 13.)

  A kutya-ember (El Kazovszkij képzőművész)

  Két állat (mackó és kutya) címmel közösen állítja ki munkáit a Dovin Galériában Kelemen Károly, övé a mackó, és El Kazovszkij, övé a kutya - meg a szó.

  1996 / 24
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  1996. június 10-én megnyílt az Internet World Exposition Magyar Pavilonja. "A millecentenáriumi ünnepségsorozat egyik kiemelt rendezvénye, az Internet Expo Magyar Pavilonja többé-kevésbé rejtett kulturális értékeinket mutatja be.

 • Para

  Kovács Imre: Én

  A törökbálinti lovarda a jobb kihasználtság jegyében szabadtéri acid-partynak és esküvői összejövetelnek egyszerre adott helyt szombat éjszaka. Ez a rendezési bravúr minden bizonnyal alaposan behatárolja az ifjú pár cselekvési terét az elkövetkező néhány hétben, mivel a két bulit összekötő folyosón volt a közös mosdó, ami részben lehetetlenné tette, hogy a két populáció ne találkozzon, másrészt megkönnyítette az átjárást közöttük.

 • Turcsányi Sándor: Láthatás

  Egy norvég fjord, amit belep a déli pompa és fölkavar a déli elevenség. Kétezer métert meghaladó hegy-óriások, tengerbe zuhanó sziklafalak, elképzelhetetlen kontraszt. Píneák, ciprusok, narancsfák, kiterjedt olajligetek között romos paloták, magányos kolostorok és templomok: a Bocche egykor látott szebb időket is.

 • Kovács Kristóf: 7, hó

  Egyebek: Van például alteregója Az embernek, aki, ha kedve szottyan, idős, erősen vasorrú bába-jellegű adminisztrátornőket mérgez pszichedelikummal, majd foteljükben hanyatt dőlve élvezi a segéderő szerény eszközökkel előadott, de sok lehetőséggel kecsegtető ámokfutását.

 • A szerk.: Két év

  Úgy kezdődött, hogy választás volt két éve. A magyar választók az első rendszerváltó kormány pártjait, a hajdani népi értelmiség és még hajdanibb úri középosztály amatőr politikusait, kikből a hatalom dilettánsai és sok jel szerint a szélsőjobboldal szálláscsinálói lettek, leküldték a Közértbe parizerért, még utánuk szóltak: vége ne legyen benne.

 • Egy náci Oroszországban

  Az egyik férfi, aki a hét végén minden valószínűség szerint az orosz elnökválasztás második, előreláthatóan július hetedikén megtartandó fordulójába be fog kerülni, korrekt náci. Õ ugyan kommunistának hívja magát, nevezzük ezt talán hagyományőrzésnek, de a szó történelmi értelmében vett kommunistákhoz, vagyis a bolsevikekhez nem sok köze van.

 • Úgy, ahogy

  A győri Exploited-koncert kapcsán a magyar média megint sikertelen árnyékátlépési kísérlettel kezdte az uborkaszezont. A baj ott lehet, hogy míg a Rolling Stones ősrajongói, de még a koca queenesek is úgy-ahogy beépültek a sajtószakmába, eleddig igen kevés médiacézár került ki a tarajos szubkultúrából.

 • Hírösszefoglaló

  Államfők Európáért

 • Kulturális hírek

  Víg-kötet A Balaton új albumát még nem, a zenekart vezető Víg Mihály verseit, dalszövegeit, novelláit, forgatókönyveit és színdarabjait tartalmazó kötetet (Bahia-kiadás) azonban már kapni lehetett az Orczy-kert nagytermében nyomasztó késéssel kezdődött koncerten, péntek éjjel, ahol az I Love You is játszotta (szintén Bahia-kiadású) új CD-je dalait.

 • Fegyvertartási jog: Az ártatlanság félelme

  Legutóbb egy ukrán embert lőttek le Budapesten, azelőtt egy grúz lövöldözött, még korábban pedig egy fiatal srác puffantgatott a körút egyik ablakából a járókelőkre 4 mm-es Flobert légpuskájával, megelégelvén a nagy járást-kelést.

 • "Nem működik jól a rendszer" (Herzog Mária szociológus a gyermekvédelemről)

  Nálunk gyereknek lenni minden szempontból kisebbségi létet jelent. Védi-e őket valamiféleképpen a jog? A készülő gyermekvédelmi törvény kapcsán erről beszélt a Narancsnak Herzog Mária, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa.

 • Bosznia-Hercegovina: A háború után fél hatkor (Zdravko Grebo szarajevói professzor)

  Ez év szeptember 14-re - a daytoni egyezmény idevágó passzusai szerint - parlamenti választásokat írtak ki a Bosznia-hercegovinai Köztársaságban. Hogy pontosan ki fog szavazni, hol, milyen jelöltekre és milyen állami szervekbe, milyen választási törvény szerint, az még nem teljesen világos.

 • Bulgária: A kispangás vége

  A legutóbbi választásokon Bulgáriában a nagyérdemű jókora többséggel megszavazta azokat, akik azt ígérték, hogy nem ígérnek semmit (a szocialistákat). Amikor kiderült, hogy a győztesek még ezt a semmit sem képesek teljesíteni, a szavazóbázis felhördült, és kivonult az utcára tüntetni.

 • Helyhatósági választások Romániában: Félelem és szotyola Kolozsváron

  Miközben a június eleji romániai helyhatósági választások általános közönybe és csaknem egy halastóba fulladtak - időben kimentették őket -; a kolozsvári magyarok lidércálma valóra vált: Gheorghe Funar szélsőséges román nacionalista pártvezért újabb négy évre polgármesterré választották.

 • A Tarantino-planéta: Billy, a köcsög

  Bankot rabol, a szarházi. Maroktelefonnal. Arról van szó, hogy szelleme és számos reinkarnációja közöttünk jár - moziba. A vadnyugat e gyors kezű, ám gyaníthatóan gyengeelméjű nagykamasz réme ma éli fénykorát.

 • Albaimpro Jazzfesztivál

  Bár a rendezők kitették a lelküket, kevés pénz volt a zsebükben ahhoz, hogy valódi nemzetközi klasszisokra fussa. Márpedig húzós nevek nélkül nem jön be a nép. Félház és unalom jellemezte a háromnapos székesfehérvári jazzfesztivált.

 • Négyszáz kapás (A nagyvenyimi horgászparadicsom)

  Mint minden úton, a 6-oson is nagy öröm elhagyni Budapestet.

 • Timothy Leary: Új nem

  Az információ korának kritikusai mindent negatívan szemlélnek, mintha az információ mennyisége folytán elveszne annak értelme. Gutenberget is ezzel vádolták. De az egyén kezében még soha nem volt ekkora hatalom. Az információ korszakában az információt szabadjára kell engedni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...