• MaNcs 8. évf. 28. sz. (1996. 07. 11.)

  Talált tárgyak országa (Forgács Péter filmrendező)

  A Magyar Televízió szerdán mutatta be Forgács Péter képes történelemkönyvének kilencedik fejezetét, amely Rátz László zászlós második világháborúban forgatott filmfelvételeiből készült. ("A semmi országa" című alkotásról lásd a 30. oldalt.)

  1996 / 28
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Para-Kovács Imre

 • Végel László: Életidegen radikalizmus

  Bár várható volt, mégis megdöbbentett, hogy a Magyarok Világszövetségének IV. kongresszusa belépett a magyarországi politikai életbe, vagyis demonstrálta, hogy milyen szerepet játszanak majd a határon túli kisebbségi pártok és kulturális elitek a soron lévő választási kampányban.

 • Így megy ez

  A Magyar Köztársaság Országgyűlése a múlt szerdán befejezte nyári rendkívüli ülésszakát. Az utolsó napon fontos s az előzmények miatt az átlagosnál nagyobb közérdeklődést kiváltó ügyekben kellett határozatot hozni.

 • Hírösszefoglaló

  Srebrenicai kihantolás

 • Kulturális hírek

  Eurimages-döntések Az Európai Unió filmalapja, az Eurimages legutóbbi strasbourgi döntésén tizenhat európai koprodukciós játék- és három dokumentumfilm elkészítéséhez ítélt meg összesen 27,7 millió francia frank támogatást.

 • Pitbulltartás Magyarországon: A kutyák és a város

  A harci kutyák leginkább akkor kapnak nyilvánosságot, amikor harcról szó sincs, csak egyszerűen ölnek, lehetőleg védtelen, nyugdíjas- vagy gyermekkorú áldozatokat. Most azonban szakítunk a hagyományokkal: bemutatjuk őket más oldalukról.

 • Pártpolitizálás Pécsett: Mint a nagyok

  1996. április végén fölbomlott az ellenzéki kerekasztal egyik utolsó örököse, a pécsi városi önkormányzatot vezető, mindenki a szocik ellen felállású koalíció. A hűtlen ("cserbenhagyó, áruló" stb.) szerepét a szabad demokraták játszották, akik, a jelenlegi ellenzék szerint, elveszítették ezzel legitimitásukat.

 • A Czeizel-ügy: Magyar kapcsolat

  A nyolcvanas évek vége óta csaknem száz terhes magyar anya csempészte be magzatát az Egyesült Államokba, hogy aztán ott megszülje s nyomban örökbe is adja. A két baráti nép keveredését elősegítő projekt szülőanyját a magyar származású, kanadai állampolgárságú 48 éves Marianne Gátit Kaliforniában adócsalás és más bűncselekmény gyanúja miatt helyezték vád alá.

 • Oroszország elnökválasztás után: Mit ér a győzelem?

  Régi igazság, hogy bármi történik is Oroszországban, az ottani értelmiség mindig csak fanyalog. A (régiesen, kedveskedő szóval) "nyálas liberálisok" nehezen emésztik meg Jelcin egyszerre óhajtott és ijesztő diadalát.

 • Mongólia: A teve mint tényező

  A mongóliai választásokon közel kilencvenszázalékos részvétel mellett általános meglepetésre az ellenzéki pártok koalíciója kapta meg a mandátumok többségét. 75 év után voltaképpen csak most ért véget a kommunista párturalom.

 • Burma: Egy diktatúra visszatáncol

  Maureen Aung Thwin, a burmai demokrácia ügynöke

  Burmában - nemzetibb csengésű új keletű hivatalos nevén Myanmarban - az elmúlt hónapokban a katonai kormányzat kisebb politikai engedményeit követően ismét egyre erőteljesebben hallat magáról a demokratikus ellenzék, amelynek a Nobel-békedíjjal kitüntetett Aung San Suu Kyi a karizmatikus vezetője.

 • Az Internet színe

  Ahogy őrületté nőtte magát az Információs Szupersztráda médiaörvénye Amerikában, kezdetben azt hihettük, hogy az Internet valami jófej bázisdemokrata dolog. Aztán hülyére tárgyalták az újságok a képviselőház új elnökének, Newt Gingrichnek a politikai nézeteit, nagy ívű, szuperfuturista jövőképét, cyberkonzervatív eszmerendszerét, mostanában meg szélsőjobboldali csoportok ténykedéséről is hallani, felötlik a kérdés, tényleg, mihez is köthető az új kütyü.

 • Egyik orca

  Mostanában egyre illetlenebb dolog az asszonyverés, pedig talán erősebb gyökerekkel rendelkező hagyomány társadalmunkban, mint a nyereg alatt puhítás vagy az egyke. Rengeteg közmondás, közhely és szállóige kapcsolódik a tárgykörhöz, számtalan formában jelenik meg a népművészetben, és a későbbiek folyamán is gyakran szerepel remekművek ihletőjeként, gondoljunk csak a Terhes Máriát rugdaló József című Paskai F.

 • Másik orca

  Köves Viktória

 • Simon Templar

  Az ember kicsit szorongva lép be egy Simon vendéglőbe, egyrészt mert mi lesz, ha meglátják rajtam, hogy Haladás-drukker vagyok, vagy ha a pincér se szó, se beszéd, hátulról becsúszva páros lábbal szerel, majd zavartan kér elnézést, "bocsánat, néha nem vagyok ura a reflexeimnek".

 • Indiai kender: Csak tiszta forrásba

  Indiában talán a legnagyobb probléma a túlnépesedés miatti elszegényedés és munkanélküliség, aminek következtében kiújulnak a vallási ellentétek: minden csoport a másikat hibáztatja. A fő ellentét a muzulmánok és hinduk között van, szinte mindennaposak a véres konfliktusok.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...