• MaNcs 8. évf. 29. sz. (1996. 07. 18.)

  "Mert most mi vagyunk" (Földes György, az MSZP elnökségi tagja)

  Irodája a Politikatörténeti Intézetben akkora, mint egy termetesebb lakótelepi játszótér. A párt elnökségének tagja, de nincs kormányközelben és nem parlamenti képviselő. Ritkán nyilvánul meg. Időnként cikket ír valamelyik napilapba, például arról, hogy fel kell gyorsítani a privatizációt. Szerinte a koalícióbeli súrlódások csupán viták, "nem vagyok annak híve, hogy mindig mindenben válságot keressünk",...

  1996 / 29
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Habkönnyű nyári téma az online szex problematikuma. Akik a Narancsból követik a digitális forradalom előretörésének híreit, emlékezhetnek majdnem két évvel ezelőtti CD-RÉM mellékletünkre, melyben a virtuálisvalóság-szerkezetek (VR) szexuális célú felhasználásáról is értekeztünk.

 • Molnár Gusztáv: Pánik Romániában

  Érdekes cikk jelent meg nemrég az egyik chisinaui románbarát hetilapban az orosz titkosszolgálatok Romániával kapcsolatos stratégiájáról. E szerint Primakov külügyminiszteri kinevezése után még határozottabbá vált az az orosz törekvés, amely kezdettől fogva a Románia és szomszédai közötti ellentétek szítására irányult.

 • Na, bumm

  A posztszovjet állampolgár, akit népnek szoktak szólítani és szavazópolgárként kezelni, reggel trolira száll, lyukaszt, jegyet vagy ellenőrt, ami közelebb esik neki, aztán megpróbál bízni abban, hogy valami erős ember végre rendet teremt.

 • Ének a búzamezőkről

  Békés megyében a múlt héten lelepleződött a gabonakörök titka. Horn Gyula miniszterelnökelvtárs orosházi meghívásának tett eleget, amikor a féktelen kenyérár-hajszától kiborult. Orosháza, te átok: már majd´ egy hónap múlt el anélkül, hogy a miniszterelnöknek jelentősebb tömegű hallgatóság előtt meg kellett nyilvánulnia.

 • Hírösszefoglaló

  Franciaországi barlangásztragédia

 • Kulturális hírek

  Reggae Mix Kénytelenek voltunk egyszerre két helyen helytállni, ugyanis hétfői lapzártánkkal egy időben zajlott a Petőfi Csarnokban az első magyarországi reggae-fesztivál, a Malibu kókuszlikőr nevén, a Bob Marleyt egykor kísérő Wailers, a Mighty Diamonds, Chaka Demus & Pliers, Pato Banton & The Reggae Revolution, Frankie Paul és Spanner Banner részvételével.

 • Szuperkoncert: A háromgarasos opera

  Július 30-án, a Népstadionban, mintha nyertünk volna valamit, megszólal a magyar Himnusz, talpra pattan a nép, de nem aranyérmet ünnepelni, csak ráhangolódni a Nr. 1 millecentenáriumi rendezvényre, melynek végén aztán a 3 Tenorból 2 + a közibük ékelt 2 énekesnő, a Domenico Modugnónak 1958-ban San Remó-i nagydíjat hozó Volare dallamát letudva, visszavonul vacsizni az ezért nagyon sokat fizető Nagyon Fontos Személyek társaságában.

 • A Horn-kormány és ellenzéke: Minősítő többség

  Nem éppen új keletű manőver a miniszterelnök részéről, hanem az antalli haladó hagyomány felélesztése, amikor a kormányzati munka mivoltáról az amúgy is gyenge ellenzék minősítgetésével tereli el a figyelmet. Szolgálati idejének félidejéhez érkezvén, Horn az elmúlt héten négy napilapnak nyilatkozott négyfélét, majd ment a Remetehegyre, lakberendezni.

 • Izsáki vérminta: Egy nagyközség keresi

  "Gazember van sorainkban." A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság első embere ezt azon a sajtótájékoztatón mondta, amelyiken bejelentette: egy három héttel ezelőtti, két ember halálát követelő közlekedési baleset elkövetőjétől levett kétampullányi vérminta eltűnt a főkapitányság erre a célra rendszeresített hűtőszekrényéből.

 • Északír felvonulások: Égés

  A történészek előtt - akiknek érdemei nemcsak a magyar rendszerváltás levezénylésében bizonyultak maradandóknak - az északír válság gyökerei sem ismeretlenek. Az északír történelemmel többnyire falusi protestáns lelkészek foglalkoznak behatóan és osztják meg ismereteiket a reájuk bízott nyájjal, amelynek egyfajta világi vezetői is.

 • Csehország: Klaus két tűz között

  Csehországban a választási eredmények nagy változásokat hoztak. A jobboldali Václav Klaus győzött, de vesztett, a szociáldemokrata Milos Zeman vesztett, de győzött.

 • Kína: Posztmodern félelem - Hongkong, Budapest

  Július 1-jén átváltott az óra, nemcsak a Tienanmen téren és a Victoria-szigeti vadonatúj zöld-szürke posztmodern felhőkarcoló óraszerkezetén, de az ösztönökben is. Míg Hongkongban ismét jelentős tömeg vonult az utcákra, tüntetve az eljövendő kínai kormányzat hatalmát megelőző, agresszivitását megelőlegező szimbolikus jelene ellen, addig Pekingben - még ha átmenetileg is - őrizetbe vettek néhány hongkongi újságírót.

 • Mint az ütve fúró (Jelige: Vörös cipellők)

  Tanga Vera

 • Makavejev ´94: Lukas lélekkel

  Az Örökmozgó régi szép szokásának megfelelően időről időre feleleveníti Dusan Makavejev filmjeit. Most a ´96 nyári menet zajlott, láthattunk Magyarországon eddig ritkán látottat (Védtelen ártatlanság) és eddig egyáltalán be nem mutatott alkotást (Manifesto), viszont így is volt, ami kimaradt.

 • Jártam már délebbre is: Tejben-vajban Itáliában

  Nemzetközi kiállítást, vásárt és konferenciát rendeztek az ifjúsági turizmus itáliai lehetőségeiről Arezzóban. A rendezvényre idegenforgalmi szakemberek mellett a Magyar Narancs is meghívást kapott, egyedüliként a honi "ifjúsági" és "felnőtt" sajtó képviselői közül.

 • Női szakasz: Zaklatás

  Antonia Burrows aktív feminista, de nem harap. 1988-tól tevékenykedett először Magyarországon az Autonómia Csoportban, ami az ellenzéki szervezetek közül egyedül foglalkozott annak idején a nőkérdéssel. Azóta előadásokat szervez, szemináriumokat tart az ELTE-n többek között a társadalmi nemekről (gender).

 • Kick-box: Puszta, kéz és láb

  A század eleji avantgárd megjelenése óta állandóan csökken az érdeklődés az emberi test iránt. Jelenkori művészetünk mindenekelőtt jelszerű, absztrakt, konstruktív, konceptuális és hideg. A művészetekben, de az élet egyéb területein is legfeljebb mint jelkép szerepel a test, és csak az esztétikai felhasználhatóság kontextusában tesz szert jelentőségre.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...