• MaNcs 8. évf. 33. sz. (1996. 08. 15.)

  "Rendben, mondta Jelcin" (Alexander Shtromas politikatudós)

  A múlt héten beiktatták a júliusban újraválasztott orosz elnököt. A külsőségek a cári időket idézték: volt pátriárka, kórus az Iván Szuszanyinból, és a látogatókat gárdistaegyenruhás teremőrök figyelmeztették arra, hogy a kiállított tárgyhoz nyúlni tilos, mert feldől és szétesik. Borisz Nyikolajevics húsz percre jelent meg, súgógépről beolvasta az eskü szövegét (különösen a Zjuganov-szimpatizáns...

  1996 / 33
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk: 110 volt

  A tétre menő csaták szerelmesei most küldhetnek egy gratuláló e-mailt Bob Dole-nak (dole@bobdole.senate.gov), vagy lelkendezhetnek valamelyik Dole-centrikus newsgroupon (pl.: us.politics.bob"dole vagy alt.fan.bob"dole), hogy az öreg adott egy esélyt a mostani elnökválasztás komolyabbá tételére, saját esélyeinek növelésére.

 • Báron György: Szép Új Mozgó Világ

  A nyolcvanas években a késő kádári kultúrpolitika gyomorforgató disznóságainak egyike volt a régi Mozgó Világ szétverése, s helyébe egy mameluklap toborzása, mely akciót most Langmár Ferenc cikke elevenítette fel (Ulti, Kanaszta, Pasziánsz és egyéb játszmák, MaNcs, június 27.

 • Barátok a bajban

  Amikor Mostarban, Hercegovina fővárosában kezdtek tényleg rosszra fordulni a dolgok, Franjo Tudjmant magához intette az Egyesült Államok elnöke. Clinton teljes tizenöt percet szentelt Washingtonban a horvát államfőnek, hogy az orrára húzhassa azt, ami elsősorban még csak nem is a mondott férfiú sara.

 • Hírösszefoglaló

  Tudjman-Milosevic-találkozó

 • Kulturális hírek

  Város-tér-kép Már hagyománnyá vált, hogy egy augusztusi hétvégén a Vörösmarty téren állítják fel az ország legnagyobbnak mondott szabadtéri filmvásznát, hogy alatta zene szóljon, sötétedés után pedig képek peregjenek rajta, idén két cannes-i nagydíjas mű, Iványi Marcell rövidfilmje, a Szél és Emir Kusturica hosszú filmje, az Underground, meg sok-sok animációs film.

 • Mars: Élet ez?

  Giovanni Schiaparelli 1877-ben távcsövével pókhálószerű árkokat vélt felfedezni a Mars felszínén; 1938-ban Orson Welles rádiójátéka országos pánikot idézett elő, és már rég nem hitt senki a szemmel verésben, amikor a kis zöld emberkék mítosza még stabilan tartotta magát.

 • Romaellenes petíciók: "Rendet akarunk, és kész"

  Nógrád megyében az elmúlt hetekben a bátonyterenyei - azon belül a nagybátonyi - lakosság egy része fellázadt egy helyi roma család ellen. A család állítólag rettegésben tartja a környéket és sokakkal áll perben, ráadásul július 9-én tettlegességig fajult a szomszéddal való újabb konfliktusa is.

 • MTV: elnökválasztás: Tévéjáték (2. rész)

  Két hónappal azután, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriumának elnöksége kis híján a műsorkészítők és -nézők nyakára ültette Koltay Gábort (MaNcs, június 6.), Peták István személyében sikerült olyan jelöltet kitenni az ablakba, akitől nem kaptak annyian kiütést, hogy ne ajándékozták volna meg a szükséges mennyiségű szavazattal.

 • Amerikai elnökválasztás: Részhajrá

  Egyrészt örökké tart, másrészt meg igazából csak most kezdődik az amerikai elnökválasztási kampány. Clinton (demokrata, kor: 50 év, vérnyomás: 126/70, koleszterinszint: 191 mg/dl) és Dole (republikánus, kor: 73 év, vérnyomás: 110/74, koleszterinszint: 154 mg/dl) körül most már lényegében kirajzolódott a mezőny.

 • Észak-Bosznia, Vukovar: Útban, hazafelé

  A nagyatádi szemétdombon, a rothadó gyümölcsre vetve, két jugoszláv útlevél vörös bőre dacol a riporter retinájával. A menekülttábor csak lassan ürül. Pedig szeptember végén be fogják zárni. A menekültek, ha itt nem felejtik őket, a debreceni intézményben menekülnek tovább.

 • Egy nyár falun

  Bori Erzsébet

 • Kincses Sziget (Gerendai Károly ügyvezető igazgató)

  A londoni Festival Welfare Service hatvannégy fesztivál szolgáltatásait - program, ellátás, higiénia és egyebek - méricskélte tavalyelőtt, s a mi Szigetünket hozta ki az első helyre. Ezt jó már az elején tisztázni, nem árt a felvezetésben egy kis nemzeti öntudat, büszkeség.

 • Pepsi Sziget ´96: hírek, ízelítő

  Óbuda, Hajógyári sziget, augusztus 14-20. Nyolcszáz program, ebből háromszáz zenekar, a többi csendesebb: film, színház, performance, tánc, szabadoskola, báb, sport, gyermek. Azért ugye főleg a zene, s a színpadok neve alapján igen széles körből, még a hazai világsztároknak és a világ világsztároknak épített rockos Nagyszínpadra is ráfér délután a folk, a blues, a dzsessz.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...