• Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Jó dolog egy hálózat. Dolgok kapcsolódnak, áteresztenek, utat adnak az ozmózisnak a szemipermeábilis membránon vagy másutt; kommunikációban vannak. Egy hálózat interaktív, összeköt; ideális esetben többirányú kommunikációt biztosít.

 • Szabó Miklós: Három korforduló (896 - 1896 - 1996)

  A három dátum három korfordulót jelent. Ezeréves távlatban egy a tartalmuk: Magyarország Nyugattá válása. Az ezerszáz év előtti korfordulóra némileg erőltetett a modernizáció fogalmát visszavetíteni, de a barbárságból a civilizációba való átlépés hasonló fordulatot jelent, mint a múlt századi átlépés a tradicionálisból a modernbe.

 • Béke van

  Még ha a leginkább az időjárás elítélésével, valamint a kurvakérdés úgynevezett körüljárásával elfoglalt magyar sajtó ezt nem is vette észre, ennek a nyárnak a központi rendezvénye a magyarkérdés volt. És a dolgok állása biztatónak tűnik.

 • Hírösszefoglaló

  Dél-Korea: zavargások

 • Kulturális hírek

  Naturexpo A Budapesti Vásárközpontban szeptember 5-ig tart nyitva a Naturexpo, amelyet eredetileg az Expo ´96 részeként az 1971-es vadászati világkiállítás 25. évfordulójára terveztek, fókuszban az állatok sportszerű lelövöldözésével, de közben - mint illusztrációnk is mutatja, a vadászatot nem elfelejtve - bejött a képbe a természetvédelem és a környezeti kultúra fejlesztése is, egyebek között.

 • Könyvtárhelyzet: A jég hátán

  Szőnyei Tamás

 • Elektronikus könyvtárak: A cédulakatalógusok halála

  Az elektronikus könyvtár kifejezés legalább két dolgot takar. Jelenti egyrészt az elektronikus dokumentumok tárát; a másik esetben olyan korszerű informatikai eszközökkel feljavított, "klasszikus" könyvtárról van szó, ahol minden folyamatot számítógéppel csinálnak.

 • Szolnoki ingatlanügyletek: Revans

  Szolnok városával az utóbbi időben kétszer foglalkoztak komolyabban a hazai lapok. Először tavasszal, a helyi Kőolajkutató Rt. privatizációjával kapcsolatban, annak okán, hogy az ÁPV Rt. visszavonta a döntését. És a mostani ügy: a szolnoki önkormányzat szocialista tagjai telek- és ingatlanspekulációval vádolják Várhegyi Attila polgármestert.

 • Dunai Imre lemondása: A megfelelő pillanatban

  Akár az állampárti időkben: a lapzártánk idején tartott kormányülésen Dunai Imre ipari és kereskedelmi miniszter egészségi állapotára hivatkozva nyugdíjazását kérte, s ezt Horn Gyula miniszterelnök - Dunai Imre érdemeinek elismerése mellett - akceptálta is.

 • Csecsen western: Hét nap győzelem

  Ilyen csak a filmekben van, leginkább a hollywoodi jobb kategóriás westernekben, amikor Pancho Villa parasztkatonái vágtában elsöprik a (mexikói) szövetségi hadsereget ágyústul, géppuskástul, német katonai tanácsadóstul.

 • Kolumbiai kokain: Haszontalanság

  Hónapok óta huzavonázik egymással a kolumbiai törvényhozás, a főügyészség, nem is beszélve Washingtonról, hogy mi legyen Ernesto Samper államfővel: megtartsa-e hivatalát, vagy mondjon le. Eközben - de ez nem új - több program is fut az országban a kokatermesztés és kokaintermelés visszaszorítására.

 • Egyéb kapcsolatok

  Számítógépország makadámútjaira, melyeket kövenként, téglánként építettek gépeléstől remegő ujjú, egymással csak zsargonban érintkező programozók, sima aszfaltot terítenek a mikroszámítógépes szoftvercégek; grandiózus kormánynyilatkozatok információs szupersztrádának kiáltják ki; Cadillacjükben hátradőlve, napszemüvegben, bamba turistavigyorral arcukon megjelennek a sétafurikázó tömegek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...