• MaNcs 8. évf. 35. sz. (1996. 08. 29.)

  "Csak arra valók, hogy felfogják a golyót" (Bíró Gáspár, az ENSZ különleges megbízottja

  Bíró Gáspár (38 éves) jogász 1993 márciusa óta az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának különleges megbízottja. Feladata felmérni és jelentést készíteni a szudáni emberi jogok helyzetéről. Az 1994. februári jelentése után persona non grata volt Szudánban, mint az iszlám elvetemült ellensége. Közben dolgozott tovább: az 1995-ös jelentését idén áprilisban vitatta meg és fogadta el az Emberi Jogok Bizottsága. A...

  1996 / 35
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk

  Azt olvasom az International Herald Tribune címlapján, hogy az egyénieskedésre mindig hajlamos japánok új rendszert találtak ki a smileykra. A smileyk, vagy szakszerűbben: az emoticonok, egy olyan hallgatólagosan elfogadott kódrendszer darabjai - amelyet aztán a különböző csoportnyelvek fejleszthetnek, saját kis közmegegyezéseket alakíthatnak -, amely a gesztusokhoz, body language-hez hasonlóan az írott kommunikációt gazdagítja.

 • Erős Ferenc: Igazságos világ?

  A szerző pszichológus.

 • A Nagy Háborús Svindli

  A hír hallatán - bár egy ideje már nyilvánvaló volt, hogy bekövetkezik - valószínűleg sokan megdöbbentek. Jelentős túlzással azt lehetne mondani: egy pillanatra megállt az élet a Balkánon (és egyéb okokból érintett helyeken), amikor bejelentették, hogy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság és a Horvát Köztársaság kölcsönösen elismerik egymást, a vitás kérdéseket meg majd később rendezik.

 • Közéleti tizenegy

  Idén is kifut a Médiahajó, a tej, és számos verhetetlen tizenegy a zöld gyepre és a kék Dunára. Laptársaink már mind kijelölték csapatukat. Amolyan paranoid kabarettista modorban nevezünk mi is. Fiaink (lányaink) emelkedő számsorrendben a következők:

 • Hírösszefoglaló

  Francia kitoloncolás

 • Kulturális hírek

  Szigeti mérleg Ahogy a korábbi években, valószínűleg most is görget majd valamennyi veszteséget maga előtt a Sziget: lapzártakor mínusz 16 millió forintnál tart a Pepsi Sziget ´96 mérlege, de mint Gerendai Károly főszervező a Narancsnak elmondta, ennek ledolgozására most újra megfutják a megfelelő köröket azoknál a szervezeteknél, intézményeknél, alapítványoknál és cégeknél, amelyek előzetesen támogatást ígértek, de nem adtak, vagy csak kevesebbet.

 • Göröngyös úton, sötét éjen át...

  A román-magyar alapszerződés története

  Arról, hogy hogyan született meg az aláírás előtt álló román-magyar alapszerződés, és mit tartalmaz, a Magyar Narancs a következőket tudta meg.

 • Az Iványi-ügy: Csend, rend, fegyelmi

  A terem csak nevetett: a főpolgármester embere a fegyelmi tanács előtt közölte, Demszky Gábor szerint meg kell ugyan róni Iványi Gábort intézménye (a Fővárosi Szociális Központ és Intézményei, FSZKI) pénzügyi-szervezeti szabálytalanságaiért, de a látványos szakmai sikerek miatt csak "nevelő célzattal".

 • Központi Bűnüldözési Igazgatóság: Elsőüldözők

  Szeptember elsején az eredeti tervnek megfelelően megkezdi működését a Központi Bűnüldözési Igazgatóság - állította minapi sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor belügyminiszter. Hogy ez pontosan mit jelent, és mi vezetett idáig, ezt próbálja kideríteni az alábbi cikk, amely háttérbeszélgetések információit tartalmazza.

 • Csecsenföldi tárgyalások: Lebegy Moszkvából

  A kaukázusi abszurd dráma igazán stílusos befejezés felé közeleg. Ha a bucifejű Lebegy bevégezheti áldásos misszióját, visszatér a háború előtti boldog, békés és bizonytalan állapot.

 • Törökország: A jólét útján

  Törökország június 28. óta a jólét útján (Refahyol) halad. A török politikai szóhasználat ugyanis így nevezi az új politikai formációt. Erbakan miniszterelnök alig egy hónapos uralma máris számos tanulsággal szolgált.

 • Nótaest az Orczy-kertben: Sír a falevél

  A büféslány ereje megfeszítésével türtőzteti magát, hangja éles, centire pontosan udvarias, miközben tölti az olimposzos üvegekbe a két deci édes borokat, osztja a deci narancsokat. Azt hiszi, fiatalsága miatt találja meg annyi nyugdíjas, húszéves, nem élt akkor, amikor vendégei még otthonosabban mozogtak a különféle vendéglátóipari vállalatok műtermeiben.

 • Szigetelés

  A népek rendszerint turisztikai céllal látogatják a szigetet. Az egyhetes diákok szigete, eurowoodstock (Woodstock hellyel-közzel véletlenül jött létre) stb. ugyanolyan undorító toposzok, mint például a "turistaparadicsom".

 • Kristálykeselyű

  - bodoky -

 • Toi sztori

  - sisso -

 • Odüsszeusz

  - w -

 • Megint nem

  - kgy -

 • Pepsi Sziget ´96: hírek, utóízelítő

  Hogy a Sziget nem rockfesztivál, azt már három éve tudjuk. Hogy mégis az, azt is, idén pedig végképp. A hét külföldi sztárzenekar jelenlétén túl a Szigetre időzítette lemezbemutató koncertjét a Sziámi, a Balaton, a Kampec Dolores, a Quimby, a Publo Hunny, a Vidámpark, többé-kevésbé a Nyers - gyakorlatilag a hallgathatóbb mezőny.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...