• MaNcs 8. évf. 36. sz. (1996. 09. 05.)

  Az esélytelen nyugtalansága (Ivo Komsic boszniai elnökjelölt)

  Az 1990 novemberében megtartott szabad választásokon a három nemzeti párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), a Szerb Demokrata Párt (SDS) és a muzulmán Demokratikus Akciópárt (SDA) győzött Bosznia-Hercegovinában: egy darabig koalícióban kormányozgattak, aztán a nemzeti demokráciának mégis inkább háború lett a vége. Most, hat évvel később, nagy valószínűséggel ugyanez a három párt nyeri a romba döntött...

  1996 / 36
 • Vágvölgyi B. András: Elektrosokk: 110 volt

  Így, a választási kampány célegyenesében szikrázik fel igazán az amerikai társadalmi psziché hipokritizmusának elektromossága. A múlt héten az elnök pártja tartotta meg elnökjelölő konvencióját Chicagóban - nagy idők helyszíne ez; 1968-ban a chicagói Demokrata Konvenció volt a háború- és establishmentellenes mozgalom egyik legjelentékenyebb színtere -, és Clinton párton belüli kihívó nélkül lett elnökjelölt.

 • Dobrovits Mihály: Lennék szarmata

  A szerző turkológus, egyetemi oktató.

 • Mindenki dolgára

  A lapzártánkat követő napon, kedden kerül sor az Országgyűlés rendkívüli ülésnapjára. Az ellenzék a román-magyar alapszerződés véglegesnek tekintett szövegének újratárgyalását - tehát az e hónapra tervezett aláírás elhalasztását - szeretné elérni.

 • A Morozov-vonal

  Sok hűhó után felállt a (jellemző honi slampossággal) magyar FBI-nak címkézett Központi Bűnüldözési Igazgatóság, amelynek az élére a néhány éve ittas vezetési ügybe keveredett Kiss Ernő ezredes került. Egyik első intézkedése a hangzatosan Bizalom Vonalának nevezett besúgási

 • Hírösszefoglaló

  Tölgyessy kilépett

 • Kulturális hírek

  Tököli graffiti Immár második alkalommal kínálta fel kerítését a graffiti-festők kényének-kedvének a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete: a Budalakk ÉTA Festékgyártó Kft. 1600 flakonjának jóvoltából adódó lehetőséggel vagy kilencvenen éltek, köztük négy francia, Dijonból, és két elítélt, helyből, akiknek sokat segítettek a munkában a szabadok.

 • Utánlövés (Központi Bűnüldözési Igazgatóság: Elsőüldözők)

  Két nappal a gazdasági nyomozóhivatal felállítása előtt vezetője is lett a Központi Bűnüldözési Igazgatóságnak: az előzetes híresztelésekkel szemben azonban mégsem Pintér Sándor országos rendőrfőkapitányt, hanem Kiss Ernő ezredest, az ORFK gazdaságvédelmi főosztályvezetőjét nevezte ki Kuncze Gábor belügyminiszter a KBI élére.

 • Magyar komix: Képlegények

  A képregény keletkezéséről megoszlanak a vélemények. A fanatikusok már az altamirai barlang rajzait is idesorolják, a franciák viszont természetesen magukat tartják elsőnek. A legelfogadottabb születési dátum mégis 1896, amikor Pulitzer lapjának, a New Yorker Worldnek a vasárnapi mellékletében megjelent a Sárga Kölyök, az első fickó, aki buborékba beszélt.

 • Tölgyessy Péter kilépése: A periférián, szombatig

  Tovább forgácsolódott a rendszerváltó csapat. Tölgyessy Péter egykori frakcióvezető és pártelnök kilépett az SZDSZ-ből. Távozása nem volt váratlan.

 • Lakásépítési támogatás: Teljes felépülés

  A hétköznapi nyelvérzék az élet nagy, ritkán adódó lehetőségeit dupla tárgyraggal tiszteli meg: amikor még egy órát kellett sorban állni érte, banántot kértünk a zöldségesnél; adutot játszunk ki a győzelem kapujában, és itt van nyelvünk legújabb gyöngyszeme: szocpoltból épül a házunk.

 • Amerikai jegyzet: San Diego és Dick Morris

  A két nagy amerikai párt országos elnökjelölő konvenciója után két nagy kérdés vár válaszra. San Diego, a republikánus gyűlés után nem tudhatjuk még, sikeresen szerepelhet-e Amerikában egy párt, amely egyszerűen letagadja az utolsó két év politikáját, megtagadja jelenkori identitását, és két - sokban ellentétes - nagy előd, Abraham Lincoln és Ronald Reagan zászlaihoz tér vissza.

 • A pápa útjai: A bolygó keresztény

  A magyarországi látogatás II. János Pál hetvenharmadik Olaszországon kívüli utazása. A pápa eddigi 18 hivatali évével számolva ez évi négy út, ráadásul többnyire nem is csak egy országban. A mennyiségnek ebben az esetben tartalmi jelentősége van, és Wojtyla uralkodásának (a Vatikán nemcsak a katolicizmus központja, de egyben önálló állam is, melynek államformája a választáson alapuló monarchia) stílusát és céljainak irányát is jól mutatja.

 • Színház: Könnyű, nyári esték (Szabad terek ´96)

  Nyáron a színészember kipihen. Évadot, kollégákat, rendezőket, kritikusokat, nagy sikereket és kis bukásokat. Feltöltődik. Van persze, aki ekkor sem bírja exhibíció nélkül. Az efféléknek a szabadtéri előadások, fesztiválok, alkalmi társulatokba való beugrások nyújtanak némi pótszert.

 • Saherezádé

  A szűk, középkori jellegű, már-már mediterránba hajló Ráday utca éhező és szomjazó járókelői azt vehetik észre, hogy ha naponta egy házzal följebb ebédelnek, mindig kicsit más íze van a szendvicsnek. A hét közepe felé már el is lehet jutni a Kálvin térről a Shiraz szendvicsklubba, a skandináv fajátékokon innen és a dán szendvicshegyeken túl.

 • Háborús játék: Jégkunyhófehérke

  1968-ban a thaiföldi Beszivárgásfelügyeleti Központban (Infiltration Surveillance Center, ISC) volt az amerikai légierő Igloo White hadműveletének parancsnoksága. Az ISC gigantikus IBM-gépeihez a laoszi Ho Si Minh-ösvény mentén elszórt érzékelők ezrei csatlakoztak.

 • Prostitúció: Nyugati party

  - sisso -

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...